Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Érdekességek

Csoki vagy nem csoki? – Mi a különbség a tejcsokoládé és a tortabevonó között?

csoki
Mint tudjuk, Gombóc Artúr szerint van kerek, tömör és lyukas, ám valójában a kakaópor- és kakaóvaj-tartalmuk alapján különítjük el az egyes fajtákat.

Mi micsoda?

Étcsokoládé

Alapvetően kakaómasszából, kakaóvajból és cukorból készül. Legalább 43% a kakaótartalma, de a jó minőségűeké 60–70%, sőt ennél magasabb is lehet. 75%-80% kakaótartalom felett már kevésbé élvezhető az íze, állaga, bár léteznek 95%-os keserű csokoládék is. Az étcsokiról az utóbbi években bebizonyosodott, hogy magas antioxidáns-tartalma miatt kifejezetten egészséges.

Tejcsokoládé

A legelterjedtebb fajtát a svájci Nestlé fivéreknek köszönhetjük, akik 1876-ban készítettek először tejcsokoládé-szeletet. Összetételét tekintve 25%-35% közötti kakaótartalma mellett kakaóvaj, tejpor és cukor van benne.

Fehér csokoládé

Nem igazi csokoládé, mivel nem használnak kakaóport az elkészítéséhez, ellenben 35-40% kakaóvajat, illetve cukrot és tejport igen.

Tortabevonó

Ennek a fajtának magasabb a kakaóvaj-tartalma, amely a kenhetőséget segíti. Létezik belőle ét-, tej- és fehér csokoládés változat is, és bár közvetlenül is fogyasztható, magas zsírtartalma miatt kevésbé élvezetes. Az olcsóbb változatokban kakaóvaj helyett növényi zsírok (pálma- és kókuszolaj) található.

Tippek olvasztáshoz

A sütemények készítésekor gyakran olvasztott csokoládét ír elő a recept. A műveletre több módszer is létezik.

1. Serpenyőben

Használj zsiradékot vagy valamilyen folyadékot, hogy ne égjen le a csoki. A vaj mellett a tejszín és a tej is megfelelő.

2. Vízfürdőben

A csokidarabokat tedd hőálló edénybe, ezt pedig egy vízzel teletöltött fazékra úgy, hogy annak pereme éppen megtartsa. Kezdd el forralni a vizet, amelynek gőze lágyan megolvasztja a csokoládét.

3. Mikrohullámú sütőben

Fedő nélkül 360 watton 2-3 percig melegítsd, közben néhányszor keverd meg.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.