15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Praktikus

Ezzel a trükkel teheted újra folyóssá a besűrűsödött, kristályos mézet

/Fotó: Shutterstock
A méz rendszeres fogyasztása számos jótékony hatással jár. Magas antioxidánstartalma és finom íze kedvelt édesítőszerré teszi. Egy dolog lehet bosszantó a mézfogyasztók számára: a kristályosodás. Ha te is jártál már így, reméljük, nem dobtad ki a mézet: ez a folyamat ugyanis teljesen normális és nem jelenti azt, hogy a méz megromlott.

A kristályosodás három tényezőtől függ: a mézben lévő glükóz és fruktóz arányától, a tárolási hőmérséklettől és a mézben lévő egyéb anyagok (viaszdarabok, virágpor) mennyiségétől. Gyorsíthatja a kristályosodást, ha a glükóz szintje magasabb a fruktózhoz képest, ha magas a tárolási hőmérséklet, illetve ha nagyobb mennyiségben került a mézbe más anyag. A különböző mézfajták kristályosodása eltérő: leggyorsabban a repceméz szilárdul meg (pergetés után akár már 2-4 héttel), az akácméz viszont évekig folyékony maradhat.

A kristályos méz ugyanolyan finom és ehető, mint a folyékony. Ha zabkásába vagy más meleg ételbe, italba teszed, egyszerűen csak kanalazd bele a csészébe, tányérba, és hő hatására a méz megolvad. Ugyanígy a pirítóson is szépen elterül.

Egy dolog lehet bosszantó a mézfogyasztók számára: a kristályosodás /Fotó: Shutterstock
Egy dolog lehet bosszantó a mézfogyasztók számára: a kristályosodás /Fotó: Shutterstock

Ha nem szereted a kristályos mézet, állítsd a mézes üveget egy tál meleg vízbe addig, amíg a benne lévő szilárd méz újra az eredeti állagára olvad.

Ha kicsit gyorsabban szeretnél folyós mézhez jutni, vegyél ki az üvegből egy-két kanállal (vagy amennyire szükséged van) és melegítsd fel mikrohullámú sütőben. Ne melegítsd a mézet műanyag edénybe, és a benne lévő értékes enzimek sérülése miatt az egész mennyiséget se melegítsd meg minden alkalommal.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.