Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A szüret ünnep. Az ültetés, kapálás, metszés és oltás hosszú és fáradalmas hónapjai után a szürettel elkezdődik a borkészítés ideje.

Hazánk szőlészeti és borászati hagyományai hosszú évszázadokra nyúlnak vissza. A szőlő és bor szeretete áthatja kultúránkat, irodalmunkat, mezőgazdaságunkat. A szüret szó eredetileg a szőlő borrá alakításának részfolyamatára, a szűrésre utal, de mai jelentése kiterjedt a többi gyümölcs betakarításának elnevezésére is.

A vidéki élet legnagyobb ünnepei közé tartozik a szüret
A vidéki élet legnagyobb ünnepei közé tartozik a szüret

Szőlő-ős

A szőlő egyes fajai már 65 millió évvel ezelőtt megjelentek a Földön, azonban az eljegesedések hatására csak néhány nemzetség maradhatott fenn. A legendák szerint a szőlőkultúra őshazája Örményország, ugyanis az özönvíz után az Araráton kötött ki Noé bárkája. Noé itt szőlőt telepített, annak terméséből bort készített. Az i.e. 9. században Menua örmény király lányának a hegyoldalon volt egy teraszos szőlőskertje. Jerevánban egy barlangban találtak több ezer éves szőlőmagvakat. A magyar nép nyelvében már a Honfoglalás előtt megjelentek a szőlőtermeléssel kapcsolatos szavak. Az első írásos emléket 1061-ből találjuk. A középkorban már kialakult szőlőművelés folyt, melyet a hazánkba betelepülő, szőlőműveléshez jól értő népek tovább színesítettek.

Az étkezési szőlő

A szőlőt már őseink sem csupán borkészítésre használták, étkezési szerepe is nagy volt. A 12. században már ismerték a kecskecsöcsű fajtát, de később feljegyezték a gohér szőlőt és a romonyát is. A filoxéravész után új fajták jelentek meg, például a csabagyöngye, a szőlőskertek királynéja és a muskotály. A vastagabb héjú, erősebb csumájú fürtöket a téli napokra tették el. Az ún. „álló szőlőhöz” (elálló) a fürtöket, gyakran a venyigével együtt, már a szüret alatt külön gyűjtötték. Egyenként vagy csomóba kötve aggatták fel őket a pincében. Disznóöléskor, családi ünnepeken csemegeként fogyasztották, de beteglátogatásra is gyakran vittek egy-egy fürt szőlőt. Álló szőlőnek a fehér és kövidinkát, a romonyát és a kecskecsöcsűt részesítették előnyben. Manapság az otellót, az izabellát és a delawárit is elteszik.

Piros vagy fehér szőlőt is használhatunk, attól függően, melyik mutat jobban az ételben
Piros vagy fehér szőlőt is használhatunk, attól függően, melyik mutat jobban az ételben

Augusztus végétől decemberig szüret

Az első szüretek, természetesen az időjárási viszonyoktól függően, augusztus végén kezdődnek, amikor a korai érésű fajták termése eléri az adott bornak megfelelő cukor-sav arányt. Egyes termőterületeken és fajták esetében sokszor akár decemberig is elhúzódhat a szüret. A szüret megkezdésének idejét sok helyen a hatóságok vagy a földesúr határozta meg. Tilos volt a szüret előtt személyes fogyasztáson kívül szőlőt szedni, mivel ez csökkentette volna az adóként beszedett dézsmabor mennyiségét. A szüret első napja egyes területeken neves dátumokhoz kapcsolódik, Eger környékén szeptember 29. - Szent Mihály napja, Miskolc környékén október 18. - Lukács napja, a Dunántúlon október 15. - Szent Teréz napján. A Tokaj – hegyalján október 28. - Simon Júda, a szőlők védőszentjének napja jelentette a szüret kezdetét. Szüret idején bezártak az iskolák, szünetelt a bíráskodás és a katonák is szabadságot kaptak.

Régi szőlőprés, ma már ilyet nem nagyon használnak...
Régi szőlőprés, ma már ilyet nem nagyon használnak...

A szüret régen is és napjainkban is a hajnali órákban kezdődött, hiszen a fürtök a leszedést követően azonnal erjedni kezdenek. A szüret estéjén zene és tánc, a szüreti szezon végén szüreti felvonulás és bál várt a munkában elfáradtakra. A nagyobb pincészetek és gazdaságok ma már elsősorban géppel szüretelnek, mivel a gyorsabb, higiénikusabb betakarítás magasabb minőségű bort eredményez, de a szüreti hagyományokat szerencsére minden tájegységünk őrzi és ápolja.

