Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Érdekességek

Levendula, borágó és ibolya: ezek a legfinomabb ehető virágok

Ehető virágok
Drágám, kérlek, hozz be pár szem paradicsomot a kertből! Ismerős mondat, ugye? De hallottál már olyat, hogy: „Ugorj ki az udvarba, mert kellene a csirkéhez egy-két virág sásliliom!” Esetleg „némi sarkantyúka a salátába”? Mindkét kérés elhangozhatna, a szépség ugyanis nem csupán a virágok kiváltsága, a finom íz pedig olykor váratlan forrásokból érkezik.

Manapság, aki csak teheti, ültet pár tő paradicsomot vagy paprikát. Mindegy, milyen pici a rendelkezésére álló kert, elkerít egy talpalatnyi területet vagy kijelöl egy balkonládát, és abban nevelgeti a palántákat.

Ibolya
Ibolya

Halmos Monika gasztrobotanikus-tanácsadó, ehetővirág-szakértő szerint létezik ennél egyszerűbb és szemet gyönyörködtetőbb megoldás is. A díszítő erővel bíró zöldségeket bátran összeültethetjük színes ehető virágokkal, mert megfelelően párosítva kifejezetten jót tesznek egymás fejlődésének – folytatja a szakértő.

A levendula és a rózsa már a kolostorkertekben is egymás mellett nődögéltek, előbbi ugyanis megvédi a kártevőktől a kényes szépséget.

Körömvirág
Körömvirág

Egy veteményessel ötvözött díszkertben kiváló párost alkot a körömvirág és a zeller is.

A családi házak előkertjéből jól ismert, a sárga ezernyi árnyalatában pompázó sásliliomról kevesen tudják, hogy a távol-keleti konyhák kedvenc csemegéje. Zsenge zöldbabra emlékeztető, enyhén édeskés íze miatt bimbóját, virágát gyakran használják csirkés wokételekhez. Az ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben szárítva kapható.

Aztán ott van a kertek másik népszerű dísze, a bársonyvirág, ismertebb nevén büdöske, amellyel Északkelet-Afrikában karakteres húsokat fűszereznek. A szirmok kellemesen kesernyés aromája kiválóan passzol birka- és kecskehúshoz, de a gombás ételt is feldobja. Egy a lényeg, mértékkel adagoljuk, mert erőteljes az íze.

Sarkantyúka
Sarkantyúka

A szintén kedvelt sarkantyúka virágával egyre több hazai étteremben találkozhatunk a tányérunkon díszítés gyanánt vagy salátában, ám a legtöbb vendég nem meri megkóstolni, inkább kipiszkálják az ételből. Nagy kár, mert különleges, enyhén csípős, tormára emlékeztető aromája van. Megbolondíthatunk vele különböző salátákat, zöldségételeket, de bármilyen sós fogáshoz remekül passzol.

És akkor még meg sem említettük a hamarosan virágzó akácot vagy a borágót, a százszorszépet és lóhere apró virágát, amiket gyermekkorában szinte mindenki előszeretettel rágcsált.

Százszorszép
Százszorszép


Az ehető virágok listája szinte végtelen, de szinte biztos, hogy valamelyik mindenkinek előfordul a saját kertjében, csak nem tud róla. Március 24–26. között Halmos Mónika is jelen lesz a Gardenexpón, és beavatja az érdeklődőket a gyógynövényes-virágos-zöldséges kertek kulisszatitkaiba.

Ibolya és százszorszép
Ibolya és százszorszép

Figyelem! A virágüzletekben árusított dísznövényeket szigorúan tilos megenni. Aki szeretné az étkezésébe beépíteni a virágokat, az a garantáltan permetmentes, saját gondozású kertjéből vagy a forgalmas utaktól távoli balkonládájából tépjen magának.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.