Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Érdekességek

Mi az a csilis bab? Mutatjuk a világ 8 legcsípősebb ételét 2022-ben

/Fotó: Shutterstock
Számtalan csípős kajával találkozhatunk itthon is, a méltán híres paprika hazájában. Ám annak ellenére, hogy Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvend a házi csili termesztése és az abból készülő pikánsabbnál pikánsabb ételek fogyasztása, egyelőre még a fasorban sem vagyunk az alábbi kajalistához képest. Ha valami igazán csípősre vágysz, akkor gasztrotúrád a következő országok specialitásai felé vezessenek.

- A gyros mennyire legyen csípős? Kicsit, közepesen, vagy nagyon? Nos, ezt a kérdést már biztosan sokan hallottátok a sarki kebabosnál, ám bármennyire is kérted extrán tüzesen az ételed, a következő kaják nyomába sem ér csípősségét nézve. Viszont ha tényleg rajongsz az erős, fűszeres, magas kapszaicin értékű paprikák hozzáadásával készült harapnivalókért, akkor a következő lista neked szól. Mutatjuk a világ 8 legcsípősebb fogását 2022-ben, ami mellett a csilis bab labdába sem rúghat.

1. Phaal Curry (Anglia)

Nem túlzás kijelenteni, hogy ez a világ legcsípősebb curry-je egyenesen Angliából. Ha egészen pontosan be szeretnénk lőni a származási helyét, akkor az bizony a Brick Lane Kelet-Londonban. Csípőssége ennek a kajának annyira brutális, hogy a Scoville-skálán az egymilliót is lazán elérheti. Aki esetleg nincs képben a skála fokozataival, azoknak jó viszonyítási alap lehet a habanero paprika, aminek a Scoville-értéke mindössze háromszázötvenezer körül mozog.

Ha szereted a csípőset, akkor ezt ki kell próbálnod  /Fotó: Shutterstock
Ha szereted a csípőset, akkor ezt ki kell próbálnod /Fotó: Shutterstock

2. Csirke 65 (India)

Az ősi szakácskönyvek legendái szerint ehhez a dél-indiai tradicionális ételhez nem kevesebb, mint hatvanöt fűszerre van szükség, ha tényleg úgy szeretnék elkészíteni, mint amilyen az eredeti. Ezzel ellentétben ma már gyorséttermekben is megtalálható, ahol a csirkeszárnyat fokhagymás, gyömbéres, csilis masszával vonják be, mielőtt olajban kisütnék. Igen közkedvelt snacknek számít az országban.

A legenda úgy tartja, hogy a dél-indiai ételhez hatvanöt fűszerre van szükség /Fotó: Shutterstock
A legenda úgy tartja, hogy a dél-indiai ételhez hatvanöt fűszerre van szükség /Fotó: Shutterstock

3. Khao Pad Nam Prik Pao (Thaiföld)

Ha Thaiföldön jártok, és jó kapcsolatot ápoltok a fűszeres ételekkel, akkor még véletlenül se feledkezzetek meg khao pad nam prik paóról. Az étel sokkal egyszerűbb, mint ahogyan azt mi, európai emberek gondolnák, hiszen ez nem más, mint egy csilis pirított rizs. Persze az ördög itt is a részletekben rejlik. Van egy titkos összetevője, aminek köszönhetően tuti tüzet fogtok okádni már az első harapás után. Ez nem más, mint a Nam Prik Pao, azaz a fűszeres thai csili paszta. A thai konyha büszkeségének brutál csípősségén túl vannak édes elemei is, továbbá találkozhatunk benne zöldségekkel, és tenger gyümölcseivel némi hússal kiegészítve.

Az egyik titkos összetevője a Nam Prik Pao, azaz a fűszeres thai csili paszta /Fotó: Shutterstock
Az egyik titkos összetevője a Nam Prik Pao, azaz a fűszeres thai csili paszta /Fotó: Shutterstock

4. Tortas Ahogadas (Mexikó)

A mexikóiak csak úgy emlegetik ezt a szendót, mint a fuldokló szendvicse. Nevét természetesen csípőssége miatt kapta, hiszen a kenyérebe töltött sült húst szárított és friss csilipaprikából készült szósszal öntik nyakon, ami állítólag pokolian erős.

A pokolian tüzes szósz teszi különlegessé ezt a szendvicset /Fotó: Shutterstock
A pokolian tüzes szósz teszi különlegessé ezt a szendvicset /Fotó: Shutterstock

5. Hirvya Mirchicha Thecha (India)

A hirvya mirchicha thecha tökéletes választás sós főételek mellé, ha Indiában jársz, ráadásul a helyiek szerint pofonegyszerű az elkészítése. Maharashtra államból származik, az összetevőit nézve pedig megtalálható benne a fokhagyma, a földimogyoró és a zöld chili is. Bitang csípős!

A helyiek szerint pofonegyszerű az elkészítése /Fotó: Shutterstock
A helyiek szerint pofonegyszerű az elkészítése /Fotó: Shutterstock

6. Papa A La Huancaina (Peru)

Első ránézésre az ember azt gondolná, hogy ez nem más, mint egy ártalmatlan hidegtálra való tojássaláta újragondolva. Ám a papa a la huancaina korántsem játék! A tejszínes szósz a perui Huancayo városból származik, az elkészítésénél pedig egyáltalán nem spórolják ki belőle a sárga chili paprikát sajttal kiegészítve. Előfordul, hogy szeletelt burgonyaágyon tálalják néhány tojáskarikával.

Ez a perui specialitás Huancayo városból származik /Fotó: Shutterstock
Ez a perui specialitás Huancayo városból származik /Fotó: Shutterstock

7. Buldak (Dél-Korea)

A kelet-ázsiai országban a 2000-es években ment igazán nagyot a Buldak. Szinte bárhol beszerezhető volt ez a tüzes csirkeként is emlegetett csípős chili szósszal kombinált fogás. Ma már az élelmiszerboltokban is belefuthatunk buldák ízű ramenekbe, de már szószokat is készítenek belőle. Ha igazi ínyencek vagytok, és olyan szerencsések, hogy pont Szöulba utaztok, akkor okvetlen térjetek be egy Yoogane-ba, ahol megkóstolhatjátok a Buldakot sajttal.

Ma már mint ízesítésként is találkozhatunk vele a boltokban /Fotó: Shutterstock
Ma már mint ízesítésként is találkozhatunk vele a boltokban /Fotó: Shutterstock

8. Laal Maas (India)

Ez a csípős indiai specialitás Rajasthanból származik. Alapját a bárányhús és a curry adja, de joghurt, piros csili és rengeteg fokhagyma is kell bele. A laal maas hagyományosan vaddisznóból vagy szarvasból készült, a vadhús jellegzetes illatát pedig a csilipaprikákkal igyekeztek elfedni, ami egyébként erős színét is adja az ételnek. Mára puha birka húsra cserélték a vadat, ám ezen kívül minden maradt a régi recept szerint, beleértbe kegyetlen csípősségét is - írja a The Travel.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.