Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A padlizsánsaláta népszerű fogás itt a konyhában, különösen így augusztus második felében, amikor a szép, fényes héjú, feszes padlizsánok a legzamatosabbak. Valahogy mindig akad ebből a zöldségféléből itthon. Kerül lepényekre, készül belőle padlizsánkrém, grillrácson vagy sütőben is gyakran landol, mostanában pedig egyre gyakrabban a salátás tálban.

A padlizsán annyiféle fűszerrel kompatibilis, hogy elegendő csak szabadon engedni a fantáziánkat, máris sokféle izgalmas és megunhatatlan kombináció kínálkozik.

A kisebb, feszes héjú padlizsánok a legalkalmasabbak salátához is
A kisebb, feszes héjú padlizsánok a legalkalmasabbak salátához is

Nyaralás után a frizsider komfortos feltöltése igénybe vett néhány napot, de ez a legkevésbé sem akadályozott abban, hogy könnyed padlizsánsalátákat kínáljak mihamarabb.

Az első variáció a hamisítatlan napsütötte tájakat idéző ízkombináció. Alapvetően a zamatos szabadföldi paradicsomoktól és az érett, nagyszerű padlizsántól remek. A lényeg, hogy minimális zsiradék felhasználásával készül – a padlizsán puhára párolódva, a paradicsom nagy része pedig frissen kerül bele. Az ízek a hűtőszekrényben érnek tökéletessé.

Padlizsánsaláta paradicsommal

A lényeg az egyszerűségben és a nagyon zamatos alapanyagokban rejlik
A lényeg az egyszerűségben és a nagyon zamatos alapanyagokban rejlik

Hozzávalók 4 személyre:
2-3 db közepes méretű padlizsán (kb. 60 dkg)
4-5 db zamatos, kemény húsú paradicsom (kb. 50 dkg)
1 evőkanál olívaolaj
1 dl zöldségalaplé (vagy zöldségleves)
1 teáskanál sűrített paradicsom
1 púpozott teáskanál szárított oregánó
1 csapott teáskanál szárított kakukkfű
1 csapott teáskanál porrá őrölt rozmaring
1 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál balzsamecet
só, cayenne-i bors – ízlés szerint

Elkészítés: A padlizsánt alapos mosás után nagyjából 1 cm-es kockákra darabolom. A paradicsom héját éles késsel bemetszem, 1 percre forró vízbe dobom, meghámozom, és a padlizsánnal nagyjából azonos méretűre darabolom. Az újhagymát egészen apróra kockázom.
Egy nagyobb serpenyőben kissé felmelegítem az olajat, majd rádobom a szárított fűszereket, aztán a padlizsánkockákat. Kissé sózom, cayenne-i borssal meghintem. Állandó kevergetés mellett kissé átpirítom, majd jöhet a sűrített paradicsom, végül zöldségalaplével engedem fel. Amikor a padlizsán puhulni kezd, egy szűk maréknyi paradicsomot hozzáadok. Így a padlizsán, ami úgy működik, akár a szivacs, nem olajat, hanem finom zöldségleveket vesz magához. Nagyjából 8-10 perc elegendő, hogy minden megpuhuljon.
Ekkor félrehúzom a tűzről, kissé hűlni hagyom, majd összekeverem a maradék paradicsommal, meglocsolom a kétféle ecettel és még egyszer óvatosan átforgatom. Tálba szedem, ha már szobahőmérsékletű, beteszem a frizsiderbe, és legalább egy órán át érlelem.
Kitűnő friss kenyérrel előételként, de sültekhez, grillezett sajthoz, húsokhoz is pompás!

A hűtőszekrényben érlelt padlizsánsaláta ízei hidegen lesznek tökéletesek
A hűtőszekrényben érlelt padlizsánsaláta ízei hidegen lesznek tökéletesek

Mivel akadt még a padlizsánkészletből salátának való kontingens, készítettem egy másik, egyszerű, de egészen új életre keltetett változatot is. Joghurttal, majonézzel, frissen facsart lime levével és zöldfűszerekkel. Ebbe a salátába szinte nem is került olaj, hisz a majonéz épp elegendő zsiradékot tartalmaz. A padlizsán zöldségalaplében párolódott puhára.

Egyszerű padlizsánsaláta fűszeres joghurtöntettel

A fűszeres joghurt új életre kelti a hideg padlizsánsalátát
A fűszeres joghurt új életre kelti a hideg padlizsánsalátát

Hozzávalók 4 személyre:
3-4 db karcsú padlizsán (kb. 80 dkg)
2 dl natúr joghurt
1 dl sovány tejföl
1 evőkanál majonéz
1 teáskanál dijoni mustár
1 csokor karcsú újhagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld egészen finomra aprítva
1 púpozott teáskanál porrá őrölt, szárított tárkony
1 karcsú gerezd fokhagyma
1 teásaknál olívaolaj
2 dl zöldségalaplé (vagy zöldségleves)
só, frissen őrölt feketebors – ízlés szerint

Elkészítés: A padlizsánokat nagyjából 1 cm-esre kockáztam, az újhagymát egészen finomra vágtam, a fokhagymát átpréseltem, a petrezselyemzöldet felaprítottam.
Egy nagyobb, magas falú serpenyőben a kevéske olajon üvegesre pirítottam a hagymát, majd 2 evőkanálnyi alaplevet öntöttem rá, tárkonnyal, sóval és kevés borssal fűszereztem, rádobtam a padlizsánkockákat, alaposan átforgattam, majd a maradék alaplével felöntöttem. Nagyjából 10 perc alatt puhára pároltam, egészen addig, míg nedvességtartalma szinte teljesen elpárolgott. Ekkor hozzáadtam a petrezselyemzöldet. Hűlni hagytam.

A padlizsánnak már csak hűlnie kell
A padlizsánnak már csak hűlnie kell

Az öntethez a maradék hozzávalókat alaposan elkevertem, majd meglocsoltam vele a padlizsánt. Salátástálba halmoztam, és hűtőszekrényben 1 órát érleltem.
Teljes őrlésű lisztből sütött vagy rozskenyérrel egyszerűen mesés!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.