Ha eddig még nem találtátok ki, hogy melyik ételről van szó, azoknak most eláruljuk; ez bizony a rizs. Legyen az barna vagy fehér, teljesen mindegy, hiszen mindkettőnek megvannak a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai. A legjobb talán az, ha felváltva használjuk őket a konyhában. Könnyen elkészíthető, magas a fehérjetartalma, zsír és a nátrium tartalma azonban elenyésző, ráadásul magában, vagy köretként is tökéletesen megállja a helyét.
A rizs azért is egy zseniális élelmiszer, mert szénhidráttartamának köszönhetően rengeteg energiával lát el minket, könnyen emészthető, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, az anyagcserénket pedig felpörgeti.
A cukorbetegek étkezési szokásaiban a barna rizs az egyik legjobb társ. A vércukorszintet nem mozdítja ki fehér társával ellentétben. Mindez annak köszönhető, hogy jóval alacsonyabb a glikémiás indexe. Ha rendszeres barna rizs fogyasztók vagyunk, akkor bizony tizenegy százalékkal csökkentjük a 2-es típusú cukorbetegség valószínűségét.
Az alacsony koleszterin, zsír, és nátrium tartalmának hála, csökkenti az elhízás lehetőségét és az azzal járó egészségügyi rizikókat. A barna rizs a diétás étrend egyik legjobb alapkelléke.
Nagyjából negyed csésze rizs megközelítőleg öt gramm fehérjét tartalmaz, így ha sportolunk, vagy csak rendszeresen mozogunk, akkor ezzel a szuper élelmiszerrel könnyedén növelhetjük a fehérjebevitelünket is.
Ha a cikk olvasása közben esetleg kedvet kaptatok egy egészségtudatos fogáshoz, akkor a spanyol rizseshús, vagyis a paella egy kiváló választás lehet főétel gyanánt. Ha esetleg szükségetek van hozzá egy receptre, vagy csak simán kíváncsiak vagytok rá, hogy hogyan készül, akkor az alábbi receptvideó nektek szól.
Hozzávalók:
Az alapléhez:
A "sofrito"-hoz:
A paellához:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.