Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Érdekességek

Veszélybe került az egyik népszerű tejtermék, ezért van egyre kevesebb belőle

Feta sajt / Fotó: Shutterstock
Nem volt elég a szélsőséges időjárás, most a kiskérődzők pestise okoz komoly problémát Görögországban. Ez pedig sajnos a vidék egyik legnépszerűbb termékére, a feta sajtra is hatással van.

A betegség főleg a Thesszália régiót érinti, ami óriási csapást jelent a lágysajtokat előállító gazdaságok számára.

Görögországban is megjelent a kiskérődzők pestise, ami a feta sajtra is komoly hatással van / Fotó: Shutterstock
Görögországban is megjelent a kiskérődzők pestise, ami a feta sajtra is komoly hatással van / Fotó: Shutterstock

A görög lágysajtok – így például a fetasajt – 40 százalékát a Thesszália régióban tenyésztett juhok és kecskék tejéből készítik. Fetasajtból évente nagyjából 140 ezer tonnát állít elő az ország, aminek a 65 százalékát exportálja.

Bár a betegség az emberekre nem jelent veszélyt, az állatokra viszont igen. Az EU-s szabályok értelmében, amennyiben egy fertőzött állatot találnak, akkor elrendelik az állomány kényszervágását.

Ahogyan azt mi is megírtuk, az eredeti feta sajt - amit 2005 óta már eredetvédelem is megillet - juh- vagy kecsketejből készített kemény sajt, amit sós lében (néha savóban) tárolnak. Az igazi feta pasztörizálatlan tejből készül, és különleges ízét az állatok által lelegelt fűszernövények adják. A kecske- és juhtej aránya szabott, a fetában maximum 30 %-nyi kecsketej lehet.

Forrás: Magyar mezőgazdaság

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.