Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Vadas marha
Epres blondie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus grízgaluska leves
Dubarry-csirkemell
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tárkonyos csirkeraguleves
Körömpörkölt csülökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt
Zsemlegombóc
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Érdekességek

Végre eljött a mi időnk! Elismerték, hogy a magyar konyha egyik népszerű alapanyaga igazi szuperzöldség!

Káposzta / Shutterstock
A szakemberek úgy vélik, hogy a gasztronómia következő meghatározó szereplője egy olyan sokoldalú zöldség lesz, amely még a kelbimbót is maga mögé utasítja.

A közösségi médiában, a gasztro csatornákon számos olyan videóval találkozhatunk, amelyekben a szakácsok – a világ minden tájáról – az egekig magasztalják a káposztát, amely a magyar konyha egyik népszerű alapanyaga is.

Végre kiderült, hogy a káposzta is egy szuperzöldség / Fotó: Shutterstock
Végre kiderült, hogy a káposzta is egy szuperzöldség / Fotó: Shutterstock

Tápanyagokban gazdag

A népszerűség nem is csoda, hiszen a káposzta nemcsak rendkívül finom, hanem nagyon egészséges is. Amellett, hogy rostokban gazdag, nagy mennyiségű K- és C-vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Kisebb mennyiségben pedig A- és B6-vitamin, mangán, kalcium, kálium, vas és riboflavin is található benne.

Rendkívül egészséges

A számos, értékes tápanyag mellett rákellenes vegyületek is vannak a zöldségben, amely a gyulladások és a szívproblémák ellen is pozitív hatással van – ez utóbbi antocianin tartalmának köszönhető.
Ezt bizonyítja a Circulation folyóiratban megjelent egyik tanulmány is, amelynek során a szakemberek 93 600 nőt vizsgáltak meg, és megállapították, hogy azoknál kisebb volt a szívroham kockázata, akik többször fogyasztottak antocianinban gazdag ételeket – írja a Daily Mail.
Emellett a káposztában található oldható rostok csökkentik a szervezet rossz koleszterinszintjét, azonban azt érdemes tudni, hogy a keresztesvirágú növények fogyasztása puffadást okozhat, pont a magas rosttartalomnak köszönhetően.

A káposzta rendkívül sokoldalú zöldség, nagyon jól variálható alapanyag / Fotó: Shutterstock
A káposzta rendkívül sokoldalú zöldség, nagyon jól variálható alapanyag / Fotó: Shutterstock

Páratlan ízélmény

A szakértők szerint ez lesz a szezon legmenőbb zöldsége, amely számos módon elkészíthető, például grillezve is rendkívül finom: miután megpirul a levele, a karamellizálódás hatására édeskés ízű lesz. Ezt a páratlan ízélményt pedig különféle fűszerekkel, valamint pácokkal fokozhatjuk tovább.
Laura Geraty dietetikus és séf is úgy véli, hogy a káposzta rendkívül sokoldalú, húsos zöldség, amely akár főételként is megállja a helyét. Elkészítése során azonban arra érdemes figyelni, hogy ne főzzük túl, ugyanis ilyen esetben kellemetlen, kénes szagot áraszt, ami az egész lakást átjárja.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.