Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Érdekességek

Egy EU-s döntés miatt került veszélybe a spanyolok nemzeti étele

paella /Fotó: Shutterstock
Végleg eltűnhet a világszerte imádott spanyol nemzeti étel, a paella. Ennek oka, hogy a készítéséhez használt rizs termesztésénél alkalmazott szert betiltott az Európai Unió, amit a gazdák azért használtak, hogy egy kifejezetten agresszív gombás betegség terjedését megfékezzék.

A bomba rizst, amit egyébként a spanyolok csak arroz bombaként emlegetnek, szinte csak náluk terem. Valenciai gazdák viszont most azt állítják, hogy a pyricularia kártékony gomba agresszív terjedése miatt a tavalyi termés annyira visszaesett, hogy az csak a fele volt a tízéves átlagnak, az új szabályozás miatt pedig ez évről évre csak rosszabb lesz és nagy valószínűséggel teljesen el fog tűnni a földekről bomba rizs – írja a Világgazdaság.

Az egyik legfontosabb hozzávaló miatt tűnhet el a spanyolok nemzeti étele /Fotó: Shutterstock
Az egyik legfontosabb hozzávaló miatt tűnhet el a spanyolok nemzeti étele /Fotó: Shutterstock

A durva visszaesése miatt az árak is durván elszálltak, három év alatt csaknem megduplázódott és kilónként öt eurónál (1900 forint) is többet kérnek érte a boltokban. Rafael Vidal paella szakács szakács szerint ez a rizsfajta azért közkedvelt alapanyag a paella készítésekor, mert az melegítéskor harmonikaszerűen tágul, ezért nehéz túlfőzni. Úgy tudni, hogy az Európai Bizottság már dolgozik a megoldáson.

VALENCIAI CSIRKÉS PAELLA RECEPTJE

Hozzávalók az alapléhez:

  • 4 db felső csirkecomb
  • 1 db sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • szemes bors
  • 1 db paradicsom
  • 1 mokkáskanál rozmaring
  • 1,5 l víz

A "sofrito"-hoz:

  • 2 fej hagyma
  • 2 ek olívaolaj

A paellához:

  • 25 dkg rizottó rizs vagy bomba rizs
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • bors
  • sáfrány
  • 10 dkg zöldbab
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 5 szem koktél paradicsom

Elkészítés:

  1. Az alapléhez a csirkecombokat megtisztítjuk, a répát megpucoljuk, a hagymát és a paradicsomot kettévágjuk, majd mindent felteszünk főzni. Intenzív lángon főzzük kb 1 órán át, ameddig a leve kb. a felére be nem forr.
  2. Amikor a combok megpuhulnak, kivesszük az alapléből, fontos, hogy ne főjön le a csontról és még melegen megsózzuk.
  3. A sofrito-hoz a hagymát apróra vágjuk, az olajon megpirítjuk és vízzel locsolgatva szakaszosan pároljuk, ameddig sűrű krémmé párolódik, kb. 40 perc alatt.
  4. A paellahoz olyan paella serpenyőt, vagy fém nyelű serpenyőt választunk, amit sütőbe lehet tenni. A fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk apróra, a paprikákat és a zöldbabot vágjuk rusztikus darabokra, a koktélparadicsomokat vágjuk ketté.
  5. A serpenyőben pirítsuk aranybarnára a rizst az olívaolajon sóval és frissen darált borssal, majd öntsük egy kevés alaplevet rá, adjuk hozzá a sáfrányt és intenzíven főzzük. Ahogy sűrűsödik, mindig pótolva a levét alaplével.
  6. Amikor a rizs kezd megpuhulni, forraljuk sűrűre a levét és zárjuk el alatta a tüzet, majd keverjük bele a sofrito-t, paprikákat, a fokhagymát és a zöldbabot, végül helyezzük el rajta a csirkecombokat bőrös résszel felfelé és a koktélparadicsomokat.
  7. Süssük 200 fokra előmelegített sütöben addig, ameddig a bőr ropogós lesz (kb. 15 perc), majd melegen tálaljuk.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.