Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Érdekességek

Te is átszitálod a lisztet a tésztákhoz? Meglepő lesz, amit most olvasni fogsz róla

Liszt szitálás /Fotó: Shutterstock
Legyen szó kelt tésztákról vagy kevert süteményekről, elég sok receptnél szerepel az utasítások között, hogy szitáljuk át a lisztet. Vajon honnan eredhet és miért maradt fenn ez a mozdulatsor? Valóban használ, vagy csak mítosz, hogy finomabb lesz tőle a sütemény?

Biztosan sokan hallottuk már a nagymamáinktól vagy a szüleinktől, hogy a lisztet azért kell átszitálni a használat előtt, hogy fellazítsuk és levegőt juttassunk a szemcsék közé, ugyanis ezzel a tészta is légiesebb, könnyedebb lesz. De valóban ezért találták ki az egész folyamatot? Nos, a legendárium szerint a szitálásnak sokkal profánabb oka volt.

Sok recept szerint elmaradhatatlan mozdulat a szitálás. Valóban? /Fotó: Shutterstock
Sok recept szerint elmaradhatatlan mozdulat a szitálás. Valóban? /Fotó: Shutterstock

Honnan eredhet a liszt átszitálásának hagyománya?

Régebben nem tudták olyan tökéletesen finomra őrölni a búzaszemeket, mint manapság, és előfordulhatott, hogy a pelyva, korpa, csíra vagy a meg nem őrölt magdarabok benne maradtak a lisztben. Hogy ezeket kiszűrjék, a lisztet használat előtt átszitálták, ám ilyenkor nemcsak az őrlés során megmaradt nagyobb darabok akadtak fenn a rostán, hanem az egyéb szennyeződések és kártevők is, akik beásták magukat a kamrában tárolt, felhalmozott lisztbe.

Ma azonban a professzionális gyártósoroknak és a folyamatos ellenőrzéseknek köszönhetően szinte minimálisra csökkent annak az esélye, hogy bármiféle szennyeződés kerüljön a lisztbe. Az viszont előfordulhat, hogy a nem megfelelő tárolás miatt megjelennek a konyhai kártevők az otthonunkban, és ilyenkor sem a liszt, de még a rizs sincs előlük biztonságban! Ha érdekel, hogyan veheted fel a harcot ellenük, kattints ide és olvasd el korábbi cikkünket a témában.

Régen a magdarabokat és a kártevőket akarták kiszűrni a szitálással /Fotó: Shutterstock
Régen a magdarabokat és a kártevőket akarták kiszűrni a szitálással /Fotó: Shutterstock

Akkor nem is érdemes átszitálni a lisztet?

Sajnos nem lesz tőle finomabb a sütemény, de mégsem nevezhető felesleges műveletnek. Így aki hozzászokott, ezentúl is nyugodtan szitálja át használat előtt, ugyanis ha hosszú ideig bontatlan csomagolásban, érintetlenül áll a kamrában vagy a polcon a liszt, akkor összetömörödhet, a szitálással pedig fellazíthatjuk az állagát. Ezt megtehetjük szita nélkül úgy is, ha a kezünkkel, vagy egy habverővel felkavarjuk a tálban.

Mikor lehet praktikus a szitálás?

Ha szeretnénk jól elkeverni a száraz összetevőket, akkor a szitálás nagy hasznunkra válhat. Nyugodtan szitáljuk át együtt a lisztet, a sütőport, a csipet sót és a kakaóport is, ha a recept ezeket kívánja, ugyanis utána könnyebb lesz dolgozni a tésztával. Egyenletesen eloszlanak az összetevők és gyorsabban végzünk a keveréssel, dagasztással is – olvasható a finedininglovers.com oldalán.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.