Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Érdekességek

Nem falánkság, génhiba! Emiatt nem tudunk ellenállni a zsíros kajáknak

hamburger
Egy ritka génhiba miatt egyes elhízott emberek sokkal jobban kívánják a zsíros ételeket, ám az édes ételeket kevésbé kedvelik - állapították meg a Cambridge-i Egyetem kutatói.

A zsírban és cukorban gazdag ételeket sokan találják étvágygerjesztőnek, ami ahhoz vezet, hogy ezek az emberek a szükségesnél több kalóriát fogyasztanak, és ezáltal elhíznak. Korábbi egérkísérleteikben tudósok kimutatták, hogy a melanocortin-4 receptor génmutáció (MC4R) miatt egy bizonyos agypálya széttörik, és az egerek több zsírt fogyasztanak. Ugyanakkor szokatlan módon ezek az egerek jóval kevesebb cukrot esznek.

Az MC4R génmutáció az egyik leggyakoribb, ismert monogénes elhízást kiváltó ok, az étvágy és a testtömeg-szabályozás egyik kulcsmolekulája.

Zsírból többet, cukorból kevesebbet

A Cambrdige-i Egyetem kutatói a Nature Communication folyóiratban kedden közzétett tanulmányuk résztvevőinek currys csirkét szolgáltak fel háromféle - alacsony, közepes és magas - zsírtartalommal. Mindhármat megkóstoltatták velük, majd szabadon ehettek bármelyikből.

A kutatók nem találtak különbséget abban, mennyi ételmennyiséget fogyasztottak el a különböző csoportok, azt azonban kimutatták, hogy az MC4R génhibát hordozó emberek majdnem kétszer annyit (95 százalékkal többet) ettek a magas zsírtartalmú indiai ételből, mint sovány társaik, és 65 százalékkal többet, mint az elhízottak.

A tanulmány másik szakaszában a résztvevők eperből, tejszínből és habcsókból készült édességet kaptak szintén háromféle cukortartalommal, ám a desszert zsírtartalma állandó volt.

A soványak és a túlsúlyosak a magas cukortartalmút szerették, a hibás gént hordozók kevésbé szerették a magas cukortartalmút, és jóval kevesebb édességet ettek mindhárom desszertből, mint a másik két csoport.

100-ból 1 hordozza a génhibát

Száz emberből egy hordozza az MC4R génhibát. A kutatók úgy vélik, hogy mivel esetükben az MC4R-pálya nem működik, ez okozhatja azt, hogy a zsíros ételeket preferálják, anélkül, hogy annak tudatában lennének, és ez okozhatja súlyproblémáikat. Létezik számos más gén, amely a súlygyarapodás kockázatát fokozza, ezeknek hatását jövőbeni tanulmányuknak kell vizsgálni - olvasható a Cambridge-i Egyetem honlapján.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.