A betegség főleg a Thesszália régiót érinti, ami óriási csapást jelent a lágysajtokat előállító gazdaságok számára.
A görög lágysajtok – így például a fetasajt – 40 százalékát a Thesszália régióban tenyésztett juhok és kecskék tejéből készítik. Fetasajtból évente nagyjából 140 ezer tonnát állít elő az ország, aminek a 65 százalékát exportálja.
Bár a betegség az emberekre nem jelent veszélyt, az állatokra viszont igen. Az EU-s szabályok értelmében, amennyiben egy fertőzött állatot találnak, akkor elrendelik az állomány kényszervágását.
Ahogyan azt mi is megírtuk, az eredeti feta sajt - amit 2005 óta már eredetvédelem is megillet - juh- vagy kecsketejből készített kemény sajt, amit sós lében (néha savóban) tárolnak. Az igazi feta pasztörizálatlan tejből készül, és különleges ízét az állatok által lelegelt fűszernövények adják. A kecske- és juhtej aránya szabott, a fetában maximum 30 %-nyi kecsketej lehet.
Forrás: Magyar mezőgazdaság
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.