A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Igaz, hogy a klasszikus lecsószezon csupán 1-2 hónap múlva esedékes, a gyorsan napsütésesre fordult tavasz szinte előcsalogatja a nyári, könnyű ételeket a konyhában.

Nem is lehet eléggé örülni a kellemes hőmérsékletű jó időnek, amikor végre kimozdulhat az ember a szabadba, hétvégi házba, vagy egyszerűen szívesen vendégeli meg a tágabb családot, barátokat valami egyszerűen elkészíthető, gyors és könnyű fogásra. Megvan a helye a konyhában a munkaigényes, mindenkit lenyűgöző ételeknek éppúgy, mint a gyors és egyszerű egytálételeknek. Valószínűleg mindenki tapasztalta már: hol ennek, hol meg annak jön el az ideje. Mi tagadás, ezúttal az egyszerűség és gyorsaság is fontos tényező volt.

A zamatos és húsos szabadföldi paprikák, paradicsomok, a sokféle felfogásban kínált lecsó elengedhetetlen összetevői, de friss zöldpaprika nélkül is könnyedén kivitelezhető olyan serpenyős egytálétel, amely gazdag. A paprikát pedig a most igazán zamatos, zsenge bébitök helyettesíti, amelynek jótékony hatásait érdemes minél több fogásban kihasználni.

 

Az igazán zsenge bébitök alig nagyobb, mint egy csemegeuborka, de annál zamatosabb
Az igazán zsenge bébitök alig nagyobb, mint egy csemegeuborka, de annál zamatosabb

 

Itt azonban nem álltam meg, és valódi bazsalikommal gazdagon fűszerezett mediterrán fogássá alakítottam a hagyományos lecsót, nem csupán paradicsom, hagyma és bébitök szerepelt a hozzávalók között.

A remekül kieszelt alapételek népszerűsége valószínűleg nem egyszerűen abban rejlik, hogy minden háztartásban akad egy-két jól bevált recept, vagy hogy szinte minden nemzetnek megvan a maga hasonló összetevőkből, kevés eszköz igénybevételével elkészíthető fogása, hanem abban is, hogy remekül és kis fantáziával igencsak sokféleképp variálhatók. Ki a roppanós, ki az alaposan megsütött zöldségekre, van, aki a szalonnára, míg más a kolbászra, megint mások a tojásra esküsznek, mint elmaradhatatlan alapanyagra - a zöldségeken túl - egy jó kis lecsóban. Aztán a kísérletező kedvű, változatos ételek iránt elkötelezettek igyekeznek arra törekedni, hogy az adott szezonnak, no meg a család vagy baráti társaság ízlésének legmegfelelőbbet hozzák ki a kéznél lévő hozzávalókból.

 

A nagyobbacska bébitök remek alapja májusi lecsónak, más zöldségfélékkel társítva
A nagyobbacska bébitök remek alapja májusi lecsónak, más zöldségfélékkel társítva

 

Egy dolog biztos: akármilyen is legyen a lecsó típusú étel, azt sosem szabad főzni, mindig sütni kell. Így lesz igazán aromás és tökéletes a fogás.

Ezen a héten itt a konyhában most a bébitök került a mediterrán hangulatú lecsó középpontjába – a paprika sem hiányzott azért, őrölt, pirospaprika formájában került a serpenyőbe. Aztán olyan gazdag és ízletes lett a többféle zöldségtől és gombától a frissen, melegítve, de még hidegen is igencsak kapós májusi bébitöklecsó, hogy gyorsan készítem is az utánpótlást!

Bébitöklecsó – tavaszi kiadásban

 

Nyárváró ízek nagyszerű egytálételbe komponálva
Nyárváró ízek nagyszerű egytálételbe komponálva

 

Hozzávalók:
2-3 db kisebb bébitök (kb. 50 dkg)
2-3 db zsenge sárgarépa (kb. 25 dkg)
1 fürt friss, húsos paradicsom (vagy 1 doboz hámozott konzerv)
25 dkg friss csiperkegomba
1 fej hagyma
2-3 db napon szárított paradicsom
10-12 szem fekete olívabogyó
1 csokor friss bazsalikom
1 kisebb ágacska rozmaring levelei finomra aprítva
1 evőkanál olívaolaj
½ mokkáskanál cayenne-i bors
1 teáskanál őrölt pirospaprika
só, frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés: A tököt, ha szükséges, vékonyan meghámozom, nagyjából 1½ m-es kockákra darabolom, a paradicsom héját kereszt alakban bemetszem, ½ perre forró vízbe dobom, meghámozom, a tökkel azonos méretűre kockázom. A sárgarépát és a gombát tisztítást követően hasonlóra darabolom. A szárított paradicsomot vékonyan felcsíkozom, az olívákat megfelezem. A hagymát egészen finomra aprítom.
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítom az olajat, megszórom a pirospaprikával, a hagymát üvegesre pirítom, majd hozzáadom a sárgarépát. Kissé átpirítom, majd gyorsan beleszórom a paradicsomkockákat. Amint levet engednek, hozzáadom a gombát, az olívákat, majd a bébitököt. Sózom, enyhén borsozom, a rozmaringot is hozzáadom. 6-8 perc alatt roppanósra sütöm. A bazsalikomból egy kis bóbitát félreteszek a tálaláshoz, a többit finomra tépkedem, és hozzákeverem az elkészült fogáshoz. Aromái felszabadulnak, de nem veszít színéből.

 

Serpenyőben az asztalra!
Serpenyőben az asztalra!

 

Friss kenyérrel vagy péksüteménnyel kínálom. Egyszerű, de igazi gyorsétel!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.