Lehet boldog a karácsony és teljes az ünnep speciális diéta mellett is? Erre a kérdésre kereste a választ a diétázók körében végzett felmérésében az Éléskamra reform lisztkeverékek megálmodója és háziasszonya, Liszi-Fekete Gabriella.
A 300 diétázóval készült felmérésben kiderült, hogy a legtöbben az alapanyagot a szupermarketekben szerzik be, de sokan vásárolnak piacokon,bioboltokban, vagy rendelnek webáruházakból. 37%-uk pedig hajlandó magasabb árat is fizetni a prémium minőségért cserébe.
A megkérdezettek 72%-a hagyományos menüt készít karácsonykor, de az alapanyagokat reformra cseréli, 28%-uk viszont teljesen új, reform menüsort tervez.
A halászlé és a húsleves mellett igazi különlegességek rotyognak majd a fazekakban: ököruszály leves, fácánleves, vargánya krémleves, sült paprika krémleves. Az édesszájúak olyan különlegességeket készítenek majd, mint gesztenye krémleves és aszalt szilva leves.
A hagyományos, karácsonyi főételek mellett – úgymint töltött káposzta , sült és göngyölt húsok, sült kacsa- vagy libamáj, hurka-kolbász, sült hal és harcsapaprikás – őz raguval, vaddisznó pörkölttel, afrikai harcsával, vörös tonhal steak-kel és gesztenyés pulykával fognak előrukkolni a magyar, diétázó háziasszonyok.
Köretek közül sokan említették a méltán népszerű édesburgonyát, amelyet sütve, pürének vagy rakottan, néhányan pogácsa vagy tócsni formájában fognak az asztalra varázsolni.
A hagyományosnak számító bejgli, mézeskalács, linzer, hókifli, gyömbéres keksz, gyümölcskenyér és zserbó mellett torták, habcsókok, macaronok, krémesek, kókusz- és keksztekercsek, kókuszgolyók, pohárkrémek és házi szaloncukrok gondoskodnak majd az édes befejezésről.
Viszont nagy kihívást jelent a diétázók világában a változatos sós rágcsálnivalók jelentik. Sokan kényelmi lisztkeverékek segítségével sütnek sós rudat, sajtos vagy tepertős pogácsát, sajtos tallért, házi grissinit, illetve paleo ropit és perecet.
- Bár ma már mindenre van alternatív alapanyag, egy megszokott receptet átalakítani nem is olyan könnyű, mert változtatni kell az arányokon. Az új alapanyag jó eséllyel nem ugyanúgy fog viselkedni, mint a régi. - mondta a felmérést készítő Liszi-Fekete Gabriella.
A diétázóknak szintén nehézség, hogy megtalálják a legjobb mentes recepteket és az, ha vendégségbe mennek, nem biztos, hogy mindenhol észben tartják, hogy az ételérzékenyeknek, vagy diétázóknak is készüljenek valamilyen fogással.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.