Krémes spenótfőzelék
Dubarry-csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
Finomfőzelék
Babgulyás
Zsemlegombóc
Kínai szezámmagos csirke
Körömpörkölt csülökkel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Vadas marha
Epres blondie
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Farsangi szalagos fánk
Hagymás rostélyos
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mákos guba
Érdekességek

Ez az albán pékségek újabb piszkos trükkje: ezt tényleg megetetik a magyar vásárlókkal?

Pékség /Fotó: Shutterstock
A Magyar Pékszövetség elnöke szerint hazánkban nem kevesebb, mint 1300 albán pékség működik legálisan, melyeknek közel a fele, mindössze 15-20 tulajdonos kezében van. Ez annyit tesz, hogy a hálózat valamivel több mint egy tucat ember kezében összpontosul, ráadásul az üzemeltető cégek megkerülik a munkaügyi szabályokat is.

Korábban a Magyar Nemzet is körbejárta a témát Septe József közreműködésével, és már akkor világos volt, hogy az albán pékségek tésztái egyáltalán nem felelnek meg a Magyar élelmiszerkönyv szabályainak, csupán csak jól lavíroznak a munkaügyi szabályok paragrafusai között. Így nem csoda, hogy jelenlétük kedvezőtlen hatással van a magyar sütőipari cégekre, ezen túl pedig még egészségügyi szempontból is kifogásolhatóak. Az egyik fő probléma, hogy kevés tésztaféle használatával számtalan terméket állítanak elő, és ezért van az, hogy a sós és az édes tészták íze között szinte lehetetlen különbséget tenni.

A pékáru elkészítése nem szakszerűen történik /Fotó: Shutterstock
A pékáru elkészítése nem szakszerűen történik /Fotó: Shutterstock

Van azonban egy súlyosabb gond is az albán pékségekkel. Ha valaki rendszeres fogyasztója ezeknek a pékáruknak, annak akár komolyabb következménye is lehet az egészségünkre nézve. Nagyon rövid idő alatt készülnek el ezek a termékek, ebből kifolyólag a pékáruk sütése sem szakszerű, mindez pedig kellemetlen emésztési gondokhoz vezethet.

Dr. Nagy Károly pék, belgyógyász, háziorvos és üzemorvos a Pénzcentrumnak elmondta, hogy az albán pékségek termékeiben élve marad az élesztő, ami a tápcsatornába jut, és ott erjesztve bontja az ottani táplálékot. Gáz képződik, feszül a has, a többi állagjavító pedig görcsöket okoz.

Szűcs Zsuzsanna, a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke is megpróbált utánajárni a termékeik pontos tápanyagtartalmának, sótartalmának, de sajnos nem járt sikerrel. Mindössze annyira jutott, hogy a vajas tésztából készült édes péksütemények rengeteg sót, cukrot és zsírt tartalmazhatnak, aminek szintén kellemetlen egészségügyi kihatásai lehetnek.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.