Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A pogácsa az ember egyik legjobb barátja. Frissen mennyei, de még kicsit szívósan is jó reggeli, remek uzsonna, sör- vagy borkorcsolya, vendégváró, kirándulásra való vagy épp a játszóterező csemete kezébe illő. A pogácsa egy falatnyi otthonosság.

A pogácsának számtalan válfaja ismert. A kelt tésztás pogácsákhoz kicsit több idő és szakértelem kell, de sütőporos társaik között is találni valóban finomakat.

Kelt tésztás pogácsa

A kelt tésztás pogácsa nem sokban különbözik a kenyértől. A liszt alapesetben ugyanaz, az élesztő sem más, de víz helyett sokszor tejjel vagy tejszínnel készül, s a kenyérrel ellentétben nagyobb mennyiségű zsiradékot is tartalmazhat a pogácsa tésztája. Ez a zsiradék lehet olaj, vaj, zsír, krémsajt, sajt, vagy ezek valamilyen, változó arányú kombinációja. A pogácsát a zsiradék teszi omlóssá, ez tartja frissen és ettől olyan kitűnő sörkorcsolya.

Zsírozd a pogikat!

A zsiradék nagyon jó az ízek közvetítésében is, a fűszerezett zsírokkal sokkal könnyebben és egyenletesebben ízesíthető a tészta. Például egy paprikás pogácsa esetében a dinsztelt hagymás paprikás szafttal való gazdagítás sokkal komplexebb eredményt ad, mintha csak a liszthez szórnánk hozzá a paprikát.

Zöldséges variációk

A pogácsa tésztájába a nedvességet azonban nem csak zsiradékkal adhatjuk meg, hanem krumplival vagy más főtt zöldséggel is gazdagítható a tészta. A zöldség ugyan némileg elnehezíti a tésztát, de gy napokig is jó, ha megéri. A krumplin kívül érdemes kipróbálni a répával, fehérrépával vagy sütőtökkel készített pogácsákat is.

Hajtogatott pogácsa

A gyerekkorunk részeges pogácsái igénylik a legtöbb türelmet, de ezek a legfinomabbak is. A kinyújtott kelt tészta hajtogatás titka anyáról leányra száll, de alapvetően az a lényeg, hogy minél több réteg keletkezzen, minél levelesebb legyen a pogácsa. Arra ügyeljünk, hogy ne hajtogassuk túl, mert akkor jó eséllyel nem fog megállni a talpán és a tepsiben egy csomó részeg pogácsaféle fog heverni.

Törpörtyűs pogácsa

A hajtogatott pogácsák közül a legismertebb a töpörtyűs pogácsa, de az egyes rétegek közé különféle krémeket, magokat, zöld fűszereket vagy akár reszelt sajtot is szórhatunk, ez ártani biztosan nem fog a pogácsánknak.

Magos pogácsa

A különféle magok és a sajt amúgy is jó partnerei ennek az ételnek. Ha azt szeretnénk, hogy igazán ízletes legyen a pogácsa, akkor a tésztába beledolgozott magokat érdemes kicsit lepirítani, mielőtt a még nyers tésztához adjuk. A pogácsához adhatunk tökmagot, mandulaforgácsot, tört diót, lenmagot, nigellamagot, mákot, szezámmagot vagy ezek keverékét.

Sajtos pogácsa

A sajtok közül szinte bármelyik jó érzi magát a pogácsában. Az egészen lágy és az egészen kemény sajtokat is számításba vehetjük, mindkettő a tésztában helyt kaphat, míg a félkemény sajtokból lesz a legjobb bóbita. Mindig olyan sajtot süssünk a pogácsa tetejére, amely megolvad ugyan, de nem folyik el. Erre ideális a trappista, a gouda, az ementáli vagy épp a tilsiti is. A bojt akkor marad igazán szép, ha a pogácsára helyezés előtt finoman, de határozottan összecsípjük a sajtreszeléket.

Pogácsareceptet keresel? Nézz körül itt >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.