Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Érdekességek

Ha élsz-halsz az olasz konyháért, ennek nagyon nem fogsz örülni

Penne all' Arrabbiata avagy isteni paradicsomos tészta olasz módra (Fotó: Shutterstock)
Aggasztó hírt jelentett be a The Guardian az olasz konyha szerelmesei számára. A portál arról számolt be, hogy Észak-Olaszországot, egészen pontosan a Pó folyó völgyét olyan súlyos szárazság sújtja, amire 70 éve nem volt példa. Mondanunk sem kell, ez mekkora veszélyt jelent a mezőgazdaságra, ami egy láncreakciót beindítva az olasz alapanyagok árára is katasztrofális hatással lehet.

Az olasz konyha sokak kedvence, nem véletlenül, hiszen valljuk be, valóban van valami dolce vitát idéző abban, ha egy jó pasta vagy pizza mellett, kezünkben egy proseccóval nézzük a toszkán naplementét, de nem is kell ilyen messzire mennünk. Elég csak arra gondolni, hogy az olasz éttermek hazánkban is roppant népszerűek.

Penne all' Arrabbiata avagy isteni paradicsomos tészta olasz módra (Fotó: Shutterstock)
Penne all' Arrabbiata avagy isteni paradicsomos tészta olasz módra (Fotó: Shutterstock)

Éppen ezért elkeserítő a hír, amiről beszámolt a Guardian. A portál a Mintec kutatócég szakértőjére, Kyle Hollandet idézt, aki azt mondja, olívaolajból is sokkal kevesebb készülhet idén.

„Nem terem a megszokott mennyiségben rizs és paradicsom, ezért új beszállítók után kell nézniük. A környékbeli gazdák már jelezték, a rizottóhoz használt arborio rizsből lényegesen kevesebb fog teremni idén, ráadásul az olívaolajjal is lesznek hasonló gondok, ami az olasz konyha egyik legfontosabb alapanyaga" - mondta aggódva Holland.

A szakértő szerint az egyetlen megoldást kiadós esők jelentenék, ezek nélkül azonban nem várható változás, és már így is arra panaszkodnak a gazdák, hogy vannak fák, amelyek nem hoznak termést, mert a gyökereik nem találnak nedvességet a talajban.

A gazdák azt mondják, a szárazság egyik oka, hogy az Alpokban nem esett elég hó, így az olvadással rendszerint érkező víz sem érkezett meg. Ezért az olasz rizs és paradicsom még többe kerülhet, akár húsz százalékkal is többet kell majd ezekért fizetni. Pedig a világpiacon az elmúlt két évben így is megkétszereződött az áruk, ahogy az olívaolajé is 28 százalékkal ment feljebb az elmúlt években.

Még több érdekesség:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.