Keveset fogyasztunk ebből a gyümölcsből, pedig az egyik legjobb diétás citrusféle

A citrusok általában alacsony kalóriatartalmúak, sok bennük a rost és a C-vitamin, valamint az antioxidánsok. Ezért számos pozitív hatással vannak a szervezetünkre, beleértve az emésztőrendszert is. A narancs és a citrom mellett a grépfrút is egyre népszerűbb, de a lime-ról gyakran megfeledkezünk, pedig megéri rendszeresen fogyasztani.
Mint a többi citrusféle, a lime is gazdag C-vitaminban, de bőségesen tartalmaz még A-, B- és D-vitamint is. Az ásványi anyagok közül található benne kálium, kalcium és magnézium. Ezeknek a mikrotápanyagoknak fontos szerepük van a bélflóra helyreállításában, ami a fogyás szempontjából kiemelten fontos.
A citrusok savtartalma segít az ételek lebontásában, ami megkönnyíti emésztésüket. Emellett a lime-ban lévő flavonoidok tovább serkentik az emésztőrendszer működését. Azok, akik gyomorbántalmakkal, refluxszal küzdenek, langyos vízbe facsarva fogyasszanak lime- vagy citromlét.
A jól működő anyagcsere eredménye, hogy kevesebb zsír raktározódik a szervezetben. Az egyik legjobb serkentő a reggel elfogyasztott lime-os víz, ami a vércukorszintet is stabilizálja, így napközben kisebb eséllyel törnek ránk falási rohamok.
A fogyás mellett a bőrünk szépségéért is tehetünk, ha rendszeresen fogyasztunk citrusokat, például lime-ot. Nem véletlen, hogy számos kozmetikai cikk C-vitamint tartalmaz, ugyanis részben ez a felelős a fiatalos, rugalmas bőrért.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.