Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Azt mindannyian tudjuk, hogy a konyhai higiéniára fokozottan oda kell figyelni - igyekszünk gyakran felmosni, tisztítani a mosogatót, letörölni a konyhapultot, a főzőlapot stb. Ám vannak olyan felületek is, amikről nem is gondolnánk, hogy mennyi baktériumnak adhatnak otthont és ezért nem foglalkozunk velük eleget, pedig kellene. Máris mutatjuk, mik ezek!

Só- és borsszórók

A só és a borsszórók napi használatban vannak, ami azt jelenti, hogy sokan és sokszor használjuk őket. Ez rengeteg kockázatot rejt magában, hiszen kézmosás nélkül is megfoghatjuk őket, így máris rájuk kerültek a kórokozók. Ha ebbe belegondolunk, máris rájövünk, hogy mennyivel gyakrabban kéne tisztítani őket.

A turmixgép tömítése

A turmixgépet sokan nem tisztítjuk meg elég alaposan, mert a legtöbben elfeledkezünk a tömítések tisztántartásáról, amikre így könnyen baktériumok és vírusok telepedhetnek. A leggyakoribb a szalmonella és a különböző gombák. A leghatékonyabban úgy tisztíthatjuk a turmixgépünket, ha teljesen szétszedjük és a tömítéseket ecetes langyos vízbe áztatjuk.

Fogantyúk

Gondoljunk csak bele, milyen sok fogantyú van a konyhánkban és a környékén. A hűtőn, a sütőn, a szekrényeken, a mosogatógépen… Szinte megszámolni sem tudjuk, hányszor fogjuk meg ezeket naponta. Természetes mozdulatok, ahogy kiveszünk valamit a konyhaszekrényből, berakunk a hűtőbe, stb. Közben pedig egyáltalán nem biztos, hogy tiszta a kezünk, ki tudja, mit fogtunk meg előtte - mondjuk a nyers húst, esetleg a szemetest, vagy megsimogattuk a kutyát. Érdemes tehát ezeket a felületeket naponta áttörölni a megfelelő higiénia érdekében.

Gumi spatula

Gyakori használata a kórokozók elszaporodásának kedvez. Felmérések szerint 36% a valószínűsége annak, hogy a gumi spatula E. coli baktériumot tartalmaz, és 43% , hogy élesztő- és penészgomba telepedett meg rajta. Ezért érdemes forró, szappanos vízbe áztatni, vagy ha nem tudjuk leszedni, akkor gyakran áttörölni egy szivaccsal, ügyelve arra, hogy az egész megfelelően lelegyen tisztítva.

Kávéfőző

A kávéfőző a kávéimádók egyik legfontosabb kelléke a konyhába, naponta többször is használjuk, de a tisztításáról könnyű megfeledkezni, pedig a víztartálya sötét, nedves, és meleg hely, ami kedvez a penész és a különböző kórokozók elszaporodásának. A legideálisabb, ha a tartályt először ecetes, majd tiszta vízzel rendszeresen átmossuk, mintha épp kávét főznék.

Vágódeszka

A vágódeszka konyhai alapfelszerelés, ami rengeteg élelmiszerrel érintkezik.Természetesen mindenki tudja, hogy tisztítani kell, ám sokan csak áttörlik használat után, ami egyáltalán nem elég, mert így a kórokozók könnyen terjedhetnek. A baktériumok a fa vágódeszkák rejtett repedéseiben is elrejtőzhetnek és szaporodhatnak, így azokat még inkább fontos fertőtleníteni és rendszeresen cserélni.

Konzervnyitó

A konzervnyitó olyan tárgy, amit gyakran és rutinszerűen használunk, ám nem mindig figyelünk megfelelően a tisztítására, hiszen nem látszik, hogy szennyeződés lenne rajta. Ez viszont kedvez a szalmonellának és az E.coli baktériumoknak. Ez azért is veszélyes, mert a konzervnyitó éles pengéje érintkezésbe kerülhet a dobozokban lévő élelmiszerekkel. Figyeljünk tehát a tisztántartására!

Késtartó

A késtartók remek alternatívák a kések tárolásához, ám könnyen összegyűlhet rajtuk (és bennük) a por. Ráadásul hajlamosak lehetünk arra is, hogy nedvesen rakjuk bele a késeket, a nedvesség pedig kedvez a baktériumoknak. Áztassuk gyakran meleg, szappanos vízbe és várjuk meg, amíg teljesen megszárad.

A 7 LEGSZENNYEZETTEBB TÁRGY, AMIT MINDEN NAP MEGÉRINTESZ>>>

ÍME A 15 LEGSZENNYEZETTEBB ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS!>>>

A 12 LEGSZENNYEZETTEBB ÉTEL, AMIT A BOLTBAN TALÁLHATSZ>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.