A görögdinnye ellentmondásos növény. Három ok miatt is. Egyrészt: meglepő módon a tökfélék családjához tartozik, testvérei az uborka, a cukkini és - a méretben hozzá közelebb álló - tök. Családjában tehát szinte csak zöldségek vannak, őt mégis gyümölcsnek hívjuk.
Másodszor a neve. Sem a görgésnek, sem a görögöknek nincs közük a görögdinnye nevéhez, valószínűbb, hogy egy áthallás miatt lett görögdinnye, talán a vörös dinnyét érthették félre.
Harmadrészt: honnan származhat egy több mint 90%-os víztartalmú, óriási méretű gyümölcs? A Kalahári-sivatagból! Innen terjedt el - valószínűleg a magok széthurcolásával - a világon mindenütt.
Egy egyiptomi hieroglifa már ötezer évvel ezelőtt megemlít egy görögdinnye szüretet. A fáraók a túlvilági utazásukhoz gyakran kapták útravalóul sírkamráikban. Egyesek szerint még az egyiptomi zászló vörös, fehér és fekete színeit is a görögdinnye ihlette. Európában az 1500-as évektől említik, ide valószínűleg a mórok közvetítésével került.
A világ legnagyobb dinnyetermelője Kína. A japánoknál is óriási a kultusza, olyannyira, hogy a két legérdekesebb dinnyefaj nemesítése is őket dicséri. Az egyik a kocka alakú dinnye, mely könnyebben szállítható, tárolható, szeletelhető és nem gurul el, amikor letesszük a nehéz cekkert a zebránál. A másik a densuke dinnye, mely a világ legdrágább dinnyefajtája, fekete héjának köszönhetően. A közelmúltban egymillió forintért kelt egy szép példány.
A dinnye minden része felhasználható. A húsát általában hidegen, nyersen fogyasztjuk.
Készíthetünk belőle turmixot és levest, sorbet-t, sültek mellé pedig kiváló salátát fetasajttal, lilahagymával. Ausztrál nagynéném grillpartikon minden alkalommal felszolgálja a görögdinnye kockákat szeletelt lilahagymával és frissen őrölt borssal.
Bólékba is kiváló, főleg ha a gyümölcsbe - darabolás előtt - injekciós tűvel óvatosan rumot vagy vodkát juttatunk.
Egyes kultúrákban a héjának van nagy kultusza. A kínaiak a héját zöldségként wokban sütik meg fokhagymával, újhagymával, de ragut is készítenek belőle. Savanyítani is szokták a dinnyehéjat, vagy cukorszirupban tartósítják, hogy télen süteményekhez adják.
A dinnyemag zsírban és proteinekben gazdag. Rágcsálnivalót szárítás, sütés és fűszerezés után nyerhetünk belőle. A dinnyemag teaként vese- és cukorbetegeknek segíthet, de van, ahol olajat is sajtolnak belőle. A századfordulón divat volt az egész dinnye tartósítása, faládában, szitált hamu alatt tárolták a nyáron leszedett dinnyét, akár kora tavaszig.
Ne higgyünk azoknak, akik augusztus 10. után már Lőrinccel riogatnak. Két Lőrinc nap is van, a dinnyére vonatkozó óvintézkedéseket a szeptember 5-i Lőrinc nap után érdemes betartani, de akkor is körültekintéssel. Még ilyenkor is kapható jó minőségű dinnye.
Gyógyhatását víz, vitamin és ásványi anyag tartalma adja elsősorban. Miért érdemes még fogyasztani? Lábadozóknak gyengédsége miatt. Máj és vesebetegeknek tisztításra. Szoptatós anyáknak a tejtermelés fokozására. Érrendszeri betegségek esetén a sav-lúg egyensúly visszaállítására. Emésztési problémáknál a bélmozgásokat serkenti. Citrulin tartalma a libidóra is jótékony hatással lehet. Egyetlen esetben érdemes vigyázni vele, ha érzékenyek vagyunk a parlagfűre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.