Bár mindannyian imádjuk a sült gesztenyét, legtöbben csak az utcai árusoknál vettük eddig, akik - lássuk be,- méregdrágán mérik azt a 6-8 szemet, amit pár perc alatt el is tüntetünk.
Elkészíteni pedig otthon sem ördöngösség, a zöldségesnél némi túlzással egy egész kilót kapunk annyiért, amennyiért az utcán azt a kis tasaknyit. Ha úgy döntünk, hogy belefogunk, nem kell izgulni, ugyanis ha betartunk pár szabályt, akkor 20 perc múlva már ehetjük is a tökéletesre sült, aranyló golyócskákat.
Bár a gesztenyét a legjobb parázs fölött sütögetni, ám ha épp nincs kéznél, (és általában nincs), nem kell elkeseredni, mert sütőben is kiválóan el tudjuk készíteni!
Ha belefognál a gesztenyesütésbe, az alábbiakra ügyelj
Csak friss példányokkal dolgozz! Feszes bőrű, hibátlan darabokat keress, amiken se lyukak, se penész nincs.
Vásárláskor próbálj nagyjából egyforma méretű szemeket választani, így biztos lehetsz abban, hogy mind egyszerre sülnek majd át.
A nyers gesztenyét használd fel minél hamarabb, és a hűtőszekrényben se tárold 3-4 napnál tovább.
A gesztenyéket sütés előtt X alakban be kell irdalni. Fontos, hogy a héjat mindenképp átvágd és ne csak karcoljuk. Ha ugyanis nem vágod át elég mélyen, a hő hatására keletkező gőztől a gesztenyék egyszerűen felrobbannak.
Az irdalásnál az ujjaidra is nagyon vigyázz, mert a csúszós, kerek makkok vagdosása könnyen balesetveszélyessé válhat!
Megfelelő hőfokon a gesztenye meglepően gyorsan, 15-25 perc alatt megsül.
Gesztenyesütésnél két iskola létezik. Van, aki szerint meg kell főzni a szemeket sütés előtt, ám olyani is van, aki szerint ez a fázis szükségtelen. Az biztos, hogy a kissé felázott héj több gőzt termel sütés közben, így a héj könnyebben lejön a húsról, de a „főzés” csak annyit jelent, hogy irdalás után, sütés előtt az ember leönti a gesztenyéket forrásban lévő vízzel, hagyja 1 percig állni és utána azonnal beteszi őket a sütőbe.
A gesztenyéket vastag fenekű serpenyőben is megsütheted. Ebben az esetben ajánlatos a szemek irdalás utáni forrázása, a serpenyőt nem árt letakarni, és a szemeket 5-5 percenként megfordítani.
A gesztenyéket még melegen kell meghámozni! Ha kihűltek, ez a művelet sokkal nehezebbé válik!
Bár határozottan van valami romantikája annak, hogy az ember agyonégeti a kezét gesztenyepucolás közben, ám van a hámozásnak jóval könnyebb módja is. Fogj egy tiszta konyharuhát és szórd bele a már átsült gesztenyét. Ezután fogd össze a konyharuha négy sarkát az egyik kezeddel, miközben a másik kezeddel gyengéden masszírozd a tartalmát. Így a héjak jóval egyszerűbben lejönnek!
A sütés menete
Melegítsd elő a sütőt 220 fokosra.
Irdald a gesztenyéket X formában úgy, hogy a bőrüket biztosan átvágd!
Ha nem szuperfriss a gesztenye, forrázd le vízzel az előzőleg leírtak szerint, de ez a munkafázis kihagyható.
Tedd a gesztenyéket sütőlapra és süsd kb. 20 percig, míg meg nem puhulnak.
Hagyd a gesztenyéket 2-3 percig hűlni, majd hámozd meg, és máris eheted őket!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.