Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Nem volt elég a szélsőséges időjárás, most a kiskérődzők pestise okoz komoly problémát Görögországban. Ez pedig sajnos a vidék egyik legnépszerűbb termékére, a feta sajtra is hatással van.

A betegség főleg a Thesszália régiót érinti, ami óriási csapást jelent a lágysajtokat előállító gazdaságok számára.

Görögországban is megjelent a kiskérődzők pestise, ami a feta sajtra is komoly hatással van / Fotó: Shutterstock
Görögországban is megjelent a kiskérődzők pestise, ami a feta sajtra is komoly hatással van / Fotó: Shutterstock

A görög lágysajtok – így például a fetasajt – 40 százalékát a Thesszália régióban tenyésztett juhok és kecskék tejéből készítik. Fetasajtból évente nagyjából 140 ezer tonnát állít elő az ország, aminek a 65 százalékát exportálja.

Bár a betegség az emberekre nem jelent veszélyt, az állatokra viszont igen. Az EU-s szabályok értelmében, amennyiben egy fertőzött állatot találnak, akkor elrendelik az állomány kényszervágását.

Ahogyan azt mi is megírtuk, az eredeti feta sajt - amit 2005 óta már eredetvédelem is megillet - juh- vagy kecsketejből készített kemény sajt, amit sós lében (néha savóban) tárolnak. Az igazi feta pasztörizálatlan tejből készül, és különleges ízét az állatok által lelegelt fűszernövények adják. A kecske- és juhtej aránya szabott, a fetában maximum 30 %-nyi kecsketej lehet.

Forrás: Magyar mezőgazdaság

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.