Húsvétkor szinte mindenki sonkát főz, kalácsot süt és persze tojást fest, így ezekből az alapanyagokból, ételekből jó sok felhalmozódik a háztartásokban. A maradékmentő ötleteknek hála a sonkából rakott tésztás kaja, a sonkaléből lencsefőzelék, a kalácsból bundázott, rántott csirkemellfalatok vagy máglyarakás, a főtt tojásból pedig rakott krumpli vagy töltött fasírtgolyó is készíthető.
Ha azonban minden igyekezet ellenére sem fogy el minden maradék, van amikor már nem szabad tovább tartogatni az ételeket!
Ha tudod, hogy nem fogod felhasználni, és már másnap lefagyasztod a sonka főzőlevét, akkor nem kell aggódnod, ugyanis a lé akár fél évig is eláll a mélyhűtőben. A sonka szerencsére reggelire, vacsorára elcsipegethető (akár szendvicskrém is készülhet belőle), ám ha túl sok főtt tojást készítettél a festéshez, és már senki sem kívánja a családban, nem érdemes sokáig tartogatni! A főtt tojás hiába nem nyers, nem áll el örökké!
A keményre főzött tojást érdemes a kihűlés után azonnal, vagy legfeljebb két órán belül a hűtőbe tenni, ugyanis 4 Celsius-fokon viszonylag sokáig eltartható. Növeli a főtt tojás eltarthatóságát, ha nem hámozod meg és így teszed a hűtőbe, ám nem mindegy, pontosan hova helyezed. Az ajtó nem a legjobb hely, ugyanis az a hűtő egyik legmelegebb pontja, ahol nagy a hőmérséklet-ingadozás. Tedd a főtt tojást a hűtőszekrény alsó polcára. Ha ezeket betartod, akkor a főtt tojás egy hétig is biztonsággal fogyasztható.
Mikor lehet problémás vagy kérdéses a főtt tojás?
A húsvéti főtt, festett tojások sok esetben dekorációs funkciót is ellátnak, így hosszabb időn át, akár fél-egy napot is szobahőmérsékleten, az asztalon egy kis kosárban állhatnak. Minél tovább áll szobahőmérsékleten, és a megfőzéstől számítva minél később kerül be a hűtőbe, a főtt tojás annál kevésbé fogyasztható biztonsággal. Ha szeretnél biztosra menni, akkor a dekornak szánt festett-főtt tojásokat, ha akár egy-két napig is kint álltak az asztalon, ne edd meg, hanem dobd ki.
Ha még van a hűtődben húsvétról megmaradt főtt tojás, akkor pedig itt az ideje, hogy egy héttel húsvéthétfő után azt is kidobd a szemétbe, különben az ételmérgezést kockáztathatod.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.