Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Egészséges

Tudtad? Ezért nem jó, ha bolti gabonapelyhet reggelizel!

Ahhoz, hogy igazán jól induljon és jó is legyen a napod, elengedhetetlen egy finom, tápláló reggeli. Ha azonban ébredés után a gabonapelyhes dobozért nyúlsz, nem biztos, hogy jól választasz. Elmagyarázzuk, hogy miért!

A különböző gabonapelyhek kedvelt reggelik, melyeket a gyártók csábító reklámjai tettek népszerűvé – különösen a gyerekek körében. Táplálkozási szempontból azonban nem igazán jó döntés ezzel indítani a napot: a legtöbb ugyanis igazi kalóriabomba, "üres szénhidrát", amely többet árt az egészségnek, mint használ.

Mesterséges íz, mesterséges szín / Fotó: Shutterstock
Mesterséges íz, mesterséges szín / Fotó: Shutterstock

Feldolgozott, cukrozott gabonafélék

A reggelizőpelyhek többsége ugyanis rostban szegény, ellenben hozzáadott cukrot és viszonylag nagyobb mennyiségű sót tartalmaz. Elég csak egy pillantást vetni a címkékre, és láthatjuk, hogy magas a szénhidrát- és kalóriatartalmuk. Mivel finomított gabonákról van szó, a glikémiás indexük is magas: gyorsan jóllakottnak érezzük magunkat az elfogyasztásuk után, de ez csak rövid távú hatás, és kb. 2 órával az étkezés után a vércukorszint a mélybe zuhan, ami fáradtsághoz és sóvárgáshoz vezet. Ezzel szemben a bennünk található értékes ásványi anyagok, vitaminok mennyisége elenyésző.

Okos választás

Ha mégsem szeretnénk lemondani a pelyhekről, alaposan fontoljuk meg, hogy milyet választunk! Nézzük meg az összetevők listáját, ellenőrizzük a cukor- és zsírtartalmukat, kalóriaértéküket. Válasszunk inkább cukormentes müzlit vagy zabpelyhet (a fantasztikus íz- és formavilágú pelyhek helyett), amelyek kiváló összetett szénhidrátforrások, rostban gazdagok – míg a különböző ízesítésű, felfújt pelyhek igazából semmi hasznos tápanyagot nem tartalmaznak.

TIPP:

A legjobb, ha otthon, magunknak készítjük el saját reggeli gabonapelyhünket: keverjünk össze teljes kiőrlésű zab- és hajdinapelyhet, adjunk hozzá néhány szem szárított áfonyát, mandulát vagy mogyorót és persze mehet hozzá néhány szem friss gyümölcs is. Ízesíthetjük kakaóval, kókusszal vagy fahéjjal, adhatjuk túróhoz, natúr joghurthoz vagy fogyaszthatjuk tejjel, növényi italokkal.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.