A tavalyi második hely után, idén a legjobbnak járó díjat vihette haza a barcelonai Disfrutar étterem, míg a második és harmadik helyet a spanyol Asador Etxebarri és francia Table by Bruno Verjus nyerte el. A győztes étterem védjegye a modern technikák és lenyűgöző vizuális elemek használata, amely meglepő csavarral teszi izgalmasabbá a hagyományos fine dining étkezés élményét. Menüjében a mediterrán identitás jelenik meg, meghintve egy csipetnyi avantgárd ízvilággal, elgondolkodtató és merész kortárs ételkölteményeket létrehozva.
„Nagy örömmel jelentjük be, hogy 2024-ben a legjobb étteremnek járó címet a Disfrutar nyerte el. Az Oriol Castro, Eduard Xatruch és Mateu Casañas séfek által összeállított étlap minden fogása káprázatos, a csapat pedig lenyűgöző elhivatottságról tett tanúbizonyságot. A S.Pellegrino és Acqua Panna által támogatott The World’s Best Restaurant ranglistán idén 26 térség éttermei szerepelnek, amely különösen jól mutatja, hogy a vendéglátás sokszínűségére és kiválóságára globális szinten van igény” – mondta William Drew, a The World’s 50 Best Restaurants tartalomért felelős igazgatója.
Az 50 legjobb éttermet felsorakoztató ranglistán a világ minden tájáról találunk kiváló helyeket, de a hazai ínyenceknek nem kell feltétlenül repülőre szállniuk, hogy megtapasztalják a gasztronómiai élmények legjavát. Több szomszédos ország étterme is felkerült ugyanis a 2024-es listára: a bécsi Steirereck étterem a 22. helyen, a berlini Restaurant Tim Raue a 30. helyen, a svájci Schloss Schauenstein étterem a 47. helyen, a szlovéniai Kobarid városában található Hiša Franko pedig a 48. helyen végzett.
Az est során megünnepelték azokat a gasztro-nagyságokat is, akiket korábban különdíjakkal jutalmaztak. A Változás Bajnoka díjat João Diamante a Rio de Janeiró-i Diamantes Na Cozinha projekt alapítója, valamint Jessica Rosval és Caroline Caporossi, a női integrációt támogató képzési programnak helyt adó Roots in Modena alapítói kapták. A világ legjobb női séfjének járó elismeréssel Janaína Torres díjazták, a Gin Mare Vendéglátás Művészete díjat a párizsi Plénitude étterem kapta, míg a Resy Reménység díját a Los Angeles-i Kato étterem csapata vehette át.
A The World’s 50 Best Restaurants 2024-es rangsora az 1080 fős nemzetközi szakértőkből és világutazó ínyencekből álló Akadémia tagjainak szavazatai alapján állt össze. A testület világszinten 27 különálló régióra oszlik, egyenként 40, a nemek szempontjából kiegyensúlyozott tagösszetétellel. A szavazási folyamatot az esemény egyetlen támogatója sem befolyásolja. A listát a Deloitte professzionális tanácsadó cég vizsgálja felül, beleértve az 1-50 közötti rangsort is, amely garantálja az eredményül kapott lista integritását és hitelességét.
Azok az ikonikus gasztronómiai helyszínek, amelyek értékeiket bizonyítva korábban az 50-es lista első helyén végeztek, tavaly óta a Legjobb a Legjobbak Között dicsőségcsarnokba kerülnek, és ezután már nem vehetnek részt a The World’s 50 Best Restaurants további szavazásain. Azok a séfek és dolgozók, akik korábban a ranglista élére repítették éttermeiket, jövőbemutató befektetésként tekintenek a vendéglátásra, és új projektek, innovatív kezdeményezések révén mozdítják előre a gasztronómiai ágazatot. Az elit klubban, az újonnan bekerült tavalyi nyertes limai Central mellett, jelenleg 11 étterem kapott helyet: El Bulli (2002, 2006-2009), The French Laundry (2003-2004), The Fat Duck (2005), Noma – eredeti helyszín (2010-2012, 2014), El Celler de Can Roca (2013, 2015), Osteria Francescana (2016, 2018), Eleven Madison Park (2017), Mirazur (2019), Noma – jelenlegi helyszín (2021), Geranium (2022).
1. Disfrutar, Barcelona
2. Asador Etxebarri, Atxondo
3. Table by Bruno Verjus, Párizs
4. Diverxo, Madrid
5. Maido, Lima
6. Atomix, New York
7. Quintonil, Mexikóváros
8. Alchemist, Koppenhága
9. Gaggan, Bangkok
10. Don Julio, Buenos Aires
11. Septime, Párizs
12. Lido 84, Gardone Riviera
13. Trèsind Studio, Dubaj
14. Quique Dacosta, Dénia
15. Sézanne, Tokió
16. Kjolle, Lima
17. Kol, London
18. Plénitude, Párizs
19. Reale, Castel di Sangro
20. Wing, Hongkong
21. Florilège, Tokió
22. Steirereck, Bécs
23. Sühring, Bangkok
24. Odette, Szingapúr
25. El Chato, Bogota
26. The Chairman, Hongkong
27. A Casa do Porco, Sao Paolo
28. Elkano, Getaria
29. Boragó, Santiago
30. Restaurant Tim Raue, Berlin
31. Belcanto, Lisszabon
32. Den, Tokió
33. Pujol, Mexikóváros
34. Rosetta, Mexikóváros
35. Frantzén, Stockholm
36. The Jane, Antwerpen
37. Oteque, Rio de Janeiro
38. Sorn, Bangkok
39. Piazza Duomo, Alba
40. Le Du, Bangkok
41. Mayta, Lima
42. Ikoyi, London
43. Nobelhart & Schmutzig, Berlin
44. Mingles, Szöul
45. Arpège, Párizs
46. SingleThread, Healdsburg
47. Schloss Schauenstein, Fürstenau
48. Hiša Franko, Kobarid
49. La Colombe, Fokváros
50. Uliassi, Senigallia
A világ 50 legjobb étterme
A világ 50 legjobb étterme 2002 óta közvetíti a gasztronómia világának sokszínűségét. A világ legrangosabb éttermeinek éves listája nemcsak a globális gasztronómiai trendek fokmérője és úttörője, de bemutatja az egyedülálló kulináris élményeket kínáló aktuálisan legfontosabb helyszíneit is. Az 50 legjobb... ranglistacsaládhoz tartozik még a Latin-Amerika 50 legjobb étterme, Ázsia 50 legjobb étterme, a Közel-Kelet és Észak-Afrika 50 legjobb étterme, a Világ 50 legjobb szállodája, a Világ 50 legjobb bárja, Ázsia 50 legjobb bárja, Észak-Amerika 50 legjobb bárja, az 50 legjobb felfedezés és a #50BestTalks sorozat, amelyek tulajdonosa és vezetője William Reed. Az 50 legjobb kezdeményezés célja, hogy összehozza a vendéglátóiparban működő közösségeket, elősegítse az együttműködést, a befogadást, a sokszínűséget, a felfedezést, és hozzájáruljon az előremutató változásokhoz.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.