Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Érdekességek

Kínos: ezektől az ételektől és italoktól tuti, hogy kellemetlen lesz a leheleted

A kellemetlen szájszag gyakori tünet és szerencsére a legtöbb esetben gyorsan el is múlik. Számos oka lehet, leggyakrabban az elfogyasztott ételek és italok felelősek a rossz leheletért.

A szájszag – bizonyos mértékig persze – teljesen normális, hiszen a szájüregben olyan biokémiai folyamatok mennek végbe, amelyek során különböző gázok keletkeznek. Ám az, hogy ezek az illatok mennyire kellemetlenek, sok tényezőtől függ.

Egyes ételek fogyasztása után jobb a távolságtartás / Fotó: Shutterstock
Egyes ételek fogyasztása után jobb a távolságtartás / Fotó: Shutterstock

A nem megfelelő szájhigiénia sajnos gyakori probléma, és kiváltója a szájszagnak, mint ahogy bizonyos ételek fogyasztása is összeköthető a kellemetlen lehelettel. Íme azok az ételek és italok, amelyeket jobb, ha egy fontos találkozó vagy randi előtt inkább mellőzöl.

Gyros

Zsíros bárányhús, aminosavakban gazdag feta sajt, hagyma, paradicsom – alapvetően a gyros minden összetevője kémiailag úgy áll össze, hogy rossz leheletet okoz. Nincs más lehetőséged, mint evés után alaposan moss fogad, és/vagy rágj cukormentes, mentolos rágógumit.

Bor

Az alkohol dehidratál, ami azt jelenti, hogy kevesebb nyál termelődik, így több baktérium marad a szájban. Ráadásul a vörösbor bevonatot hagyhat a fogakon, így a baktériumok még könnyebben rátapadnak. A rendszeres vízivás borozás közben segít hidratáltnak maradni, és eltávolítja a baktériumokat is.

Sajt

Amikor a sajtban (és más tejtermékekben) található aminosavak reakcióba lépnek a szájban lévő baktériumokkal, illékony kénvegyületek keletkeznek, amelyektől a lehelet sajnos romlott tojáshoz hasonló lehet… A laktózérzékenyek különösen nehéz helyzetben vannak: mivel szervezetükből hiányzik a laktáz, a laktózt lebontó enzim, a tejtermékek fogyasztása aminosavak felhalmozódásához vezet, és ennek eredményeként még több kénvegyület keletkezik.

Csókolózás előtt ne egyél sajtot / Fotó: Shutterstock
Csókolózás előtt ne egyél sajtot / Fotó: Shutterstock

Curry

Sokáig úgy vélték, hogy a curry csökkentheti a rossz leheletet, mivel olyan illóolajokat tartalmaz, amelyeket szájvízhez is használnak. Végül a Journal of Clinical Periodontology 2004-es tanulmánya megállapította, hogy ezek az olajok nem hatékonyak a rossz lehelet elleni küzdelemben. Tehát igen, a curryben lévő erős fűszerektől kellemetlen lesz a leheleted! (Minél erőteljesebb illatú egy étel, annál valószínűbb, hogy fogyasztása után rossz szagú lesz a leheletet.)

Kávé

A nyál egyik legfontosabb feladata a káros baktériumok kiöblítése a szájból. A koffein azonban lelassítja a nyáltermelést, lehetővé téve a baktériumok szaporodását, amik aztán rossz szagú leheletet okoznak. Az úgynevezett „kávés lehelet” reggel a legrosszabb, mert alvás közben is kevesebb nyál termelődik, így már eleve száraz, baktériumokkal teli a száj.

A reggeli kávé után sokkal kellemetlenebb szagú  a lehelet / Fotó: Shutterstock
A reggeli kávé után sokkal kellemetlenebb szagú a lehelet / Fotó: Shutterstock

Salsa

Azt már bizonyára tudod, hogy a fokhagyma és a hagyma a rossz lehelet két fő okozója. Akkor a salsa miért ne tenné kellemetlen szagúvá a leheleted? Ne feledd, hogy a legtöbb salsa hagymát vagy fokhagymát tartalmaz, darált vagy porított formában. Már néhány harapás ebből az isteni szószból, és máris érződik a leheleteden.

Steak

A vörös húsok tele vannak fehérjével, amely aminosavakból áll. Ugyanúgy, ahogy a tejtermékek esetében, ezek az aminosavak reakcióba lépnek a szájban lévő baktériumokkal. A különbség annyi, hogy a hús több fehérjét tartalmaz, mint a tejtermékek, így még intenzívebb lesz a végbemenő folyamat.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.