A jó, házias ételek többsége, amelyeket mindenki szívesen készít és fogyaszt, olyan hagyományok továbbörökítésével születtek, amelyek gyökerei az egykori szegények konyhájához vezetnek.
Az egytálételek nagy előnye, hogy mindössze egyetlen főző- vagy sütőedény használatával elkészülnek, hétköznapokon vagy hétvégi nagyobb összejöveteleken egyaránt jólesnek.
Talán a legrégebben ismert európai egytálételeket a gladiátorok számára készítették az ókori Rómában, árpagyöngy és bab kombinációjából. A hús és zöldségfélék együttes elkészítését a germánok ismertették meg a kontinens lakóival, de az észak-amerikai indiánok kukoricával és hússal, valamint egyéb zöldségfélékkel együtt főzött ételei is mindinkább elterjedtek az évszázadok folyamán.
A hagyományos, kémény nélküli régi konyhák nyílt tűz felett készülő fogásainak mindegyike a tágan értelmezett egytálételekhez sorolható, a magyar konyhákban ma is népszerű paprikás krumpli éppúgy idetartozik, mint a francia pot-au-feu, a zöldségekkel főtt marhahúsos egytálétel vagy az írek hagyományosan bárány- vagy birkahússal, burgonyával készült gazdag irish stew-ja, de a számunkra egzotikus, észak-afrikai tajine, a spanyol paella, sőt a távol-keleti hirtelen pirított fogások is.
A konyhatechnika fejlődésével, a kulturális egymásra hatások szélesedésével a sokféle formában asztalra kerülő raguk, curryk és piláfok közkedveltsége egyre nőtt.
Ízletes és gyors fogást szezonális, zsenge zöldségekből is sokféle módon lehet tálalni. Az újkrumpli találkozása a zöld spárgával, némi csiperkével olyan májusi serpenyős egytálétellé alakult a konyhában, mintha az évszak kelt volna életre.
Serpenyős újkrumpli zöld spárgával
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg apró szemű újkrumpli
50 dkg zöld spárga
25 dkg apró szemű, friss csiperke
2 db kisebb újhagyma
1 teáskanál rozmaring
3-4 dl zöldségleves
1 ½ dl főzőtejszín
1 teáskanál olívaolaj
1 kis csokor aprított petrezselyemzöld
½ citrom leve
ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors, kakukkfű
Elkészítés: Az újhagymát finomra aprítottam, az újkrumplikat alaposan megsikáltam, 3-4 mm vékony karikákra vágtam. A hagymát az olajon üvegesre pirítottam, hozzáadtam a krumplikarikákat, rozmaringgal és kevés aprított kakukkfűvel meghintettem, borsoztam, majd annyi zöldséglevessel öntöttem fel, hogy ellepje a serpenyő tartalmát. A spárgákat meghámoztam, 1 ½ cm hosszúra daraboltam, a gombákat tisztítást követően 1 cm-es kockákra vágtam. 10-12 perc elteltével a krumplihoz adtam a spárgát és a gombát, az elpárolgott zöldséglevest pótoltam, további 6 percig főztem, majd tejszínnel besűrítettem. A burgonya keményítőtartalmának köszönhetően további sűrítőanyagra nem volt szükség. Forralás után friss citromlével tettem pikánsabbá – aprított petrezselyemmel tálaltam.
Elronthatatlan és nagyon ízletes fogás – nagyobb társaság számára természetesen a mennyiségek növelhetők. Ha kisüt a nap vagy épp esős az idő, egyaránt jó készíteni és tálalni!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.