Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Érdekességek

Ezért a tortáért a cukorbetegek és a diétázók is odalesznek

A Magyarország Cukormentes Tortája program hobbicukrászok számára rendezett versenyét idén Raffer Gabriella nyerte meg az Almás gesztenyerózsa elnevezésű kreációjával. A győztes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát- és kalóriaértékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. A zsűri a döntőben 10 torta közül választotta ki a legjobbat.

A Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny döntősei Budapesten, a Magyar Cukrász Ipartestület székházában mutatták be alkotásaikat csütörtökön. A legnépszerűbb alapanyagok idén a narancs, a kókusz, a mandula, a dió, a gesztenye, a túró és a bogyós gyümölcsök voltak, de a hobbicukrászok olyan különleges alkotóelemek felhasználására is vállalkoztak, mint a kecskesajt, a yuzu, a cukkini, az édesgyökér és az orda.

A zsűri a győztest ugyanazon szempontrendszer alapján választotta ki, mint a profi cukrászok esetében a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen. A döntésnél a harmonikus ízvilág mellett a torta kivitelezését is értékelték, de a versenyművek energiatartalma és szénhidrátértéke is fontos volt.

Ezért a tortáért a cukorbetegek és a diétázók is odalesznek
Ezért a tortáért a cukorbetegek és a diétázók is odalesznek

A kóstolás után a Nándori László cukrászmester által vezetett zsűri kihirdette a győztest, amely idén Raffer Gabriella alkotása, az Almás gesztenyerózsa lett. Az édesség főbb alapanyagai a gesztenyén és az almán kívül az almaliszt, valamint a mandula, melyek harmonikus ízvilágot alkottak, és emellett kedvező tápértékadataival vívta ki a szakemberek elismerését: a torta szeletenként 11,3 g szénhidrátot tartalmaz, és 201,6 kcal. A nyertes a háziverseny fődíját, a 77 Elektronika Kft. által felajánlott Dcont ETALON vércukormérőt is tartalmazó csomagját, valamint az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ajándékát kapta.

Raffer Gabriella nyert az almás gesztenyerózsa kreációjával
Raffer Gabriella nyert az almás gesztenyerózsa kreációjával

A második Gillichné Makáry Petra tortája, az Erdei séta lett, míg a harmadik helyen a Sárgabarack java torta végzett, melyet Éber Zsuzsanna álmodott meg. A CeraVe dermokozmetikai ajándékcsomagot ajánlott fel a tíz döntős számára.

A háziverseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott recept hamarosan nyilvános lesz az alapítvány blogján (cukkerberg.blog.hu).

A Magyarország Cukormentes Tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány azért hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. A verseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. Az alapítvány szakmai partnerei a Magyar Cukrász Ipartestület, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és az Eurofins Analytical Services Hungary Kft.

Az alapanyagokat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá
Az alapanyagokat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá

A profi cukrászoknak kiírt Magyarország Cukormentes Tortája versenyre még április 6-ig lehet jelentkezni.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.