Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Érdekességek

Mi kidobjuk, pedig ettől a hozzávalótól lesz olyan a vajas csirke, mint az indiai éttermekben

Indiai vajas csirke
Idén november 12-én ünneplik az indiai újévet, a Diwalit. A hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepén minden a fényekről és az emberi kapcsolatokról szól - és persze hatalmas lakomákról, amelynek egyik főszereplője az a vajas csirke, amiről kijelenthetjük: a legnépszerűbb indiai étel a világon. Íme az autentikus recept, ünnepeljétek ezzel a csodával a fény győzelmét a sötétség felett - boldog Diwalit, mindenkinek!

A Diwali az év legfényesebb és legörömtelibb ünnepe, amely a fény, a jóság és a szeretet győzelmét jelképezi a sötétség és a gonosz felett. Bár eredetileg a Diwali egy hindu ünnep, más vallások képviselői is csatlakoznak hozzá, így a sokszínűség és az összetartozás jelképe is. Az indiaiak szeretnek ünnepelni, minden életeseménynek megadják a módját, így a Diwalit is kettő héten keresztül tart. Minden háztartás kicsit másképp ünnepli, saját szokásokat alakítanak ki, de a legáltalánosabb, hogy az ünnep előtt alaposan kitakarítják az otthonokat, templomba mennek, hagyományos fogásokat készítenek, gyertyákat gyújtanak és különböző fényeket csempésznek a lakások és házak minden sarkába. Emellett zenével, tánccal és hangosan durranó petárdákkal, tűzijátékkal is megadják a módját az önfeledt szórakozásnak.

Bár eredetileg a Diwali egy hindu ünnep, más vallások képviselői is csatlakoznak hozzá, így a sokszínűség és az összetartozás jelképe is (Fotó: Antal Zsani)
Bár eredetileg a Diwali egy hindu ünnep, más vallások képviselői is csatlakoznak hozzá, így a sokszínűség és az összetartozás jelképe is (Fotó: Antal Zsani)


Sokszínű indiai konyha

India a Föld hetedik legnagyobb és legnépesebb országa, így területének nagyságához mérten gasztronómiája is rendkívül sokszínű és gazdag. Hogy milyen alapanyagokat, fűszerezést használnak vagy épp milyen elkészítési módot alkalmaznak azt több tényező is befolyásolja. Lehet a regiók között különbség, hat rá az évszakok változása és az eltérő természeti adottságok, de a vallási hovatartozás és a kaszt is meghatározza. A legtöbb háztartásban szinte mindig kerül az asztalra a rizs, kenyér (naan vagy chapati), hüvelyesek (lencse, csicseriborsó), szezonális zöldségek és gyümölcsök, tejtermékek.

A lakosság körülbelül 30%-a vegetáriánus, a húsfogyasztók pedig általában csirkét, bárányt vagy halat választanak főként vallási okokból. A sertést a legtöbb vallás tisztátalan állatnak tekintik, a szarvasmarhát a hinduk szent állatként tisztelik.

Thali, a tökéletesen megkomponált fogás

A “thali” India válasza a rohanó és stresszes életmódra és az egyensúlyra való törekvésre, amit helyes táplálkozással próbálunk kompenzálni. A thali egy hindi szó, amely szó szerint “nagy lemezt” jelent, gasztronómiai értelemben pedig egy étkezési formát, amelynek lényege 5-8 különböző féle étel ayurvedikus szemléletű párosítása. Az indiai konyha mindig az egyensúlyra törekszik, így kerül a csípős ízek mellé joghurtos fogás, saláta, vegetáriánus vagy húsos főétel, fehérje forrásként valamilyen hüvelyes, szénhidrátnak pedig rizs magában vagy kenyérlepénnyel kísérve.