Egyszerű, de ellenállhatatlan desszert a csokoládéba mártott szőlő
Egyszerű, de ellenállhatatlan desszert a csokoládéba mártott szőlő

Kóstoljunk meg néhány mustos, szőlős ételt:

Mustos karaj

Hozzávalók:
8 szelet rövidkaraj
2 fürt szőlő (piros és fehér vegyesen)
2 dl must
1 dl olaj
grill fűszerkeverék vagy só, bors, fokhagyma, kömény, koriander, paprika keveréke, szerecsendió

A megmosott hússzeleteket megfűszerezzük és meghintjük őrölt szerecsendióval. Kevés olajon elősütjük. Felöntjük a musttal, és lassú tűzön rövid ideig pároljuk. Az utolsó percekben leszemezett, megmosott szőlőszemeket adunk hozzá, és együtt készre pároljuk.

Mustban pácolt kacsacomb hagymás szőlővel

Hozzávalók:
4 kacsacomb
2 dl must (vagy szőlőlé)
1 kávéskanál szárított majoránna
60 dkg apróbb burgonya
10 gerezd fokhagyma
2 kisebb fej vöröshagyma
4 szál újhagyma
2 babérlevél
10 szem bors
20 dkg libazsír
1 teáskanál méz
20 dkg szőlő

Az előkészített kacsacombokat musttal leöntjük, és egy napig hűtőben pácoljuk. Felhasználás előtt letörölgetjük, sózzuk, majoránnával megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az egyik hagymát szeletekre vágjuk, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a combokat. Mellé tesszük a fokhagymákat, a babérlevelet, megszórjuk a borssal, és rátesszük a libazsírt. Aláöntünk 1 dl mustot, egy pici vizet, és a sütőben nagyon lassan, puhulásig sütjük (kb. 2 óra). Néha meglocsolgatjuk, és mikor már majdnem puha, mellé helyezzük a megtisztított burgonyákat egészben vagy felezve. Ha a hús és a burgonya egyaránt megpuhult, kivesszük a tepsit a sütőből, és a combokat átszedjük egy másik hőálló edénybe. A sütőt felkapcsoljuk 200 fokra (gázsütő 3. fokozat), a combokat visszatesszük a sütőbe, hogy a tetejük ropogósra piruljon. A másik hagymát vékony cikkekre vágjuk. Serpenyőben megpirítjuk kicsit a mézet, rátesszük a hagymát, és összepirítjuk. Az újhagymát nagyobb darabokra vágjuk, a szőlőt félbevágjuk, kimagozzuk. Az újhagymát és a szőlőszemeket rádobjuk a mézes hagymára, összeforgatjuk. A krumplis, szaftos, zsíros tepsiből óvatosan leöntjük a zsírt (zsíroskenyérnek mennyei). A visszamaradt burgonyát és a szaftot ráöntjük a szőlős hagymára. Összeforgatjuk, ha szükséges, fűszerezzük, és a megpirult combokkal tálaljuk.

A kacsához nagyon jól illik a szőlő és a bor is
A kacsához nagyon jól illik a szőlő és a bor is

Szőlős rétes

Hozzávalók:
40 dkg szőlő
1 csomag réteslap
6 evőkanál cukor
10 dkg vaj
4 evőkanál tejföl
4 evőkanál darált dió
4 evőkanál zsemlemorzsa

A sütőt melegítsük elő. Két vagy három kész réteslapot terítsünk tiszta konyharuhára. Olvasszuk meg a vajat, és keverjük el a tejföllel. Pöttyözzünk a tejfölös vajból a réteslapokra, szórjunk rá 2 evőkanál zsemlemorzsát. Tegyük rá a megmosott, lecsöpögtetett szőlőszemeket a réteslapokra, a szélén hagyjunk ki helyet. Szórjuk rá a dió és a cukor felét. Fahéjat is adhatunk hozzá. Tekerjük fel a rétest, kenjünk a tetejére az olvasztott vajas tejfölből, és süssük pirosra. Még forrón is ehetjük vaníliafagyival, vagy hidegen kínálhatjuk önmagában.

Szőlős-mascarponés sütemény

Mutatós és finom a szőlővel gazdagított túrótorta
Mutatós és finom a szőlővel gazdagított túrótorta

Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
30 dkg szőlő
4 evőkanál cukor
4 tojás
10 dkg babapiskóta
1 dl aromás, száraz fehérbor
1 dl tejszín

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat 3 evőkanál cukorral kikeverjük. Hozzákeverjük a mascarponét. A szőlőt nagyságtól függően félbe-negyedbe vágjuk. A tejszínt és a bort egy lábosban együtt meglangyosítjuk. A babapiskótákat ebbe az öntetbe mártogatjuk, majd egy tálba lerakjuk. A tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, majd a mascarponés krémhez öntjük, beletesszük a szőlőszemeket is, és a krémet a piskótákra öntjük. 5-6 órát pihentetjük.

Őszi receptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.