Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Nem volt elég a szélsőséges időjárás, most a kiskérődzők pestise okoz komoly problémát Görögországban. Ez pedig sajnos a vidék egyik legnépszerűbb termékére, a feta sajtra is hatással van.

A betegség főleg a Thesszália régiót érinti, ami óriási csapást jelent a lágysajtokat előállító gazdaságok számára.

Görögországban is megjelent a kiskérődzők pestise, ami a feta sajtra is komoly hatással van / Fotó: Shutterstock
Görögországban is megjelent a kiskérődzők pestise, ami a feta sajtra is komoly hatással van / Fotó: Shutterstock

A görög lágysajtok – így például a fetasajt – 40 százalékát a Thesszália régióban tenyésztett juhok és kecskék tejéből készítik. Fetasajtból évente nagyjából 140 ezer tonnát állít elő az ország, aminek a 65 százalékát exportálja.

Bár a betegség az emberekre nem jelent veszélyt, az állatokra viszont igen. Az EU-s szabályok értelmében, amennyiben egy fertőzött állatot találnak, akkor elrendelik az állomány kényszervágását.

Ahogyan azt mi is megírtuk, az eredeti feta sajt - amit 2005 óta már eredetvédelem is megillet - juh- vagy kecsketejből készített kemény sajt, amit sós lében (néha savóban) tárolnak. Az igazi feta pasztörizálatlan tejből készül, és különleges ízét az állatok által lelegelt fűszernövények adják. A kecske- és juhtej aránya szabott, a fetában maximum 30 %-nyi kecsketej lehet.

Forrás: Magyar mezőgazdaság

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.