Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Nem fogyasztunk elég hüvelyest, azaz babot, lencsét, borsót és csicseriborsót, pedig a szervezetünk megfelelő működéséhez, az egészségünk megőrzéséhez nagy szükség van rájuk is.

A hüvelyes zöldségeknek magas a tápértéke, kiváló fehérje- és rostforrások, mégis elenyésző mennyiségben kerülnek a tányérra. Az emberek többsége főként csilis babot, sóletet, bablevest, lencse-, borsó vagy éppen babfőzeléket fogyaszt, és ugyan a hummusz is egyre népszerűbb, még mindig kevesen vannak azok, akik rendszeresen, változatosan fogyasztják a hüvelyeseket.

Fontos lenne több hüvelyes zöldséget fogyasztani /Fotó: Shutterstock
Fontos lenne több hüvelyes zöldséget fogyasztani /Fotó: Shutterstock

A hüvelyesek és fogyasztásuknak népszerűsítése érdekében jött létre az ehhez kapcsolódó világnap, melyre idén is február 10-én kerül sor. Ennek alkalmából szervezett látványsütést a Bonduelle, hogy felhívja a figyelmet a hüvelyesek sokoldalúságára.

A hüvelyesek ugyanis nemcsak táplálóak, de fontos elemei lehetnének a fenntartható élelmiszerellátásnak, ugyanis más fehérjeforrásokkal összehasonlítva alacsonyabb a vízigényük, sőt nitrogénmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően javítják a talaj termékenységét, a föld termőképességét.

Vörösbabból nemcsak muffin, hanem lisztmentes csokitorta is készíthető /Fotó: Mindmegette
Vörösbabból nemcsak muffin, hanem lisztmentes csokitorta is készíthető /Fotó: Mindmegette

Miért érdemes hüvelyeseket fogyasztani?

A magas rost- és fehérjetartalmú, koleszterinben szegény és vasban gazdag növényi élelmiszerek stabil és kiegyensúlyozott energiaszintet biztosítanak. A hüvelyesek (például a bab, a lencse vagy a borsó) fogyasztása jó hatással van a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre, sőt az agyi működésre is.

Fontos, hogy ha korábban nem, vagy csak ritkán fogyasztottunk hüvelyeseket, akkor fokozatosan építsük be az étrendünkbe, így ugyanis elkerülhetjük a kellemetlen gázképződést, a hasi görcsöt, a puffadást. Először csak heti egy étkezés során kerüljön a tányérra valamilyen hüvelyes, majd apránként növelhetjük nemcsak a mennyiséget, hanem a gyakoriságot, sőt a felhasználás változatosságát is.

Pataki Ádám és Liptai Claudia élőben készítették el a vörösbabos muffint /Fotó: Szűcs Attila
Pataki Ádám és Liptai Claudia élőben készítették el a vörösbabos muffint /Fotó: Szűcs Attila

A hüvelyesekből nemcsak főétel, hanem desszert is készíthető!

A bab, a csicseriborsó, a lencse kiváló leves- vagy főzelékalapanyag, de népszerű fogás a chilisbab és a sólet is. Ezek azonban nehéz ételek, melyeknek fontos része a hús is. A hüvelyesekből azonban remek zöldségfasírt, saláta, köret, krém vagy mártogatós, sőt akár desszert is készíthető - és ezt mutatta be a Bonduelle sajtóeseményén Pataki Ádám cukrász és felesége, Liptai Claudia.

Sokak számára ismerős lehet, hogy nagyszüleink babból készítettek hamis gesztenyemasszát, ugyanis a bab olcsó és elérhető volt az ínséges időkben is. A vörösbab azonban főszerephez is juthat a süteményekben, ugyanis nemcsak szaftossá, másnap is puhává teszi a piskótatésztát, de növeli a desszert tápértékét, és ha babbal készítünk valamit, lisztet se kell hozzá használni!

Csokis muffin vörösbabból /Fotó: Mindmegette
Csokis muffin vörösbabból /Fotó: Mindmegette

Így készül vörösbabból lisztmentes muffin

Hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1/2 kk. sütőpor
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 25 dkg vörösbab
  • fagyasztott málna

Elkészítés:

  • A babot egy botmixer segítségével pürésítjük.
  • Minden összetevőt egy tálba teszünk és robotgéppel simára dolgozzuk.
  • Egy evőkanál segítségével a masszát muffin formákba adagoljuk és mindegyik tetejére teszünk egy-egy fagyasztott málnaszemet.
  • 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Borítókép: Mindmegette

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.