Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egy grillparti menüjének főszereplői az ínycsiklandó sült húsok és kolbászok, amelyek mellől nem hiányozhatnak állandó partnereik, a zöldségek és a különféle saláták.
Így süss zöldséget grillrácson

A megpucolt zöldségeket szeleteld vagy vágd fel közel egyforma méretű darabokra, és vékonyan olajozd be a felületüket ecsettel. Így egyenletesen átsülnek anélkül, hogy kiszáradnának vagy összetapadnának a parázs fölött. Kevésbé pepecselős az előkészítés, ha a zöldségdarabokat nagy mélyhűtőtasakba szórod, meglocsolod némi olajjal, majd alaposan összerázod.

Grillezett paprika >>>
Grillezett paprika >>>

Bár a hagyma vagy a paprika bírja a közvetlen sütést, ezeknek sem árt egy kis olaj. A zöldségnyársakat feltűzés után ecseteld be, ha nem akarod összekenni a kezedet.
A grillezett zöldségeket a fűszerezésen kívül füstöléssel is megbolondíthatod. Próbáld ki füstölődoboz és aromás fák nélkül, hogy – akár korábban leforrázott, majd megszárított – szálas teafüvet szórsz közvetlenül az izzó parázsra. Zöldségekhez (és fehér húsokhoz) elsősorban a gyümölcsös teák illenek.

Grillezett cukkini- és padlizsántekercs sajttal töltve >>>
Grillezett cukkini- és padlizsántekercs sajttal töltve >>>

A vegyes grillköret nehezebben puhuló hozzávalóit (pl. a burgonyát, répát) előbb kezdd el sütni, mint a cukkinit, padlizsánt vagy gombát. Az utóbbiak néhány perc alatt átsülnek és szép grilljeleket kapnak a forró rácson.

Hipp-hopp elkészül a zöld paradicsom is. Vastagon szeleteld fel, szórd meg némi sóval, darálj rá borsot, és rövid pihentetés után helyezd a rácsra. (Nem feltétlenül szükséges beolajozni.) Amint megjelennek rajta a barna csíkok, kapkodd le fogóval.

Uborkás dinnyesaláta >>>
Uborkás dinnyesaláta >>>

A grillzöldség kategóriában vendégművész, vízben gazdag görögdinnye úgyszintén remek kísérője a viszonylag száraz grillhúsoknak. Háromszög alakú szeletekre vágva olajozd be, fűszerezd sóval, borssal, esetleg szórj rá egy kevés finomra aprított vöröshagymát, és süsd oldalanként 5-5 percig. Vegetáriánusoknak grillezett sajt (pl. feta) mellé adhatod.

Sonkával grillezett krumpli >>>
Sonkával grillezett krumpli >>>
Salátaparádé

A saláták nagy előnye, hogy jóval a grillezés kezdete előtt el(ő)készíthetők. A burgonya- és tésztasaláták kifejezetten élvezik, ha az asztalra kerülés előtt ráérősen pihenhetnek az öntetben, ám a leveles saláták elfáradnak, ha túlságosan korán találkoznak a dresszinggel.
Más népek üdítő salátái közül nálunk is nagy kedvenc a nyaralás ízeit idéző bolgár sopszka és a görögsaláta. Kipróbálhatsz olyan keleti különlegességeket is, mint a libanoni nemzeti eledelnek számító tabulé, amelynek a bulgur vagy kuszkusz mellett petrezselyem, menta, mogyoróhagyma, paradicsom és citrom a fő összetevője.

Eredeti tzatziki saláta >>>
Eredeti tzatziki saláta >>>
Minden más

A legegyszerűbb, ha a grillhúsokhoz gusztusosan feldarabolt nyers zöldséget (pl. paprikát, paradicsomot, uborkát, hagymát, retket) kínálsz.

A mediterrán ízek barátainak saját készítésű marinált zöldséggel kedveskedhetsz, amelyet könnyű előételként és köretként egyaránt feltálalhatsz.

Felszolgálhatsz korábban eltett savanyúságokat, pl. kovászos uborkát is.

Gondoskodj friss kenyérről, péksüteményről! Ha nagyon ki akarsz tenni magadért, süthetsz házi kenyeret vagy olasz lepénykenyeret (focaccia).

A grillrácson vagy -lapon megpirított kenyérszeleteket megkenheted házi fűszervajjal, amiből a steakekre is tehetsz egy keveset.

A legjobb köretek egy helyen >>>
15 extra köret húsokhoz >>>
Így grillezz alufólia nélkül >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.