Érmek és krémek kerültek a középpontba csütörtökön a fővárosi Pavillon de Paris étteremben, ahol a Magyar Olimpiai Bizottság és a Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közös sajtótájékoztatóján gasztronómiai próbatétel is várt az eseményen részt vevő klasszis sportolókra.
A 2024-es párizsi olimpiai részvételért egyaránt harcba szálló kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Csipes Tamara, az ötkarikás bronz- és világbajnoki ezüstérmes vízilabdázó, Leimeter Dóra, valamint a világbajnoki harmadik birkózó, Lévai Tamás ezúttal idegen terepen mérették meg magukat: szakácsfáklyával készítettek roppanós karamellbevonatot a franciák kedvelt desszertje, egy-egy tálkányi créme brulée tetejére.
A sportolók ezúttal sem tudtak kibújni a bőrükből, Csipes Tamara azonnal versenyt, majd eredményt is hirdetett. A Budapesti Honvéd kajakosa „akkurátusan” mérte ki szemre az ajánlott mennyiségű, 5 grammnyi barna cukrot, majd profihoz illő, körkörös mozdulatokkal végezte el a műveletet, amely után megállapította, hogy az általa befejezett desszert pont olyan, mint a vendéglátó francia étterem szakemberéé, és gyorsan hozzátette: „Én nyertem!”.
A 33 éves kajakosnak volt némi előnye sporttársaival szemben, a kajaklapát mellett ugyanis édesanyaként a fakanalat is rutinosan forgatja.
„Szeretek főzni, és szeretem a sütés-főzés folyamatába bevonni az ötéves kislányomat is. Ő ezáltal tanul, miközben jó hangulatban töltünk el együtt minőségi időt – mondta a mindmegette.hu kérdésére Csipes Tamara. – A konyhai munkálatainkhoz Olíviának két, gyerekeknek szóló szakácskönyve is van; az egyik még az enyém volt, a másikat ő választotta a boltban. Örülök, hogy az egészségtudatos táplálkozásba illő ételek is készíthetők belőle, nagyon finom répás muffint sütöttünk például a könyvből.”
A klasszis kajakos elárulta: gyakran kerülnek a családi asztalra a gyermekek körében népszerű ételek, és az sem mindegy náluk, milyen tálalásban.
„Nem válogatós a lányom, de abban a korban van, amikor fontos neki, hogyan néz ki az étel, ezért mostanában erre is nagy figyelmet fordítok” – tette hozzá a sportoló.
Csipes Tamara megjegyezte: ha saját magának választhat fogást, ázsiai ételekre szavaz, imádja a japán konyhát, így – többekkel ellentétben – a legutóbbi, Tokióban rendezett olimpián sem volt gondja az étkezéssel, hacsak az nem, hogy nem volt túl változatos.
Párizs földrajzilag is közel van, a kajakos úgy véli: gasztronómiai vonalon nem érheti meglepetés a sportolókat a soron következő ötkarikás játékokon.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.