Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Ajándékot készíteni annak, akit oly nagyon-nagyon szeretünk, az egyik legnagyobb öröm. Anyák napjára pedig szívesen próbálkoznak azok is valami finom meglepetés saját kezű előállításával, akik viszonylag ritkán forgolódnak a tűzhely körül.

A sokszínű Burano
A sokszínű Burano

Ha pedig sikerül olyan egyszerűen elkészíthető finomsággal előrukkolni, ami egyszerre szimbolikus jelentést is hordoz, talán még sokkal nagyobb a szeretet és meglepetés édesre komponált ereje.

A Velencét körülvevő lagúnák egyik parányi szigete a turisták által igen kedvelt Burano. Az élénk színekre festett házfalai miatt mesevároskára emlékeztető romantikus hely egyik specialitása (a helyben vert csipke mellett) a Velence-szerte ismert és árusított kiváló, aromás aprósütemény: a Bussolà’ di Burano, vagy röviden Bussolà. A szó többek között iránytűt jelent. A kis karikára formált illatos sütemény nem csupán az iránytű kerekségét, de ugyanilyen gyakran magát a pólusok mutatóját is jelképezi enyhén hajlított S betű képében.

Bussolà mindkét értelemben: iránytű és fantasztikus aprósütemény
Bussolà mindkét értelemben: iránytű és fantasztikus aprósütemény

Ez utóbbi az alakjával összhangban külön néven is ismert: Esse. Helyenként persze tradíciótól függetlenül szabályos „S” alakban is megtalálható akár cukrászdákban, akár csinos dobozokban vagy celofánzacskókban.

A hagyományostól eltérő, de nagyon népszerű formában is könnyen elkészíthető
A hagyományostól eltérő, de nagyon népszerű formában is könnyen elkészíthető

A ma már számos fűszerezéssel készülő finomság egykor csupán lisztet, tojást, igen jó minőségű vajat, cukrot és kevés vaníliát tartalmazott. Eredetileg olyan illatos és nagy becsben tartott húsvéti sütemény volt, hogy egyes elbeszélések szerint a buranóiak a fehérneműs szekrényben tárolták fogyasztásig. No meg, hogy a böjti időszakban kísértésbe ne essenek. Ma már egész évben készítik ezt az aromás, ropogós apróságot, ízei mégis a tavaszhoz kötődnek.

Az általam szívesen készített variáció a tradicionális alapokra épül, de kicsit könnyebb változatban. A fantasztikus illat- és ízharmóniáról pedig a frissen reszelt citromhéj, a citromlé és egy kevés narancslikőr gondoskodik.

Bussolà citrommal

Karikára, mutatóra formáltan, illatos citrommal gazdagítva
Karikára, mutatóra formáltan, illatos citrommal gazdagítva

Hozzávalók kb. 30-35 db-hoz:
20 dkg rétesliszt
5 dkg kukoricakeményítő
1 egész tojás
10 dkg hideg vaj
10 dkg finom szemű kristálycukor
1 teáskanál vanília kivonat (vagy egy rúd vanília kikapart belseje)
1 citrom frissen reszelt héja
1/2 citrom leve
2 teáskanál narancslikőr (pl. Cointreau)
A sütemények szórásához:
vaníliás porcukor

Elkészítés: A lisztet mély tálba szitálom, hozzáadom a keményítőt és a cukrot, belereszelem az alaposan megmosott citrom héját, jól összekeverem a száraz anyagokat. A tojást egy kis tálban enyhén felverem, hozzáadom a 1/2 citrom levét, valamint a narancslikőrt. A vajat apró forgácsokban hozzáreszelem a lisztes keverékhez. Gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon fel, zsemlemorzsa állagúra dolgozom a tésztát, majd hozzáadagolom a tojásos keveréket. A tésztát kb. 6 cm átmérőjű hengerré formálom, fóliába csomagolom, és 1 órára beteszem a hűtőszekrénybe. A pihentetési idő leteltével a tésztát 3 részre vágom, és lisztezett felületen minden tésztadarabot kb. 1/2 cm vastag és 6-7 cm széles téglalappá sodrok szépen egymás után. A téglalapokat kb. 1 cm széles csíkokra szeletelem. A csíkokat kicsit megsodrom, hogy henger alakúak legyenek, és egyenként körré vagy S-alakúvá formálom. Sütőpapírral borított tepsire helyezem, 175 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép világosra sütöm, rácson hagyom kihűlni. Még melegen meghintem vaníliás porcukorral.

