Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A világhírű, magyar származású szabadulóművész, Harry Houdini, vagy születési nevén Weisz Erik a tengerentúlon sem feledte el a magyaros konyhát, sőt rajongott is egyes fogásokért. Ezek voltak Houdini kedvenc ételei!

Harry Houdini 1874. március 24-én, tehát napra pontosan 150 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Budapesten. A születésekor még a Weisz Erik nevet viselő gyermek a jiddis anyanyelvű Mayer Sámuel Weiss rabbi, jogtanácsos és felesége, Steiner Cecília fiaként, négyéves korában került szüleivel és testvéreivel az Egyesült Államokba. A család Wisconsin államban telepedett le, Houdini ott is nőtt fel.

Houdini egyik mutatványa során 1908-ban, a bostoni Harvard-híd közelében /Fotó: Shutterstock
Houdini egyik mutatványa során 1908-ban, a bostoni Harvard-híd közelében /Fotó: Shutterstock

Minden idők egyik leghíresebb szabadulóművésze és bűvésze a tányérról is eltüntette a finom falatokat, no persze nem a zsebébe vagy a kalapjába, hanem a gyomrába. Több feljegyzés is igazolja, hogy szeretett enni, sőt másokat is vendégül látni. Majdnem száz éve már, hogy Houdini elhunyt, és ilyen távolságból elég nehéz hiteles konkrétumokat fellelni arról, mi is lehetett a kedvenc étele, ám egy százéves szakácskönyv igazán történelmi jelentőségűnek bizonyult.

A The Stag Cook Book: A Man's Cook Book For Men (Legényszakácskönyv: Egy férfi receptjei férfiaknak) ugyanis számos, akkoriban élt híres ember kedvenc receptjét megőrizte az utókor számára. Az 1922-ben kiadott kötethez felkérték az Egyesült Államok száz leghíresebb férfijét, hogy küldjön be recepteket, így került a könyvbe Charlie Chaplin és Harry Houdini egy-egy szeretett fogása is.

Houdini és családja, balra az édesanyja, Cecilia, jobbra pedig felesége, Bess /Fotó: Northfoto
Houdini és családja, balra az édesanyja, Cecilia, jobbra pedig felesége, Bess /Fotó: Northfoto

Szerette az extravagáns és az egyszerű ételeket is

Egyes források szerint Houdini felesége, Bess szeretett főzni és nagyszerű ételeket készített. A szabadulóművész kedvelte a gyümölcsös reggeliket, melyeket a kedvese előző este, lefekvés előtt készített el férjének. Írásos feljegyzés maradt fenn a Houdini házaspár 25. házassági évfordulójáról is, melyet a Los Angeles-i Hotel Alexandriában ünnepeltek 200 meghívott társaságában egy tízfogásos vacsorával. A különleges menüben szerepelt rák supreme, eperparfé és pezsgő is.

A Kenneth Silverman által jegyzet Houdini-életrajzban azt olvashatjuk az ediblenew cikke szerint, hogy a bűvész egyik unokaöccse felidézte, miszerint Houdini felesége egyszer azt mesélte, hogy meglepte a nagy szabadulóművészt egy különleges vacsorával, amelyre a férfi kedvenc ételeit készítette. Hogy melyek voltak ezek? Houdini kedvencei közt szerepelt a magyaros csirke nokedlivel és a kenyérfelfújt sodóval, cseresznyével.

Kaszinótojásként is ismerik az ördögtojást, Harry Houdini kedvencét
Kaszinótojásként is ismerik az ördögtojást, Harry Houdini kedvencét

Az ördögtojás volt Houdini egyik kedvence

Habár kedvencei közt szerepelt a magyaros csirke, ami vélhetően pörkölt lehetett, mégsem ezt a receptet választotta a férfiaknak szánt szakácskönyvbe. Houdini kedvenceként az ördögtojás (vagy kaszinótojás) vonult be a köztudatba, sőt saját receptjét is megosztotta az olvasókkal.

A Houdini-féle ördögtojáshoz keményre főtt tojásokra van szükség, melyeket megpucolunk, majd a hosszanti oldal mentén félbevágunk. A tojássárgákat kiszedjük, egy tálban olvasztott vajjal, Cayenne-borssal, mustárral és egy kevéske ecettel pépesítjük, majd az így kapott sárga krémet visszatöltjük a tojásfehérjébe. Salátából és vízitormából készült ágyon, sóval, borssal és kevés cukorral megszórva tálaljuk.

Borítókép: Northfoto

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.