Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Érdekességek

Egy EU-s döntés miatt került veszélybe a spanyolok nemzeti étele

paella /Fotó: Shutterstock
Végleg eltűnhet a világszerte imádott spanyol nemzeti étel, a paella. Ennek oka, hogy a készítéséhez használt rizs termesztésénél alkalmazott szert betiltott az Európai Unió, amit a gazdák azért használtak, hogy egy kifejezetten agresszív gombás betegség terjedését megfékezzék.

A bomba rizst, amit egyébként a spanyolok csak arroz bombaként emlegetnek, szinte csak náluk terem. Valenciai gazdák viszont most azt állítják, hogy a pyricularia kártékony gomba agresszív terjedése miatt a tavalyi termés annyira visszaesett, hogy az csak a fele volt a tízéves átlagnak, az új szabályozás miatt pedig ez évről évre csak rosszabb lesz és nagy valószínűséggel teljesen el fog tűnni a földekről bomba rizs – írja a Világgazdaság.

Az egyik legfontosabb hozzávaló miatt tűnhet el a spanyolok nemzeti étele /Fotó: Shutterstock
Az egyik legfontosabb hozzávaló miatt tűnhet el a spanyolok nemzeti étele /Fotó: Shutterstock

A durva visszaesése miatt az árak is durván elszálltak, három év alatt csaknem megduplázódott és kilónként öt eurónál (1900 forint) is többet kérnek érte a boltokban. Rafael Vidal paella szakács szakács szerint ez a rizsfajta azért közkedvelt alapanyag a paella készítésekor, mert az melegítéskor harmonikaszerűen tágul, ezért nehéz túlfőzni. Úgy tudni, hogy az Európai Bizottság már dolgozik a megoldáson.

VALENCIAI CSIRKÉS PAELLA RECEPTJE

Hozzávalók az alapléhez:

  • 4 db felső csirkecomb
  • 1 db sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • szemes bors
  • 1 db paradicsom
  • 1 mokkáskanál rozmaring
  • 1,5 l víz

A "sofrito"-hoz:

  • 2 fej hagyma
  • 2 ek olívaolaj

A paellához:

  • 25 dkg rizottó rizs vagy bomba rizs
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • bors
  • sáfrány
  • 10 dkg zöldbab
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 5 szem koktél paradicsom

Elkészítés:

  1. Az alapléhez a csirkecombokat megtisztítjuk, a répát megpucoljuk, a hagymát és a paradicsomot kettévágjuk, majd mindent felteszünk főzni. Intenzív lángon főzzük kb 1 órán át, ameddig a leve kb. a felére be nem forr.
  2. Amikor a combok megpuhulnak, kivesszük az alapléből, fontos, hogy ne főjön le a csontról és még melegen megsózzuk.
  3. A sofrito-hoz a hagymát apróra vágjuk, az olajon megpirítjuk és vízzel locsolgatva szakaszosan pároljuk, ameddig sűrű krémmé párolódik, kb. 40 perc alatt.
  4. A paellahoz olyan paella serpenyőt, vagy fém nyelű serpenyőt választunk, amit sütőbe lehet tenni. A fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk apróra, a paprikákat és a zöldbabot vágjuk rusztikus darabokra, a koktélparadicsomokat vágjuk ketté.
  5. A serpenyőben pirítsuk aranybarnára a rizst az olívaolajon sóval és frissen darált borssal, majd öntsük egy kevés alaplevet rá, adjuk hozzá a sáfrányt és intenzíven főzzük. Ahogy sűrűsödik, mindig pótolva a levét alaplével.
  6. Amikor a rizs kezd megpuhulni, forraljuk sűrűre a levét és zárjuk el alatta a tüzet, majd keverjük bele a sofrito-t, paprikákat, a fokhagymát és a zöldbabot, végül helyezzük el rajta a csirkecombokat bőrös résszel felfelé és a koktélparadicsomokat.
  7. Süssük 200 fokra előmelegített sütöben addig, ameddig a bőr ropogós lesz (kb. 15 perc), majd melegen tálaljuk.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.