Zsemlegombóc
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Epres blondie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus grízgaluska leves
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus kuglóf
Dödölle - az eredeti recept
Farsangi szalagos fánk
Vadas marha
Dubarry-csirkemell
Csupacsokis brownie
Tojásos nokedli fejes salátával
Káposztás tészta egyszerűen
Babgulyás
Érdekességek

Az édesség, amiről minden külföldön élő magyar álmodik – A túró rudi története

Ha megkérdezünk egy külföldön élő magyart, milyen finomságot hiányol leginkább itthonról, a leggyakoribb válasz egyértelműen a túró rudi. Mintha a magyarsághoz hozzátartozna a túrós-csokis édesség szeretete, pedig korántsem ősi a recept!

A túró rudik ma már sokféle változatban elérhetők az üzletek hűtőiben, és ez meg is osztja az embereket, akik hosszan tudnak vitázni arról, van-e létjogosultsága a töltött változatoknak, miért jobb az étcsokoládés, mint a tejcsokoládés, és egyáltalán, melyik márka a legigazibb és legfinomabb.

A lényeg azonban mindig ugyanaz: túróból készült rudacska csokoládéba mártva adja az alapját ennek a hideg édességnek, amelyet azok a szülők is szívesen adnak gyerekeiknek, akik egyébként tartózkodnak az édességvásárlástól. Hiszen a túró egészséges!

Kerekből hosszúkás

Kedvenc édességünk története 1954-ben kezdődött, amikor magyar tejipari szakemberek a Szovjetunióba utaztak az ottani tejipari vívmányok tanulmányozására. Nekik tetszett meg egy ottani édesség, ami kicsi és kerek volt, csokoládé bevonata édes, vaníliás, túrós, vajas tölteléket rejtett. Amikor az általuk túróminyonnak keresztelt terméket itthon is el akarták készíteni, a munkába több szakma képviselőit is bevonták.

A termékfejlesztés, az új forma és összetétel kitalálása mellett az gyártás 1968-as indulásánál már a reklámpszichológia és a csomagolástervezés is fontos szerepet játszott. Így született meg a mára ikonikussá vált pöttyös borítófólia és a név, amelyet akkoriban olyan kétértelműnek éreztek egyesek, hogy bizonyos sajtótermékek nem voltak hajlandók közölni a hirdetéseit. A Szabolcstej mátészalkai üzemében készült túrós desszert azonnal népszerű lett, így a gyártást is ki kellett terjeszteni más üzemekre is, ma pedig már szinte minden tejipari cég készít hasonló terméket – más-más néven, mert az eredeti márkanevet ma csak a FrieslandCampina Hungária Zrt. és a Sole-Mizo Zrt. használhatja.

Készítsd el házilag!

Hozzávalók:
  • 25 dkg túró
  • 1 vaníliarúd belseje kikaparva
  • 4 dkg cukor
  • 2,5 dkg liszt
  • ½ biocitrom reszelt héja
  • ½ dl zsíros tej
  • 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  1. A túróba belekeverjük a vaníliát, a cukrot és a lisztet, belereszeljük a citromhéjat. Alaposan összgyúrjuk.
  2. Kézzel rudacskákat formázunk belőle, majd mélyhűtőbe tesszük néhány órára.
  3. A tejben felolvasztjuk az étcsokoládét, és ebbe mártjuk bele a rudakat, majd újra mélyhűtőbe tesszük nagyjából egy órára. Hidegen fogyasztjuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.