Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Érdekességek

8 érdekes tény a fagyiról, amit eddig biztosan nem tudtál

Nem kérdés: a fagylalt az egyik legnépszerűbb desszert – sőt nyáron garantáltan a jeges finomságé az előkelő első hely a képzeletbeli ranglistán. Szeretjük, mert hűsít, és imádjuk a finomabbnál finomabb ízeket. Összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt a kedvencünkről: olvasd el, miközben fagyizol!

A kánikulában a fagylalt a legjobb választás, ha valami édesre vágyunk, de jól jön akkor is, ha hűvösebb estéken egy romantikus film után sírunk és némi vigaszra vágyunk. Az alábbiakban néhány kevésbé ismert tényt szedtünk egy csokorba mindenki kedvencéről, a fagyiról.

Kánikulában a legjobb desszert a fagylalt / Fotó: Shutterstock
Kánikulában a legjobb desszert a fagylalt / Fotó: Shutterstock

1. Körülbelül ötven nyalással tűnik el egy gombóc

Az, hogy mennyi idő alatt eszünk meg egy gombóc fagyit, természetesen több mindentől függ: a fagylalt típusa, a környezet hőmérséklete és persze a fagyievési technikánk is számít. Ám az tény, hogy szobahőmérsékleten átlagosan ötven nyalásra van szükség, hogy elfogyasszunk egy gombóc fagyit. Nem hiszed? Próbáld ki!

2. csokifagyit előbb ettek, mint vaníliát

A vanília tűnik az alapíznek, legalábbis most, a 21. században. Pedig csokifagyit előbb fogyasztottak elődeink, mint vaníliát. Ennek oka, hogy volt olyan időszak, amikor a vanília ritka kincsnek számított, így nem terjedt el általánosan a használata.

3. A fagylaltot egykor státuszszimbólumnak tekintették

Manapság is megvannak azok a kellékek, amelyek elhelyezik az embereket a társadalmi ranglétrán. Az 1700-as években Amerikában az emberek a fagylaltot a gazdagsággal járó kiváltságnak tekintették, semmint egyszerű desszertnek, hiszen ritka és drága csemege volt.

Ma már mindenki számára elérhető finomság a fagyi, de ez nem volt mindig így / Fotó: Shutterstock
Ma már mindenki számára elérhető finomság a fagyi, de ez nem volt mindig így / Fotó: Shutterstock

4. A legnépszerűbb íz a vanília

Te a csokifagyit imádod? Vagy az epressel lehet levenni a lábadról? A világon a vanília fagyi a legnépszerűbb – ez tény. A népszerűség oka valószínűleg az, hogy nem túl tömény, viszont kellően édes és semleges ahhoz, hogy sokak ízlésének megfeleljen.

5. Az amerikai háztartások 90%-ában jelenleg is van egy nagy doboz fagyi a hűtőszekrényben

A legtöbb amerikai igazából alapélelmiszernek tekinti a fagyit: fogyasztják önmagában, de jól jön egy adag kávéhoz, pitéhez is.

6. Amerikában fogy a legtöbb fagyi

Amerika tarol, utána jön Ausztrália majd… Norvégia. Igen, igen, a dobogó harmadik helyén Norvégia áll. Az okot még csak megtippelni sem tudjuk, de ami tény, az tény.

Amerikában szinte alapélelmiszer: minden mélyhűtőben van egy vödör fagyi... / Fotó: Shutterstock
Amerikában szinte alapélelmiszer: minden mélyhűtőben van egy vödör fagyi... / Fotó: Shutterstock

7. Nem tudni, ki találta fel a fagylaltot

Szép számmal akadnak híres feltalálók, akik neve mindenki számára ismerősen cseng. De azt, hogy a jeges finomságot kinek köszönhetjük, nem igazán lehet tudni. A fagyiról a legkorábbi feljegyzések Nero császár idejéből valók: úgy tudni, imádta a hó és a méz, gyümölcsök keverékét. De ennél többet nem igazán tudunk…

8. A fagylalt térfogatának 50%-a levegő

Meglepő, de valójában a fagyi nagy része levegő, ugyanis ennek köszönheti könnyű textúráját.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.