Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ha igazi nyári levesre vágyunk, érdemes kipróbálni a spanyol konyha klasszikusát, a hideg paradicsomos-fűszeres levest, a gazpachót!

Állítólag az első adagot maga Kolumbusz keverte ki, aki a hosszú útra nagyobb adag hagyományos gazpachoval töltött hordót vitt, majd az Andokban termő paradicsommal bolondította meg.

Az eredetileg andalúz fogás mára elterjedt egész Spanyolországban, kedvelt Portugáliában, valamint Latin-Amerikában, és az egész világon ismerik és szeretik. A levest III. Napóleon spanyol felesége, Eugenia de Montijo vitte át Franciaországba és tette ismerté. Észak-Spanyolországot a XX. század első felében nyerte meg magának az étel.

 

Létezik egy tejszínnel dúsított változata is, ez az Arranque. Itt a levesbe kerülő víz nagy részét tejszínnel helyettesítik.

 

Tejszínnel dúsított gazpacho, az arranque
Tejszínnel dúsított gazpacho, az arranque

 

Az antequerai gazpacho majonézzel és citromlével készül, a grenadai verzióba viszont kömény kerül. Van, ahol mentát tesznek bele, fenyőmagot vagy sózott tőkehalat. Córdobában negyedbe vágott tojással és sonkával bolondítják a levest.

A spanyol falvakban a mai napig a desszert előtt kínálják a gazpachot. De tökéletes előétel, délutáni frissítő vagy nyáresti vacsora. 
 

  • Ha kedveljük a csípős ízeket, akkor érdemes a levesbe néhány csepp Tabasco szószt tenni.
  • Kevés tejföllel krémesíthetjük a gazpachot.
  • A kimagozott, héjától megszabadított paradicsom helyett lehet paradicsomlevet is használni.
  • Ha azt szeretnénk, hogy tényleg hűs legyen a leves, érdemes hűtött tálakban vagy jégkockákkal szervírozni.
  • A gazpachohoz kínálhatunk sonkát, avokádót, esetleg tortilla chipset, de egy kis hideg sült csirkével is jó párost alkotnak.

 

Apróra vágott zöldségekkel gazdagíthatjuk
Apróra vágott zöldségekkel gazdagíthatjuk

 

Gazpacho

Hozzávalók:
70 dkg érett paradicsom, lehetőleg lucullus
1 közepes méretű uborka
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
10 dkg szárított fehér kenyér
1/2 l víz
4 evőkanál olívaolaj
1 bő evőkanál borecet

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A paradicsomokat leforrázom, majd lehúzom a héjukat. Félbe vágom, kimagozom és utána apróbb darabokra metélem és egy nagy tálba teszem. Mellérakom a szintén darabokra metélt, korábban meghámozott uborkát, a paprikadarabokat, majd melléteszem a fokhagymát, a fűszereket, az olajat és a borecetet. A már egy napja ázó szikkadt kenyeremet kicsit kinyomkodom és szintén a tálba teszem. Botmixer segítségével igen alaposan elsimítom az egészet. Ezután megkóstolom, és ha mindent rendben találtam, akkor jegesen hideg vízzel felöntöm. Ha van kedvem és szeretnék szép, homogén levest, akkor leszűröm és úgy tálalom. A leveshez fokhagymás olajban pirult croutonokat kínálok.

Spanyol gazpacho recept >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.