Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Gyümölcs

Hurrá, itt a málnaszezon! Tippek a kedvenc nyári bogyós gyümölcsünkhöz

Hurrá, itt a málnaszezon! Tippek a kedvenc nyári bogyós gyümölcsünkhöz
Te sem tudsz ellenállni a nyár csábítóan illatozó édes gyümölcsének? Akkor nem valószínű, hogy ráunsz nyersen, de egészen augusztusig sokféle finomságot is készíthetsz a hazai termésből.

Mikor érett?

A málna csak éretten szüretelhető, mert nem utóérő. Akkor szedd le a bokorról a már teljesen megszínesedett bogyókat, amikor könnyen lehúzhatók a szárukról, de húsuk még kemény és nem mállik szét az ujjaid között.

Meg kell-e mosni?

A bokron növekvő bogyók nem érintkeznek a földdel, ezért a málnát nem szükséges megmosni, csak átválogatni és a megnyomódott vagy penészes szemeket kidobni. Ha mégis ragaszkodsz a mosáshoz, akkor nagy szűrőben finoman mozgasd át egy tál vízben, nehogy összetörjön. Végül csepegtesd le és a felhasználástól függően konyhai papírtörlőn hagyd megszáradni.

Lehet-e tárolni?

A legjobb, ha azonnal elfogyasztod vagy feldolgozod, mert a kényes gyümölcs a melegben akkor is gyorsan romlásnak indul vagy penészedni kezd, ha épségben sikerült hazaszállítanod. Szükség esetén az átválogatott szemeket tálcán egy rétegben szétterítve beteheted a hűtőbe egy rövid időre, vagy a mélyhűtőben gurulósra fagyaszthatod télire.

Felhasználási lehetőségek

A málnát a legegyszerűbben önmagában, fagylalttal vagy hideg görög joghurttal kínálhatod. A piros szemek látványra és ízre egyaránt jól illenek pohárdesszertekbe, pudingokba, tiramisuba, sütemények és torták töltelékébe, édes felfújtba, sőt gyümölcs- és friss zöldsalátába is. Ezenkívül készíthetsz belőlük habot, pürét, turmixot, smoothie-t, házi fagyit vagy krémlevest, szörpöt, dzsemet, lekvárt és zselét.


Jó, ha tudod

A málnában termelődő természetes gyümölcssavak panaszokat okozhatnak az érzékeny gyomrúaknak. A hisztamin-intoleranciával küszködők legyenek elővigyázatosak a piros bogyókkal!

3 különlegesség málnával

Fedezd fel a málna új oldalát – az édességeken túl!

Csípős málnaszósz húsokhoz

Hússütés után a serpenyőben visszamaradt zsiradékon párolj meg 3 gerezd felszeletelt fokhagymát, 1 fej felkarikázott salottahagymát és 1 db kicsumázva felszeletelt piros csilipaprikát. Öntsd fel 2 dl frissen kinyert cukrozatlan málnalével, és forrald be közepes tűzön 10-15 perc alatt. Végül forgass bele kb. 10 dkg gurulós málnát. Szenzációs pl. rozé kacsamellhez és vadhúsokhoz.

Málnaecet egyszerűen

Tegyél széles szájú csavaros vagy csatos üvegbe 30 dkg átválogatott érett málnát, és önts rá 5 dl 5%-os borecetet. Lezárva hagyd állni napos helyen, pl. a konyhaablakban 14 napig. Ezután öntsd le róla a folyadékot, forrald fel, majd miután kihűlt, töltsd vissza az üvegben maradt málnára. Házi málnaecetedet friss zöldsaláták öntetéhez vagy pikáns szószok ízesítéséhez használhatod.


Málnás-márványsajtos saláta

25 dkg madársalátát, bébispenótot vagy salátamixet forgass össze 4 dkg megpirított dióval és 20 dkg felkockázott márványsajttal. Turmixolj össze 25 dkg málnát néhány szem kivételével 2 ek málnaecettel, 1 tk cukorral és 4 ek olívaolajjal, majd ízesítsd sóval, borssal. Végül csepegtesd meg a salátát egy kevés öntettel, és díszítsd a félretett málnával. A maradék öntetet külön kínáld hozzá.

Málnás-kecskesajtos saláta recept >>>

Desszertek málnával a Mindmegettén >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.