A krémlevesek nagy barátjaként - kis túlzással - szinte bármiből boldogan főzök krémlevest. Ezen a héten igencsak szűkre szabott időben tudtam csak a konyhában ténykedni, még a vásárlás bonyolítása sem volt egyszerű, így aztán felhalmozott készletből főztem-sütöttem.
Azért egy jó külsejű póréhagymát sikerült levadásznom munkából hazafelé tartva. Szeretem enyhe aromáit, kellemesen édeskés ízeit, azt azonban még jobban, ha olyan kombinációban sikerül elkészítenem, amely új oldalait is érvényre juttatja.
Póréból rengeteg fogás készülhet, leves sem ritkán kerül belőle a tányérokra. Most azonban bőségesen adtam hozzá citromlét, sőt a tálalásnál még citromkarikát is. Biztos, ami biztos, előzzük meg a tavaszi divatos megbetegedéseket! Lehetséges, hogy sokan úgy vélik, egyszerűbb félkész vagy épp zacskós leveseket gyorsan összedobni, de a saját tapasztalatom azt mutatja, bármilyen kevés alapanyagból is sokkal ízletesebb készíthető, mint porból vagy zacskóból. Arról nem is szólva, hogy kifejezetten időtakarékos, ha az ember kellően apróra vagdossa a hozzávalókat – az pedig már tényleg a bónusz, hogy így garantáltan egészséges és ízletes, mindenféle adaléktól mentes kerül a családi asztalra!
Szóval egy időtakarékos, vitaminos leves akkor is belefér az időbe, ha igencsak sietni kell a főzéssel!
Hozzávalók 4 személyre:
1 db méretes póréhagyma
2 db kezeletlen citrom
2-3 db sárga héjú burgonya (kb. 25 dkg)
1 l zöldségleves
1 dl tejszín
1 kávéskanál porrá őrölt rozmaring
frissen őrölt bors, só – ízlés szerint
Elkészítés: A pórét alaposan megtisztítottam, hogy még véletlenül se maradjon rajta homokszem, majd felkarikáztam. A burgonyákat meghámoztam, nagyjából 1 cm-esre kockáztam.
Mindkét zöldséget kevés zöldséglevessel, épp csak annyival, amennyi ellepte, főzni kezdtem, majd nagyjából 5 perc elteltével felöntöttem a maradék levessel, fűszereztem. Mivel minden elég apró, gyorsan elkészül. Nagyjából további 12-15 perc minden megpuhult.
Ekkor felöntöttem tejszínnel, egyet forraltam rajta. Botmixerrel pürésítettem. 1 egész citrom levét facsartam hozzá. Így a C-vitamin egyáltalán nem károsodott. Alaposan elkevertem. A másik citromot felszeleteltem, a tálalás során ezzel kínáltam.
Nagyon egyszerű, de annál nagyszerűbb leves – mivel felnőtteknek készült, bőségesen került bele őrölt bors is, de ez valóban ízlés kérdése, mindenki annyit tegyen hozzá, amennyi jólesik!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.