Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Praktikus

Ezzel a trükkel teheted újra folyóssá a besűrűsödött, kristályos mézet

/Fotó: Shutterstock
A méz rendszeres fogyasztása számos jótékony hatással jár. Magas antioxidánstartalma és finom íze kedvelt édesítőszerré teszi. Egy dolog lehet bosszantó a mézfogyasztók számára: a kristályosodás. Ha te is jártál már így, reméljük, nem dobtad ki a mézet: ez a folyamat ugyanis teljesen normális és nem jelenti azt, hogy a méz megromlott.

A kristályosodás három tényezőtől függ: a mézben lévő glükóz és fruktóz arányától, a tárolási hőmérséklettől és a mézben lévő egyéb anyagok (viaszdarabok, virágpor) mennyiségétől. Gyorsíthatja a kristályosodást, ha a glükóz szintje magasabb a fruktózhoz képest, ha magas a tárolási hőmérséklet, illetve ha nagyobb mennyiségben került a mézbe más anyag. A különböző mézfajták kristályosodása eltérő: leggyorsabban a repceméz szilárdul meg (pergetés után akár már 2-4 héttel), az akácméz viszont évekig folyékony maradhat.

A kristályos méz ugyanolyan finom és ehető, mint a folyékony. Ha zabkásába vagy más meleg ételbe, italba teszed, egyszerűen csak kanalazd bele a csészébe, tányérba, és hő hatására a méz megolvad. Ugyanígy a pirítóson is szépen elterül.

Egy dolog lehet bosszantó a mézfogyasztók számára: a kristályosodás /Fotó: Shutterstock
Egy dolog lehet bosszantó a mézfogyasztók számára: a kristályosodás /Fotó: Shutterstock

Ha nem szereted a kristályos mézet, állítsd a mézes üveget egy tál meleg vízbe addig, amíg a benne lévő szilárd méz újra az eredeti állagára olvad.

Ha kicsit gyorsabban szeretnél folyós mézhez jutni, vegyél ki az üvegből egy-két kanállal (vagy amennyire szükséged van) és melegítsd fel mikrohullámú sütőben. Ne melegítsd a mézet műanyag edénybe, és a benne lévő értékes enzimek sérülése miatt az egész mennyiséget se melegítsd meg minden alkalommal.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.