Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A rizs átmosása főzés előtt legalább olyan megosztó kérdés, mint a tészta leöblítése főzés után. Ez utóbbiról már kiderült, hogy tilos, kérdezz csak meg egy olasz háziasszonyt! Hosszú mamma mia lesz a válasz. De hogy a rizst miért kell leöblíteni, sőt hosszabb ideig áztatni, azt az ázsiai konyha szakértőitől tudtuk meg.

Ha azt gondolod, hogy a rizsben lehetnek darabos szennyeződések, például rizshéj, amiket érdemes átöblíteni, nos, ez is egy lehetséges válasz, de nem ez a legfőbb ok, hogy miért kell a rizst átmosni a főzés előtt. Igazából a felesleges keményítőt távolítjuk el ezzel a rizsszemekről, így a végeredmény könnyű pergős lesz. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha ragacsos rizst szeretnél főzni, mert a lemosott rizs főzése közben is kifő a megfelelő állagot adó keményítő.

Így mosd át a rizst

Öntsd egy szűrőbe a kívánt mennyiséget és tartsd hideg folyóvíz alá enyhén rázogatva, legalább egy percig. Az elején a rizshéjakat és törött rizsszemeket mosod ki belőle és az opálos víz mutatja, hogy a felesleges keményítő is távozott. Addig tartsd a víz alá, amíg a lefolyó víz áttetsző, tiszta lesz.

Több érős érv szól amellett, hogy átmossuk a rizst a főzés előtt (Shutterstock)
Több érős érv szól amellett, hogy átmossuk a rizst a főzés előtt (Shutterstock)

Mikor kell áztatni a rizst?

Kínai recepteket követve gyakran látjuk, hogy a szakács áztatja a rizst. Ezzel nemcsak a főzési időt csökkenti, hanem a rizsben felhalmozódott arzént is igyekszik „kivonni”. Az áztatáshoz is át kell mosni a rizst a fent leírt módon, majd fél órára hideg vízben hagyni.

Hogy kerülhet mérgező arzén a rizsbe?

Nos, a rizs más gabonafélékkel összehasonlítva több arzént szív fel a talajból. Egyes források szerint az Indiából, Pakisztánból vagy Kaliforniából származó basmati rizs kb. fele mennyiségben tartalmaz arzént, mint a többi rizsfajta. A barna rizsben 80 százalékkal több lehet az arzén, mint az ugyanolyan típusú fehér rizsben. Ez amiatt lehetséges, mert az arzén a rizs külső rétegében szívódik fel, ezt pedig a fehér rizs esetében eltávolítják.

Forrás: Martha Stewart

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.