Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Praktikus

Ezzel a trükkel teheted újra folyóssá a besűrűsödött, kristályos mézet

/Fotó: Shutterstock
A méz rendszeres fogyasztása számos jótékony hatással jár. Magas antioxidánstartalma és finom íze kedvelt édesítőszerré teszi. Egy dolog lehet bosszantó a mézfogyasztók számára: a kristályosodás. Ha te is jártál már így, reméljük, nem dobtad ki a mézet: ez a folyamat ugyanis teljesen normális és nem jelenti azt, hogy a méz megromlott.

A kristályosodás három tényezőtől függ: a mézben lévő glükóz és fruktóz arányától, a tárolási hőmérséklettől és a mézben lévő egyéb anyagok (viaszdarabok, virágpor) mennyiségétől. Gyorsíthatja a kristályosodást, ha a glükóz szintje magasabb a fruktózhoz képest, ha magas a tárolási hőmérséklet, illetve ha nagyobb mennyiségben került a mézbe más anyag. A különböző mézfajták kristályosodása eltérő: leggyorsabban a repceméz szilárdul meg (pergetés után akár már 2-4 héttel), az akácméz viszont évekig folyékony maradhat.

A kristályos méz ugyanolyan finom és ehető, mint a folyékony. Ha zabkásába vagy más meleg ételbe, italba teszed, egyszerűen csak kanalazd bele a csészébe, tányérba, és hő hatására a méz megolvad. Ugyanígy a pirítóson is szépen elterül.

Egy dolog lehet bosszantó a mézfogyasztók számára: a kristályosodás /Fotó: Shutterstock
Egy dolog lehet bosszantó a mézfogyasztók számára: a kristályosodás /Fotó: Shutterstock

Ha nem szereted a kristályos mézet, állítsd a mézes üveget egy tál meleg vízbe addig, amíg a benne lévő szilárd méz újra az eredeti állagára olvad.

Ha kicsit gyorsabban szeretnél folyós mézhez jutni, vegyél ki az üvegből egy-két kanállal (vagy amennyire szükséged van) és melegítsd fel mikrohullámú sütőben. Ne melegítsd a mézet műanyag edénybe, és a benne lévő értékes enzimek sérülése miatt az egész mennyiséget se melegítsd meg minden alkalommal.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.