Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Érdekességek

Kiderült, miért szeretjük annyira a húslevest, a töltött káposztát és a rántott húst

Miért tör ránk időnként a sóvárgás a nagymama húslevese, a karácsonyi töltött káposzta vagy a tejbegríz után? Pszichológusok évtizedek óta „comfort foodnak” nevezik azokat a hagyományos, házias ételeket, amelyek az otthon melegét, a biztonság és az összetartozás érzését idézik fel bennünk. És ehhez még csak bele sem kell kóstolnunk azokba a fogásokba, amelyek gyermekkorunkban gyakran kerültek az asztalra – elég megérezni az illatukat.

Az amerikaiak többségének a mac and cheese és a húsgombócos spagetti, az oroszoknak a pirog és a pelmenyi, a görögöknek a muszaka, a briteknek a pásztorpite – ezek a világ legismertebb „comfort foodjai”. A kifejezés itthon még kevéssé ismert, pedig az Egyesült Államokban már több évtizede használják. 1966-ban egy floridai lap újságírója azt írta: amikor a felnőtt emberek érzelmi stresszt élnek át, szívesen fogyasztanak olyan ételeket, amelyek a gyermekkorukat idézik fel, ezeket a fogásokat akár comfort foodnak is lehetne nevezni. Néhány évvel később a világhírű színésznő, énekesnő, Liza Minnelli használta újra ezt a kifejezést, amikor kedvenc ételeiről és édesanyja főzés iránti szeretetéről mesélt egy interjúban.

Gyerekkorunk ízei megnyugtatnak / Fotó: NobilaCasa
Gyerekkorunk ízei megnyugtatnak / Fotó: NobilaCasa

Biztonság, otthon, házias ételek

A comfort food jellemzően laktató, házias fogás, amely gyermekkorunkban gyakran került az asztalra. Pszichológusok szerint ezek az ételek pozitív emlékeket, az otthon, a biztonság, az összetartozás és a melegség érzését idézik fel bennünk – ehhez elég megérezni az illatukat. A comfort food hatását tovább erősíti, hogy Európában és Észak-Amerikában jellemzően szénhidrátban gazdag ételekről van szó, amelyek hatására a szervezetben átmenetileg megnő a boldogsághormonként is emlegetett szerotonin szintje.

Az utóbbi években egyébként is a hagyományos, autentikus ételek reneszánszát éljük – ezt nem csak az éttermek étlapjain lehet tetten érni, számos sztárséf tette újra népszerűvé azokat a fogásokat, amelyeket szüleiktől vagy nagyszüleiktől tanultak. És persze otthon is egyre többen próbálkoznak hagyományos receptekkel, ezen a koronavírus-járvány és a „maradj otthon” időszak csak tovább erősített.

Comfort food: mi a magyarok kedvence?

Van, akinek a nagymama töltött káposztája, másnak a kakaós-cukros tejbegríz, a tyúkhúsleves vagy éppen a rántott hús idézi fel a gyermekkort. Egy 2021-es szavazás eredménye alapján a legnépszerűbb magyar ételek szinte mind a comfort food körébe tartoznak. A legtöbben a húslevest tartják legnagyobb kedvencüknek, de a top tízbe bekerült a bableves, a lecsó, a csirkepaprikás, a töltött káposzta, a rántott hús és a gulyásleves is.

Az sem mindegy, miben készülnek a finomságok / Fotó: NobilaCasa
Az sem mindegy, miben készülnek a finomságok / Fotó: NobilaCasa

Újragondolt receptek, egyszerűbb főzés

Ma már persze tudatosabban étkezünk, ezért egyre többen próbálják úgy megidézni gyermekkoruk ízeit, hogy egészségesebb hozzávalókat használnak – például növényi olajokra cserélik az állati zsiradékot, teljes kiőrlésű lisztre a fehér lisztet, és csökkentik a só mennyiségét is. Rengeteg újraértelmezett recept közül válogathatnak azok is, akik vegetáriánusok, vegán, tej- vagy gluténmentes étrendet követnek, de szeretnének időnként gulyáslevest vagy éppen tejbegrízt készíteni.

Az elmúlt években a konyhai technológia is sokat fejlődött, számos újítás könnyíti meg az otthoni főzést, így már közel sem tűnik olyan bonyolultnak és hosszadalmasnak a hagyományos töltött káposzta, a rántott hús, a kocsonya vagy a tyúkhúsleves elkészítése. Az intelligens háztartási gépek – például a multifunkciós sütők vagy a konyhai robotgépek – megjelenése a kevésbé gyakorlott szakácsok kedvét is meghozta a főzéshez, a népszerű receptoldalak, a közösségi oldalak és a különböző appok ráadásul bőséges inspirációval szolgálnak a régi-új receptek és a különböző főzési technikák felfedezéséhez.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.