Hagymás rostélyos
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Epres blondie
Babgulyás
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dödölle - az eredeti recept
Finomfőzelék
Klasszikus grízgaluska leves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Körömpörkölt csülökkel
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kuglóf
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Érdekességek

Még gyémánt is készülhet belőle! 5 dolog, amit nem tudtál a tequiláról

tequila
A bulik elmaradhatatlan kísérője a tequila, amiből a 100 százalék kék agavéből készült fajta az egyik legtisztább és legnemesebb mexikói ital. Fogyaszthatod sóval és lime-mal, vagy ihatod színes koktél alapanyagaként is, de ha a tradíciókat követed csakis önmagában kortyolod. Íme további 5 dolog, amit feltétlen tudnod kell a tequiláról.
Az agave szíve van benne

Egyesek úgy gondolják, a mexikóiak kedvenc itala az agave leveléből készül, pedig valójában a növény 30-75 kilogrammot nyomó szívét használják fel hozzá. Ráadásul igazi tequilát kizárólag kék agavéből főznek, ilyen például az el Jimador, ami az alapanyagot betakarító munkásokról kapta a nevét. A jimadore-ok fanyelű, körkörös pengével ellátott coa de jima-val aratják az agave szívét, amit ezután megfosztanak a leveleitől. Az agave szívéből főzéssel nyerik ki a nedvességet, amit erjesztenek, majd lepárolnak a tequilához. Az pedig külön érdekesség, hogy a kék agavét legalább 8 évig kell növeszteni, hogy kellően megérjen a legfinomabb tequila készítéséhez.

KOKTÉK-KISOKOS: ÍGY KÉSZÍTHETED EL OTTHON A KEDVENC ITALAIDAT - 2. RÉSZ >>>
Az igaziban nincs kukac

Vannak, akik az üveg alján úszkáló kukaccal azonosítják a tequilát, pedig a valódi, kék agavéból készülő italban a növényi párlaton kívül semmi más nem található. A gusano – ami egy agavé növényen élő lepkefajta lárvája – csupán marketingfogás, és többnyire a tequila társát, a mezcalt népszerűsítik azzal, hogy kukacot tesznek a palackba.

Nincs tudtamódosító hatása

A huszadik század közepén a tequilaértékesítés megcsappant, miután a Kaliforniában élők azt hitték, tudatmódosító hatása van. Valójában a mezcalt keverték össze a ténylegesen pszichoaktív meszkalinnal, ami a pejot nevű kaktusz alkaloidja.

KOKTÉL-KISOKOS: ÍGY KÉSZÍTHETED EL OTTHON A KEDVENC ITALAIDAT - 1. RÉSZ >>>
Gyémánt is készíthető belőle

A Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem fizikusai rájöttek, hogy készíthetnek mesterséges gyémántot a tequilából. Sajnos a szintetikus gyémántok túl kicsik, hogy ékszerbe kerüljenek, viszont elektronikai és ipari célokra tökéletesen felhasználhatók.

TOJÁS, CSOKI, KÓKUSZ, MEGGY - ÍGY KÉSZÍTS LIKŐRT HÁZILAG! >>>
Évekig eláll – de miért tartogatnád?

Egy üveg tequila akár évekig is eláll a bontatlan palackban, felnyitás után azonban körülbelül két hónapon belül ajánlott elfogyasztani. Az oxidáció és párolgás ugyanis minőségromlást okoz, és épp a jellegzetes agavé profil tűnik el az italból.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.