Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Vannak olyan időszakok, amikor kifejezetten sok idő jut a konyhai ténykedésre, máskor meg igencsak időszűkében van az ember. Meleg fogás persze ilyenkor is készül a konyhában. Most - a koratavasz jegyében - C-vitaminban gazdag leves póréból.

A krémlevesek nagy barátjaként - kis túlzással - szinte bármiből boldogan főzök krémlevest. Ezen a héten igencsak szűkre szabott időben tudtam csak a konyhában ténykedni, még a vásárlás bonyolítása sem volt egyszerű, így aztán felhalmozott készletből főztem-sütöttem.

Azért egy jó külsejű póréhagymát sikerült levadásznom munkából hazafelé tartva. Szeretem enyhe aromáit, kellemesen édeskés ízeit, azt azonban még jobban, ha olyan kombinációban sikerül elkészítenem, amely új oldalait is érvényre juttatja.

Pórékarikák és krumplikockák – villámgyorsan elkészül majd a leves
Pórékarikák és krumplikockák – villámgyorsan elkészül majd a leves

Póréból rengeteg fogás készülhet, leves sem ritkán kerül belőle a tányérokra. Most azonban bőségesen adtam hozzá citromlét, sőt a tálalásnál még citromkarikát is. Biztos, ami biztos, előzzük meg a tavaszi divatos megbetegedéseket! Lehetséges, hogy sokan úgy vélik, egyszerűbb félkész vagy épp zacskós leveseket gyorsan összedobni, de a saját tapasztalatom azt mutatja, bármilyen kevés alapanyagból is sokkal ízletesebb készíthető, mint porból vagy zacskóból. Arról nem is szólva, hogy kifejezetten időtakarékos, ha az ember kellően apróra vagdossa a hozzávalókat – az pedig már tényleg a bónusz, hogy így garantáltan egészséges és ízletes, mindenféle adaléktól mentes kerül a családi asztalra!

Szóval egy időtakarékos, vitaminos leves akkor is belefér az időbe, ha igencsak sietni kell a főzéssel!

Citromos pórékrémleves
Friss citrommal készült a pikáns krémleves
Friss citrommal készült a pikáns krémleves

Hozzávalók 4 személyre:
1 db méretes póréhagyma
2 db kezeletlen citrom
2-3 db sárga héjú burgonya (kb. 25 dkg)
1 l zöldségleves
1 dl tejszín
1 kávéskanál porrá őrölt rozmaring
frissen őrölt bors, só – ízlés szerint

Elkészítés: A pórét alaposan megtisztítottam, hogy még véletlenül se maradjon rajta homokszem, majd felkarikáztam. A burgonyákat meghámoztam, nagyjából 1 cm-esre kockáztam.
Mindkét zöldséget kevés zöldséglevessel, épp csak annyival, amennyi ellepte, főzni kezdtem, majd nagyjából 5 perc elteltével felöntöttem a maradék levessel, fűszereztem. Mivel minden elég apró, gyorsan elkészül. Nagyjából további 12-15 perc minden megpuhult.

Frissen őrölt borsból sosem elég, de citromkarikából is jöhet a leveshez egy kevés
Frissen őrölt borsból sosem elég, de citromkarikából is jöhet a leveshez egy kevés

Ekkor felöntöttem tejszínnel, egyet forraltam rajta. Botmixerrel pürésítettem. 1 egész citrom levét facsartam hozzá. Így a C-vitamin egyáltalán nem károsodott. Alaposan elkevertem. A másik citromot felszeleteltem, a tálalás során ezzel kínáltam.

Igazi vitamindús, frissítő leves – távol tartja a betegségeket!
Igazi vitamindús, frissítő leves – távol tartja a betegségeket!

Nagyon egyszerű, de annál nagyszerűbb leves – mivel felnőtteknek készült, bőségesen került bele őrölt bors is, de ez valóban ízlés kérdése, mindenki annyit tegyen hozzá, amennyi jólesik!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.