Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Érdekességek

Te is átszitálod a lisztet a tésztákhoz? Meglepő lesz, amit most olvasni fogsz róla

Liszt szitálás /Fotó: Shutterstock
Legyen szó kelt tésztákról vagy kevert süteményekről, elég sok receptnél szerepel az utasítások között, hogy szitáljuk át a lisztet. Vajon honnan eredhet és miért maradt fenn ez a mozdulatsor? Valóban használ, vagy csak mítosz, hogy finomabb lesz tőle a sütemény?

Biztosan sokan hallottuk már a nagymamáinktól vagy a szüleinktől, hogy a lisztet azért kell átszitálni a használat előtt, hogy fellazítsuk és levegőt juttassunk a szemcsék közé, ugyanis ezzel a tészta is légiesebb, könnyedebb lesz. De valóban ezért találták ki az egész folyamatot? Nos, a legendárium szerint a szitálásnak sokkal profánabb oka volt.

Sok recept szerint elmaradhatatlan mozdulat a szitálás. Valóban? /Fotó: Shutterstock
Sok recept szerint elmaradhatatlan mozdulat a szitálás. Valóban? /Fotó: Shutterstock

Honnan eredhet a liszt átszitálásának hagyománya?

Régebben nem tudták olyan tökéletesen finomra őrölni a búzaszemeket, mint manapság, és előfordulhatott, hogy a pelyva, korpa, csíra vagy a meg nem őrölt magdarabok benne maradtak a lisztben. Hogy ezeket kiszűrjék, a lisztet használat előtt átszitálták, ám ilyenkor nemcsak az őrlés során megmaradt nagyobb darabok akadtak fenn a rostán, hanem az egyéb szennyeződések és kártevők is, akik beásták magukat a kamrában tárolt, felhalmozott lisztbe.

Ma azonban a professzionális gyártósoroknak és a folyamatos ellenőrzéseknek köszönhetően szinte minimálisra csökkent annak az esélye, hogy bármiféle szennyeződés kerüljön a lisztbe. Az viszont előfordulhat, hogy a nem megfelelő tárolás miatt megjelennek a konyhai kártevők az otthonunkban, és ilyenkor sem a liszt, de még a rizs sincs előlük biztonságban! Ha érdekel, hogyan veheted fel a harcot ellenük, kattints ide és olvasd el korábbi cikkünket a témában.

Régen a magdarabokat és a kártevőket akarták kiszűrni a szitálással /Fotó: Shutterstock
Régen a magdarabokat és a kártevőket akarták kiszűrni a szitálással /Fotó: Shutterstock

Akkor nem is érdemes átszitálni a lisztet?

Sajnos nem lesz tőle finomabb a sütemény, de mégsem nevezhető felesleges műveletnek. Így aki hozzászokott, ezentúl is nyugodtan szitálja át használat előtt, ugyanis ha hosszú ideig bontatlan csomagolásban, érintetlenül áll a kamrában vagy a polcon a liszt, akkor összetömörödhet, a szitálással pedig fellazíthatjuk az állagát. Ezt megtehetjük szita nélkül úgy is, ha a kezünkkel, vagy egy habverővel felkavarjuk a tálban.

Mikor lehet praktikus a szitálás?

Ha szeretnénk jól elkeverni a száraz összetevőket, akkor a szitálás nagy hasznunkra válhat. Nyugodtan szitáljuk át együtt a lisztet, a sütőport, a csipet sót és a kakaóport is, ha a recept ezeket kívánja, ugyanis utána könnyebb lesz dolgozni a tésztával. Egyenletesen eloszlanak az összetevők és gyorsabban végzünk a keveréssel, dagasztással is – olvasható a finedininglovers.com oldalán.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.