Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Puncstorta  recept
Puncstorta
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Gyümölcs

Mangó, a szerelem gyümölcse

A mangót nem véletlenül nevezik a szerelem gyümölcsének
A mangónak több mint ezer fajtája van, ráadásul alakja, színe, mérete is változó. Mutatjuk, hogyan fogyasszátok és használjátok fel, és hogyan választhatjátok ki a megfelelőt! S vajon, miért hívják a szerelem gyümölcsének? Cikkünkből ezt is megtudhatjátok.

A mangó Indiából indult világhódító útjára, több mint 4000 évvel ezelőtt. Az időszámítás előtti századokban már egész Ázsiában ismerték, a X. században az araboknak és a perzsáknak, a következő évszázadokban pedig a portugáloknak köszönhető továbbterjedése. Európába az 1700-as években hozták angol utazók a „keleti gyümölcsök királyát”. Ma már Ázsián kívül a Földközi-tenger vidékén, Afrikában és Amerikában is termesztik. A mangófa 40 méter magasra is megnőhet és évszázadokig él.

Indiában a mangó az esküvők elmaradhatatlan kelléke, a szerelem szimbóluma, és állítólag a gyermekáldást is segíti. Számos hindu szertartásban megtalálható, mint Brahma isten jelképe: ágait, fáját halotti máglyákhoz használják, virágait a Síva-istentiszteleteken, gyümölcse pedig örök múzsája a költészetnek. Buddha híres pihenőhelye is egy mangóliget volt.

A mangó Indiából indult világkörüli hódító útjára (Shutterstock)
A mangó Indiából indult világkörüli hódító útjára (Shutterstock)

A mangó színe, mérete

A mangó többnyire ovális, tojásdad alakú, a színe pedig fajtájától függően lehet zöld, sárga, narancssárga, piros és vörös, illetve ezen színek mindegyike foltokban is megjelenhet egyetlen gyümölcsön. Nagy méretbeli különbségek vannak az egyes fajták között - a szilvanagyságútól a többkilós termésig. Nálunk általában 20-60 dekás gyümölcsök kaphatóak. A csonthéjas gyümölcs húsa sárgás-narancssárgás, édes, az őszibarack és az ananász fura, fűszeres ötvözete.

Vásárlása nehéz, mivel éretlenül szedik, és még kemény, amikor a boltokba kerül. Az érettebbek héja megtapintva kissé benyomódik, ekkor a legfinomabb. Illata ilyenkor intenzív, fűszeres, túléretten inkább émelyítő. Az érett gyümölcs néhány napig tárolható hűtőszekrényben.

A kemény mangót szobahőmérsékleten érleld! Tápértéke szénhidrát-tartalma miatt jelentős, energiatartalma 100 grammban 245 kJ/59 kcal. Mégsem hizlal, mert emésztést segítő ballasztanyagokat tartalmaz.

A mangó gyógyhatásáról is ismert (Shutterstock)
A mangó gyógyhatásáról is ismert (Shutterstock)

Gyógyító mangó

A mangónak 83 százaléka víz, mégis rendkívül gazdag élelmi rostokban, valamint A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban. Az ásványi anyagok közül a kálium- és a magnéziumtartalma jelentős, továbbá kalcium-, foszfor-, nátrium- és vastartalma is magas.

Rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a szívre, segíti a vérképzést, továbbá óvja a bőrt és védi a szervezetet a káros szabadgyököktől. Antibakteriális hatású, immunerősítő és rákmegelőző gyümölcs, ami gazdag antioxidánsokban, valamint vízhajtó és mergetelenítő hatással is bír.

Gyógyító hatása sokféle módon kihasználható: kiválóan gyógyítja a gyulladásokat, a levélfőzettel az indiaiak torok- és mandulagyulladás vagy fogfájás esetén öblögetnek, de asztmánál és hörghurutnál is hatásos. A levelek égetésekor keletkező füst torok- és légcsőbántalmakra jó, a levelek hamuját égési sérülések kezelésére használták, illetve szemgyógyszerek alapanyagául is felhasználták.

Mivel az érett gyümölcsben sok a C-vitamin, a skorbut ellen is véd, de a kolera- és pestisjárványok idején éretlenül megsütött terméseket fogyasztottak, sőt testüket is a gyümölccsel kenegették. A belső termésfal pörkölve és őrölve reuma, himlő, hasmenés és bélférgek ellen még ma is használatos Ázsiában.

