Korábban a Magyar Nemzet is körbejárta a témát Septe József közreműködésével, és már akkor világos volt, hogy az albán pékségek tésztái egyáltalán nem felelnek meg a Magyar élelmiszerkönyv szabályainak, csupán csak jól lavíroznak a munkaügyi szabályok paragrafusai között. Így nem csoda, hogy jelenlétük kedvezőtlen hatással van a magyar sütőipari cégekre, ezen túl pedig még egészségügyi szempontból is kifogásolhatóak. Az egyik fő probléma, hogy kevés tésztaféle használatával számtalan terméket állítanak elő, és ezért van az, hogy a sós és az édes tészták íze között szinte lehetetlen különbséget tenni.
Van azonban egy súlyosabb gond is az albán pékségekkel. Ha valaki rendszeres fogyasztója ezeknek a pékáruknak, annak akár komolyabb következménye is lehet az egészségünkre nézve. Nagyon rövid idő alatt készülnek el ezek a termékek, ebből kifolyólag a pékáruk sütése sem szakszerű, mindez pedig kellemetlen emésztési gondokhoz vezethet.
Dr. Nagy Károly pék, belgyógyász, háziorvos és üzemorvos a Pénzcentrumnak elmondta, hogy az albán pékségek termékeiben élve marad az élesztő, ami a tápcsatornába jut, és ott erjesztve bontja az ottani táplálékot. Gáz képződik, feszül a has, a többi állagjavító pedig görcsöket okoz.
Szűcs Zsuzsanna, a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke is megpróbált utánajárni a termékeik pontos tápanyagtartalmának, sótartalmának, de sajnos nem járt sikerrel. Mindössze annyira jutott, hogy a vajas tésztából készült édes péksütemények rengeteg sót, cukrot és zsírt tartalmazhatnak, aminek szintén kellemetlen egészségügyi kihatásai lehetnek.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.