Az olasz konyha sokak kedvence, nem véletlenül, hiszen valljuk be, valóban van valami dolce vitát idéző abban, ha egy jó pasta vagy pizza mellett, kezünkben egy proseccóval nézzük a toszkán naplementét, de nem is kell ilyen messzire mennünk. Elég csak arra gondolni, hogy az olasz éttermek hazánkban is roppant népszerűek.
Éppen ezért elkeserítő a hír, amiről beszámolt a Guardian. A portál a Mintec kutatócég szakértőjére, Kyle Hollandet idézt, aki azt mondja, olívaolajból is sokkal kevesebb készülhet idén.
„Nem terem a megszokott mennyiségben rizs és paradicsom, ezért új beszállítók után kell nézniük. A környékbeli gazdák már jelezték, a rizottóhoz használt arborio rizsből lényegesen kevesebb fog teremni idén, ráadásul az olívaolajjal is lesznek hasonló gondok, ami az olasz konyha egyik legfontosabb alapanyaga" - mondta aggódva Holland.
A szakértő szerint az egyetlen megoldást kiadós esők jelentenék, ezek nélkül azonban nem várható változás, és már így is arra panaszkodnak a gazdák, hogy vannak fák, amelyek nem hoznak termést, mert a gyökereik nem találnak nedvességet a talajban.
A gazdák azt mondják, a szárazság egyik oka, hogy az Alpokban nem esett elég hó, így az olvadással rendszerint érkező víz sem érkezett meg. Ezért az olasz rizs és paradicsom még többe kerülhet, akár húsz százalékkal is többet kell majd ezekért fizetni. Pedig a világpiacon az elmúlt két évben így is megkétszereződött az áruk, ahogy az olívaolajé is 28 százalékkal ment feljebb az elmúlt években.
Még több érdekesség:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.