A téli vitaminbombák között előkelő helyen szerepel a mandarin, ami ráadásul ízletes és zamatos gyümölcs. Önmagában, salátákban is isteni finom, de sütemények kedvelt ízesítője is. A zöldségesnél biztosan feltűnt már, hogy a mandarin mellett klementin is kapható. Hogy mi a különbség a két gyümölcs között? Most megtudhatod!
A klementin nem más, mint a mandarin és az édes narancs „szerelemgyereke”. Bár első pillantásra úgy tűnhet, nem sok különbség van a két gyümölcs között, hiszen mindkettő kicsi, narancssárga héjú, ha jobban megnézed, látható az eltérés. A mandarin héja sárgás, enyhén narancsszínű, illata fűszeres, és elég sok mag található benne.
A klementin édesebb, mint a narancs és a mandarin, mag nincs benne, vékony héja könnyen eltávolítható, a gerezdek pedig könnyen szétszedhetők.
Mindkét gyümölcsben igen magas a C-vitamin mennyisége. A mandarin értékes ásványi anyagokban gazdag, melyek erősítik az immunrendszert. A-vitamin tartalma miatt remek gyulladáscsökkentő. Jótékonyan hat az emésztésre, védi a májat, csökkenti a koleszterint, támogatja az erek egészségét. Baktérium- és vírusölő hatású.
A mandarin kicsivel több kalóriát tartalmaz, mint a klementin, szénhidráttartalmuk megegyezik.
Magas C-vitamin tartalma segíti az immunrendszer normál működését. A-vitamin nem, de B6-vitamin bőségesen található benne. Ásványi anyagok közül a kálium-tartalma jelentős, de kalcium, magnézium és vas is található benne.
A lényeg tehát, hogy mindkettő nagyon finom, ízletes és – különösen a téli időszakban – vitamin- és ásványi anyag-tartalmuk miatt az étrendből kihagyhatatlan gyümölcs.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.