Farsangi szalagos fánk
Tárkonyos csirkeraguleves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Finomfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Epres blondie
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus grízgaluska leves
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rakott zöldbab darált hússal
Zsemlegombóc
Érdekességek

Ezekért a pálcikákért Napóleon is rajongott: elmeséljük a grissini történetét

grissini
Tudtad, hogy Napóleon futárszolgálattal szállíttatta magának a torinói pálcikákat? Elmeséljük a grissini történetét!

Az olasz éttermekben világszerte megszokott dolog, hogy kenyérrudacskákat, vagyis grissinit készítenek az asztalra az ételre való várakozás megkönnyítésére. E ropogós pálcikák kísértésének csak kevés vendég tud ellenállni, és rágcsálás közben aligha jut eszükbe, hogy ez a finom találmány Piemonte tartományhoz, pontosabban Torinóhoz kötődik. A grissini nem pusztán egy a régió tipikus helyi termékeinek sorából: népszerűsége külföldön is vetekszik a legendás olasz pastáéval.

Története

Születésének körülményeiről két történet terjedt el. Az egyik szerint Viktor Amadé szárd-piemontei király kisgyermekkorában súlyos emésztési problémáktól szenvedett, és szervezete még a kenyérbelet sem volt képes feldolgozni. Aggódó édesanya, a Savoyai-ház nemours-i mellékágából származó Marie Jeanne Baptiste 1675-ben az udvari orvoshoz fordult segítségért, aki szigorú diétát rendelt el a fiúcska életének megmentése érdekében. Ekkor hozakodott elő az udvari pék, bizonyos Antonio Brunero az új kenyérféle ötletével. A grissini kétségkívül jól emészthető, mert nincs puha bele, ráadásul hetekig eltartható.

A kevésbé romantikus másik sztori szerint a szóban forgó kenyérfajta már a 16. században is létezett. Akkoriban tudniillik nagy volt az infláció, és a pékek a kenyér méretének csökkentésével próbálták elejét venni a mérhetetlen drágulásnak.

Napóleon is imádta

Ki tudja, mi a teljes igazság? Azt viszont feljegyezték, hogy Károly Félix savoyai király rajongott a grissiniért, és még a színházi előadásokra is vitt magával a rágcsálnivalóból. Napóleon pedig egyenesen futárszolgálatot alapított arra, hogy a Franciaországgal határos olasz tartományból folyamatosan érkezzen Párizsba az imádott grissinije, amit ő csak torinói kis botocskáknak (petites batons de Turin) hívott.

Hogyan készül?

A grissino (helyi dialektusban gherssa) szó egyébként húzott vagy sodort kenyeret jelent. Bár egyszerűnek tűnik, nagy szakértelmet kíván a készítése.

A pékek hagyományosan finom nullás vagy dupla nullás búzalisztből, vízből, sóból és élesztőből ruganyos tésztát dagasztanak. Ebből kézzel 10 cm hosszú és 3 cm vastag csíkokat formáznak, amelyeket a két végüknél fogva elkezdenek húzogatni a kitárt karjuk között. Az így kapott vékony, kb. 1,5 m hosszú darabokat kisebb részekre vágják, majd jöhet a kelesztés és a sütés, lehetőleg fatüzelésű kemencében, a teljes kiszáradásig. Az élesztő nélküli változathoz zsiradékot – olívaolajat vagy vajat – használnak.

ÍGY ETTE A HAMBURGERT ERNEST HEMINGWAY: ÍME AZ EREDETI RECEPT! >>>

STEFÁNIA VAGDALT: MI KÖZE SISINEK A TOJÁSSAL TÖLTÖTT FASÍRTHOZ? >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.