Már sütés közben a citrom és vanília csodás illatával telítődik a konyha. Remekül csomagolható, egyszerűen elkészíthető és hosszan eltartható sütemény. Ha pedig belegondolunk, hogy annak készül, aki irányt mutatott és mutat, kevés szimbolikusabb finomsággal állhatnánk elő anyák napján…

Akár egy pohár bor, tea, kávé mellé, akár valami krémes hideg finomság kísérőjeként nagyszerű. Krémes finomság lehet persze vaníliafagylalt éppúgy, mint saját készítésű finom, könnyed rétegezett krém.

Az alábbi recept nem tiramisu, nem tartalmaz sem tojást, sem mascarponét, és kakaóporral sincs megszórva a teteje, mégis a rétegezett krémek gyümölccsel gazdagított családjába tartozik. Látványos, könnyű, nagyon finom – és a hűtés idejét leszámítva pillanatok alatt elkészül, a konyhában ritkán serénykedők is nyugodtan hozzáfoghatnak!

Könnyű epres réteges krém

Piros eperszemek a vaníliás krém tetején – csupa szeretettel
Piros eperszemek a vaníliás krém tetején – csupa szeretettel

Hozzávalók (egy 20X20 cm-es tálhoz):
8 db babapiskóta
2 adag kitűnő, friss eszpresszó kávé
2 dl tejszín kemény habbá verve
12,5 dkg krémes ricotta
1 evőkanál narancslikőr (rummal is helyettesíthető vagy elhagyható)
2 csapott evőkanál porcukor (aki édesebben szereti, növelheti a mennyiséget)
1/2 vaníliarúd kikapart belseje (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
kb. 20 dkg friss eper

Elkészítés: Az epreket apró kockákra vágom. A tejszínt elektromos habverővel félkemény habbá verem. Hozzáadom a cukrot, a vaníliát, majd a ricottát és a narancslikőrt, az egészet krémmé keverem.

Friss kávét főzök, melyet egy tálba töltök. A kávéban gyorsan megmártok szép egymásutánban 4 babapiskótát, azonnal a tál aljára helyezem őket, szorosan egymás mellé. Erre kanalazom a tejszínes krém felét, majd egy réteg eperkockát szórok rá, ami a mennyiség harmada. Erre újabb kávéba mártott piskótasort rakosgatok, de merőlegesen az alsó sorban pihenő piskótarétegre. Rásimítom a maradék krémet, a tetejére pedig elhelyezem az eper utolsó harmadát.

Piskótára könnyű krém, tetejére ragyogó, friss gyümölcs…
Piskótára könnyű krém, tetejére ragyogó, friss gyümölcs…

Legalább 1, de inkább 1,5 órát pihentetem a hűtőszekrényben, egyenesen onnan helyezem az asztalra.

A mennyiség természetesen a rendelkezésre álló tál méretével arányosan növelhető. Rendkívül könnyű, mégis aromás, izgalmas és nagyon finom desszert. Akár anyák napjára, akár egy könnyű vacsora zárásaként készül, biztos a siker!

A két könnyed, itáliai ízeket idéző, egyszerűen elkészíthető desszert akár kombinálható is, az epres krém mellé kínálhatunk aromás, ropogós bussolàkat. Bármire is essen a választás, a legfontosabb, hogy sok-sok szeretettel készüljön!

Ízre, látványra egyaránt magával ragadó epres réteges krém
Ízre, látványra egyaránt magával ragadó epres réteges krém



Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.