Jamie Oliver egy pillantra sem tud megállni, a folyamatos megújulás jellemzi, nem csak a gasztronómiáját, hanem a misszióit tekintve is. Miután egészséges iskolai étkezetetést intézett Nagy Britannia kisgyerekeinek, Nagy Britannia lakosságának féktelen élelmiszerpazarlását vette célba: a szigetlakók ugyanis 7 millió tonna ételt dobnak a kukába évente, ami 1 milliárd fontnyi ételt jelent havonta.
"Azt szeretném elérni, hogy a lehető legkevesebb ételt dobjuk ki, és ehhez tudnék is jópár tippel, trükkel, praktikával szolgálni" - nyilatkozta Oliver egyik fő partnerével, a Hotpointtal közösen indított "Eat your fridge" azaz "Fald fel a hűtődet!" kihívás elindítása kapcsán. Nézzük a legjobbakat!
Mivel a hűtőben különböző területein más és más a hőmérséklet, ezért a húst és a halakat a hátul és legalul, a tejtermékeket középtájon tároljuk! Az ajtóban van a legmelegebb, itt a gyümölcsleveket és üdítőket tartsuk.
Csak az, aminek ott a helye: a krumpli pléldául semmiképp, annak száraz, sötét helyen a helye, vagy a kenyér, ami a kenyértartóban, egy textilkendőben, vagy egy nejlonzacskóban a konyhapulton áll el legtovább.
A fagyasztók garantálják az étel időtállóságát: olyan, mint ha benyomnánk rajtuk a "szünet" gombot: a mélyhűtőbe téve nem romlanak tovább! Persze nem minden étel lefagyasztható - erről bővebbenitt ésitt írtunk!
A friss fűszernövények nedves konyhai papírtörlőbe tekerve, a zöldségek és gyümölcsök pedig száraz papírtörlőbe tekerve állnak el, és maradnak frissebbek hosszabb ideig. Ha akkor mennyiség van a fűszerekből, hogy egy hétnél tovább tartana felhasználni, akkor aprítsd fel a felesleget, jégkockatartóba porciózd ki, és irány a mélyhűtő! A friss csilipaprikával ugyanígy járj el.
A kutatások szerint a brit háztatásokban - de gyanítjuk, ez nálunk sincs másképpen - az ételek közül, kenyérből dobják ki a legtöbbet. Pedig a szikkadt kenyér nagyon sok fékle képpen hasznosítható: lehet belőle pirított kenyérkockát gyártani és egy befőttes üvegben tárolni, vagy ledarálva nagyon jó prézli lehet belőle. További tippek a kenyér felhasználásáraitt!
Ez így elsőre hülyén hangzik, mert hol itt a spórolás? Hát ott, hogy legközelebb nem kell sem kitalálni, sem elkészíteni, így időt spórolhatsz meg vele! Ha vékony falu edényben, vékony rétegbe porciózod, villámgyorsan kiolvasztható, amikor szükség van rá!
Az ebédről megmaradt sülthús a legjobb alapanyag, rengeteg dolgot készíthetsz belőle, például: tésztafeltét, saláta, ragu, rizottó vagy épp leves! De íme néhány konrét receptötlet:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.