Vigyázat: a mangó allergént tartalmaz, arra érzékenyeknél főként bőrkiütés jelentkezhet!

A mangó chutney a világ számos országában népszerű és kedvelt (Shutterstock)
A mangó chutney a világ számos országában népszerű és kedvelt (Shutterstock)

Sokféleképpen használhatjuk fel

A mangó felhasználása a gyümölcs érettségétől is függ. Az éretlen mangó salátába vagy savanyúságnak is finom, megpárolva pedig zöldségként fogyasztják.

Az érett gyümölcs szélesebb körben használható fel: krémmé pépesítve adhatjuk süteményhez, desszertekhez, tortához, tejberizshez, de bólét vagy fagylaltot is ízesíthetünk vele.

Továbbá gyümölcslét, turmixot, mango lassit készíthetünk belőle. Szeletelve és szárítva, aszalt gyümölcsként is nagyon finom.

 

Lapos, szőrös, nagy, kagyló alakú magját elég nehéz kiszedni, ezért a mangót mélyen bevágva először fejtsd le a magról, aztán a gyümölcshúst négyzethálósan beirdalva (bevagdosva) fordítsd ki a héjánál fogva!

Ázsiában szárítva és őrölve fűszernek is használják. Sok indiai család mindennapi fűszermártása a mangócsatni. Sajtok és húsok jó kiegészítője, sonka, lazac, rák vagy (főként szárnyas) sültek, wokban készült keleti ételek mellé kiváló.

S ha egy kis mangópürét pezsgővel felöntünk, finom koktélt kapunk, a mangótequila (fél mangó, 5 cl tequila, 1 cl citromlé, tálaláshoz jég, mentalevél) pedig bolondító.

A mangó pirítóshoz is remekül illik (Shutterstock)
A mangó pirítóshoz is remekül illik (Shutterstock)

MANGÓS-MOZZARELLÁS PIRÍTÓS
Hozzávalók

  • 1 mangó
  • 25 dkg mozzarella
  • 15 dkg rukkola
  • 1 narancs héja és leve
  • kevés parmezán
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: Mosd meg a rukkolát, és szárítsd meg. Csöpögtesd le a mozzarellát, hámozd meg a mangót, és mindkettőt vékonyan szeleteld fel. Egyenletesen helyezd el a rukkolát egy tálon, majd rá a mozzarella- és a mangószeleteket. Sózd, borsozd ízlés szerint. A narancslét, a narancs reszelt héját, a balzsamecetet és az olívaolajat kevés sóval keverd össze, és locsold a salátára. Végül szórd meg darabos parmezánnal. Pirítóssal tálald!

PIKÁNS MANGÓSALÁTA
Hozzávalók

  • 2 db mangó
  • 4 friss szál menta
  • 5 db dió bele apróra vágva
  • 1 db közepes nagyságú vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál méz
  • 1 evőkanál fehérborecet

Elkészítése: Az olívaolajat keverd el a mézzel, a borecettel és egy pici sóval. A többi hozzávalót vágd fel, és keverd össze egy másik, nagyobb tálban. A szószt öntsd a mangós-hagymás keverékre, és keverd össze. Legalább egy órát pihentesd a hűtőben! Tálalás előtt még egyszer keverd össze!

Édességek, turmixok, smoothie-k kiváló alapanyaga (Shutterstock)
Édességek, turmixok, smoothie-k kiváló alapanyaga (Shutterstock)

MANGÓS DESSZERT
Hozzávalók

  • 2-3 mangó
  • 10 dkg cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 2,5 dl víz
  • 2 dl tejszín
  • néhány csepp vaníliasűrítmény

Elkészítés: A cukor felét a fahéjrúddal főzd fel a vízben. Körülbelül 15 percig hagyd párolódni, ekkor egy könnyű szirup keletkezik. Közben a mangót vágd hosszában 1 centis szeletekre (a darabolás után húzd le a héját), és tedd a szirupba. Körülbelül 5 percig lassú tűzön párold, majd vedd ki a fahéjrudat, és a szirupot ízesítsd a vaníliaeszenciával. Kihűlés után tejszínhabbal tálald!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.