Így készül az eredeti indiai vajas csirke - egy kis extrával

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb indiai étel a vajas csirke. Titka a hosszú és türelmes főzési időben és a különleges fűszerkombinációban rejlik. Somanat, az Indigo Express séfje most veled is megosztja tökéletes indiai vajas csirke receptjét, ami alapján otthon is elkészítheted ezt a sokak által kedvelt ételt. A hozzávalóknál, a sok izgalmas fűszernév között van egy, ami nem passzol az egzotikus alapanyagok sorába: a DINNYEMAG. Bizony, ez ugyanaz a dinnyemag, amit mi kiköpünk és kidobunk: indiában lehántják róla a külső, fekete héját, megszárítják, és - ennél a receptnél - a kesudióval egyenértékű, finom aromájú sűrítőanyagként alkalmazzák.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 800 g csirkemell
  • 200 g joghurt
  • 40 ml mustárolaj
  • 20 g őrölt deggi chili
  • 8 g só
  • 80 g gyömbér-fokhagyma paszta
  • 20 g őrölt kömény
  • 20 g őrölt koriander
  • 1 kg héj nélküli, felkockázott friss paradicsom
  • 400 g vöröshagyma
  • 320 g kesudió
  • 4 g zöld kardamom
  • 4 g babérlevél
  • 120 g dinnye mag
  • 8 g fahéj rúd
  • 80 ml olaj
  • Ízlés szerint gyömbéres fokhagyma paszta
  • 20 g őrölt kömény
  • 20 g őrölt koriander
  • 4 g garam masala fűszerkeverék
  • 40 g méz
  • 40 g tejszín
  • 8 g kasoori methi
  • 60 g vaj
Indiai vajas csirke (Fotó: Antal Zsani)
Indiai vajas csirke (Fotó: Antal Zsani)

Elkészítés:

1. lépés – Pácolás

  1. Egy tálba tedd bele a csirkemelleket.
  2. Keverd össze a joghurtot, a mustárolajat, az őrölt deggi chilit, a sót, a gyömbér-fokhagyma pasztát, az őrölt köményt, a kasoori methit,a garam masalat és az őrölt koriandert.
  3. Alaposan dolgozd el a csirkén, és hűtőben lefedve, hagyd pihenni egy éjszakán át, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.

2. lépés - Mártás

  1. Egy edényben forrósíts fel 2 liter vizet.
  2. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a friss paradicsomot, a kesudiót, a zöld kardamomot, a babérlevelet, a dinnyemagot, és a fahéj rudat.
  3. Forrald a mártást 2 órán keresztül, majd turmixold össze a hozzávalókat. Turmixolás előtt a babérleveleket vedd ki a mártásból, vagy használd őrölt formában.

3. lépés – Befejezés

  1. Egy másik serpenyőben hevíts olajat, majd adj hozzá gyömbéres fokhagyma pasztát.
  2. Melegítsd fel, majd hagyd kihűlni a pasztát.
  3. Következő lépésként adj hozzá őrölt köményt, őrölt koriandert, garam masalát, sót, kasoori methi-t, zöld kardamom port és mézet, majd keverd össze mindezt a korábban elkészített mártással.
  4. Főzd ezt a mártást, amíg sűrű nem lesz, majd add hozzá a sült csirkét, és hagyd forrni.
  5. Végül, a finomabb ízekért, keverj tejszínt és vajat a mártásba.

Tálald a vajas csirkét, tejszínnel és vajjal díszítve. Köretként kínálj hozzá rizst vagy indiai lepénykenyeret. Csirkemell helyett paneer-t is használhatsz, így vegetáriánus változatban is elkészítheted ezt az ételt.

Thali, a tökéletesen megkomponált fogás

A “thali” India válasza a rohanó és stresszes életmódra és az egyensúlyra való törekvésre, amit helyes táplálkozással próbálunk kompenzálni. A thali egy hindi szó, amely szó szerint “nagy lemezt” jelent, gasztronómiai értelemben pedig egy étkezési formát, amelynek lényege 5-8 különböző féle étel ayurvedikus szemléletű párosítása. Az indiai konyha mindig az egyensúlyra törekszik, így kerül a csípős ízek mellé joghurtos fogás, saláta, vegetáriánus vagy húsos főétel, fehérje forrásként valamilyen hüvelyes, szénhidrátnak pedig rizs magában vagy kenyérlepénnyel kísérve.


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.