Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dödölle - az eredeti recept
Finomfőzelék
Zsemlegombóc
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba
Farsangi szalagos fánk
Krémes spenótfőzelék
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus grízgaluska leves
Kínai szezámmagos csirke
Csupacsokis brownie
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Vadas marha
Babgulyás
Egy igazi indiai szakács mindig maga készíti a friss garam masalát, a receptet viszont mélyen titokban tartja. Erre az indiai fűszerkeverékre is igaz a mondás, amely szerint ahány ház, annyi szokás...

S hogy mi is ez a garam masala? Mire használható, hogyan készíthető? Minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk róla. Persze, izgalmas recepteket is megosztunk veled.

Mi a garam masala?

Egy barnás színű indiai fűszerkeverék. A garam jelentése csípős, a masala pedig keveréket jelent. Gyakorlatilag minden egyes indiai családnak saját receptje van, a hozzávalók pedig régiónként különböznek. A garam masalát megvehetjük készen, de ha magunk állítanánk össze, természesen házilag is megpróbálkozhatunk vele.

A garam masala az indiai ételek elmaradhatatlan fűszerkeveréke (Shutterstock)
A garam masala az indiai ételek elmaradhatatlan fűszerkeveréke (Shutterstock)

Milyen fűszerekből áll a garam masala?

Legfőbb összetevői: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. Általában húsokhoz és a csirkéhez adott hagymaalapú mártásokhoz használjak. Az alap garam masala kiegészülhet szezámmaggal, mákkal, kókuszdióval, currylevéllel, cayenne-i borssal, kurkumával, csillagánizzsal, fokhagymával is.

Hogyan készítsük?

Mivel a receptek száma körülbelül annyi, ahány család él Indiában, mi csak egyetlen lehetséges tipett ajánlunk. Még pedig:

  • 4 evőkanál egész koriandermag
  • 1 evőkanál római kömény
  • 1 evőkanál szemes fekete bors
  • 1 evőkanál szárított gyömbér
  • 3-4 szem fekete kardamom
  • ¾ evőkanál szegfűszeg
  • ¾ evőkanál fahéj
  • ¾ evőkanál babérlevél
Ahány ház, annyi féle garam masala létezik (Shutterstock)
Ahány ház, annyi féle garam masala létezik (Shutterstock)

A szárított gyömbér kivételével vastag falú edényben gyakran kevergetve óvatosan megpirítjuk az alapanyagokat kb. 4 perc alatt, majd hagyjuk lehűlni. Miután kihűlt, szedjük ki a kardamomból az apró magokat, és keverjük a többi fűszerhez. Kávédarálóval vagy kézi mozsárral őrőljük meg a garam masalát. Üvegben, sötét, száraz helyen hónapokig is tárolhatjuk.

A garam masala készítésének másik módja, amikor a megpirított fűszereket vízzel, ecettel, kókusztejjel vagy más folyadékkal hígítjuk, ezzel a módszerrel garam masala krémet kapunk.

Mit ízesítsünk vele?

Az indiai curryk alapvető fűszere, de ezzel készül a vindaloo, melyet csak a nagyon csípőset kedvelők próbáljanak ki. A garam masalát szószok esetén érdemes a főzés végén adni az ételhez, de a tandoori csirke például garam masalával (is) ízesített pácban pihen. Használhatjuk előtelekhez, levesekhez, joghurtos salátákhoz, de Indiában készítenek garam masalás édességeket is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.