A lengyel, magyar két jó barát kezdetű közmondást szinte mindenki ismeri a két országban, gyakran hangzik el közös koccintáskor. A két nép történelmi barátsága évszázadokra nyúlik vissza, és az is biztos, hogy egy lengyel és egy magyar az étkezőasztalnál sem veszik össze. A két nemzet konyhája sok mindenben hasonlít egymásra. A tartalmas levesek, a húsos, krumplis ételek, a kelt tésztás sütemények ugyanúgy a mindennapi étkezések részei Lengyelországban, mint nálunk.
A Lengyel Idegenforgalmi Szervezettel Zakopanéban és Krakkóban tetünk néhány napos látogatást, amelynek során több olyan ételt is kóstoltunk, amelyért akár minden héten visszamennénk.
Aki már járt Krakkóban, az kizárt, hogy ne futott volna bele az utcai perecárusokba. A fonott, koszorú formájú péksütemény nem más, mint a messze földön híres obwarzanek, amit magam is megtapasztaltam, hogy milyen egyszerű elkészíteni. Krakkóban workshopon bárki kipróbálhatja, hogy milyen perecsütő válna belőle. A kerek perecet itthon is el lehet készíteni, semmi olyan extra alapanyag nem szükséges hozzá, amit ne lehetne a magyar boltokban is beszerezni.
HOZZÁVALÓK (4 perechez)
375 g búzaliszt
15 g élesztő
½ teáskanál cukor
1 teáskanál só
25 g vaj
60 ml langyos víz
szezámmag / mák / só
ELKÉSZÍTÉSI MÓD
Morzsoljuk el az élesztőt a cukorral, majd keverjük el a langyos vízzel. Hagyjuk megkelni.
Szitáljuk át a lisztet a sóval. Olvasszuk meg a vajat és hagyjuk kihűlni. Keverjük össze az élesztőt a liszttel és a vajjal. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, ha esetleg túl sűrű a tészta, adjunk hozzá még egy kis langyos vizet. Tegyük félre meleg helyre egy órára kelni.
A tésztából szaggassunk kis golyókat, és ujjainkkal formázzunk belőle tekercseket. A tekercsekből 2 darabot fonjunk össze, mint egy fonatot, majd a végeinél ragasszuk össze őket, hogy kerek perecet formázzunk belőlük.
Egy széles fazékban forraljuk fel a vizet. Minden perecet néhány másodpercre mártsunk a forró vízbe, majd vegyük ki, csepegtessük le, és tegyük egy tepsire. Szórjuk meg mákkal, szezámmaggal vagy sóval. Süssük 20-30 percig 180-190°C-on, amíg aranybarna nem lesz.
Ami nálunk a lángos, az a lengyeleknél egyértelműen a zapiekanka. A sajtos-gombakrémes melegszendvics a legnépszerűbb street food étel az országban. A krakkói zsidónegyed bódésora az egyik legnépszerűbb melegszendvicsező. A ropogósra sült bagett olyan nagy, hogy ember legyen a talpán, aki ha megeszik egyet, éhes marad. Persze ahogyan a lángosra, a zapienkára is kérhetünk különböző feltéteket, szószokat.
Sokszínű éttermek
Ha valaki úgy dönt, hogy a street foodon túl szeretne egy többfogásos ebédet, vagy vacsorát enni, számtalan étterem közül választhat. Krakkóban és Zakopanéban is több vendéglátóegység várja az odalátogatókat. Azok is megtalálják a kedvükre valót, akik a hagyományos, kockás abroszos helyre vágynak, és azok is, akik kipróbálnák a fine dining vonalat. Bármelyik mellett is döntünk, éhesen sehonnan sem távozunk. Az ételek nemcsak finomak, hanem bőségések is. A lengyel konyha megőrizte a hagyományokat. A tradicionális ételeket minden étterem étlapján megtaláljuk.
Zurek és barszcz
A levesek tárháza igen sokszínű. A húslevestől, a tartalmas raguleveseken át, bármit talál az ember az étlapon. Ám nem érdemes úgy hazajönni Lengyelországból, hogy az ember ne egyen egy zureket. A lengyel konyha egyik legismertebb levesének az alapját egy rozsliszttel savanyított alaplé adja. A levest fehér kolbász, füstölt húsok teszik igazán pikánssá, tálaláskor pedig főtt tojás is kerül a tányérra. A zurek mellett legalább olyan híres a lengyelek céklalevese is, a barszcz. Ez nem olyan sűrű és tartalmas, mint az oroszok borscsa. Itt levesbetétként pierogit használnak.
Pierogi
A lengyelek kedvence kétségkívül a pierogi. Nincs olyan étterem, ahol ne kóstolhatnánk meg a töltött gombócokat. A pierogi tésztájához liszt, só, tojás, vaj és forró víz szükséges. A tésztát vékonyra nyújták, majd egy pohárral kör alakú formákat szaggatnak belőle. Megtöltik, félhold alakúra hajtják össze, forró vízben kifőzik, mjad zsíradékban megforgatják, ettől lesz fényes és nem szárad ki. A tetejére kerül még pirított hagyma és tejföl. Hagyományos töltelékként párolt savanyú káposzta, vagy hagymás tört krumpli kerül a pierogiba, de hússal, gombával, túróval, sajttal is nagyon finom.
Lapcsánka pörkölttel
Tócsni, macok, lapcsánka. Bárhogyan is hívják, mi magyarok imádjuk ezt az egyszerű krumplis ételt. Aki bátor, annak ajánljuk, hogy Lengyelországban mindenképpen kóstolja meg. A lengyelek nem aprózzák el. A tányér méretűre sütött lapcsánkát pörkölttel tálalják. A sűrű, szaftos omlós húst a lapcsánka felére terítik, majd félbe hajtják, tálalásnál pedig meglocsolják tejföllel. A laktató, finom étel után pedig már nem is kíván mást az ember, mint, hogy Zakopane hegyein tegyen egy sétát, hogy elégesse azt a sok kalóriát, amit egy pörköltes lapcsánkával bevitt a szervezetébe.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.