Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Gyümölcs

Gyógyít és karcsúsít - igazi csodanövény a paradicsom!

Amellett, hogy finom és számtalan módon elkészíthető, egészségvédő hatásának is köszönheti népszerűségét e piros bogyós gyümölcs.

Annak ellenére, hogy 93-95%-ban vizet tartalmaz, a paradicsom igazi vitaminbomba! Az egyik legfontosabb közülük a C-vitamin, amiből annál több van benne, minél kisebb a bogyó. A paradicsom rengeteg ásványi anyagot, továbbá számos másodlagos növényi anyagot (flavonoidok és fitoszterolok) is tartalmaz.

Ami miatt azonban mindenképpen érdemes fogyasztani, az a húsában, illetve a héjában különösen nagy koncentrációban található likopin. A béta-karotin mellett ez az egyik legjobb antioxidáns, amely óvja az immunrendszert, és véd a tumoros megbetegedésektől. Jó hír, hogy a likopin nemcsak a friss termésben található meg, hanem a paradicsomszószban és -lében is!

Paradicsomos receptek >>>

A gyümölcsöt természetesen nyersen a legjobb fogyasztani, ám a belőle készült tartósított készítmények is az átlagnál több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ennek oka, hogy a feldolgozásakor kerülendő a magas hőfok, különben elveszítené szép piros színét.

Óvja a szívet

A paradicsom gazdag forrása a káliumnak és a kalciumnak, továbbá említésre méltó mennyiséget találunk benne magnéziumból, vasból és foszforból. A kálium abban segít, hogy a vérnyomás mértéke optimális maradjon. A B6-vitamin és a folsav kombinációja az agyvérzés és az érelmeszesedés kialakulásának rizikóját csökkenti. A paradicsom segíti a mellékvese és a máj működését is, antioxidáns anyagai pedig gátolják a tumorok kifejlődését.

Gyümölcsök >>>

Frissít, fogyaszt

A paradicsom 100 g-ja a mindössze 22 kcal, 1 g fehérje és 4 g szénhidrát mellett 2 g rostot is tartalmaz. Ezáltal segít a súlyfelesleg ledolgozásában, hiszen telítettségérzetet ad. Ha úgy érzed, felszedtél 1-2 kilót, tarts egy gyors paradicsomdiétát, amelyben szerepelhet paradicsomleves és -ital is.

Diéták >>>

Védelem a nap ellen

A legújabb kutatások szerint annak, aki sok paradicsomot fogyaszt, a sok napozás ellenére is fitt és egészséges marad a bőre. A kutatók ezt a hatást a likopinnak tulajdonítják, amely fokozza a szervezet az ártalmas UV-sugárzással szembeni védekezőképességét.

Szépítő karikák

Nagyszüleink idejében sokszor tettek a sebekre paradicsomos pakolást, ami segített a gyógyulásban. A szép bőr megőrzésében is fontos szerepe van a piros termésnek. Magas víztartalma révén hidratáló hatású, fokozza a bőr feszességét és rugalmasságát. Az uborkához hasonlóan ez is halványít, tehát szeplős arcra is javasolható a belőle készült pakolás.

Egészség >>>

Fontos a helyes tárolás

A friss paradicsom érzékeny a hidegre, ezért ne a hűtőben tárold, hanem szobahőmérsékleten, lehetőleg sötét helyen, például a kamrában. Így az aromája tovább megmarad. Fontos, hogy ne tartsd együtt uborkával, mert a paradicsom által kibocsátott gázok megpuhítják azt! A piros bogyókat 5 napon belül ajánlott fogyasztani, mert fény, a meleg és az oxigén hatására csökken a tápanyagtartalma. Mivel a friss paradicsom sok folyadékot tartalmaz, nem tanácsos lefagyasztani, felengedés után túlságosan puha lesz.

1. A paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs. Származási helye az amerikai kontinens középső és déli része, ahonnan kb. 500 éve jutott el Európába. 2. Az éretlen termés mérgező szolanint tartalmaz. Az anyag fejfájást, rosszullétet és görcsöket okozhat. 3. Még jobb lesz az íze a szoba-hőmérsékletű paradicsomnak, ha tálalás előtt hideg csapvízzel hűtöd le. 4. Ha gyomorproblémáid vannak, a termés savas jellege miatt óvakodj a túlzott fogyasztásától.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.