Nem is lehet eléggé örülni a kellemes hőmérsékletű jó időnek, amikor végre kimozdulhat az ember a szabadba, hétvégi házba, vagy egyszerűen szívesen vendégeli meg a tágabb családot, barátokat valami egyszerűen elkészíthető, gyors és könnyű fogásra. Megvan a helye a konyhában a munkaigényes, mindenkit lenyűgöző ételeknek éppúgy, mint a gyors és egyszerű egytálételeknek. Valószínűleg mindenki tapasztalta már: hol ennek, hol meg annak jön el az ideje. Mi tagadás, ezúttal az egyszerűség és gyorsaság is fontos tényező volt.
A zamatos és húsos szabadföldi paprikák, paradicsomok, a sokféle felfogásban kínált lecsó elengedhetetlen összetevői, de friss zöldpaprika nélkül is könnyedén kivitelezhető olyan serpenyős egytálétel, amely gazdag. A paprikát pedig a most igazán zamatos, zsenge bébitök helyettesíti, amelynek jótékony hatásait érdemes minél több fogásban kihasználni.
Itt azonban nem álltam meg, és valódi bazsalikommal gazdagon fűszerezett mediterrán fogássá alakítottam a hagyományos lecsót, nem csupán paradicsom, hagyma és bébitök szerepelt a hozzávalók között.
A remekül kieszelt alapételek népszerűsége valószínűleg nem egyszerűen abban rejlik, hogy minden háztartásban akad egy-két jól bevált recept, vagy hogy szinte minden nemzetnek megvan a maga hasonló összetevőkből, kevés eszköz igénybevételével elkészíthető fogása, hanem abban is, hogy remekül és kis fantáziával igencsak sokféleképp variálhatók. Ki a roppanós, ki az alaposan megsütött zöldségekre, van, aki a szalonnára, míg más a kolbászra, megint mások a tojásra esküsznek, mint elmaradhatatlan alapanyagra - a zöldségeken túl - egy jó kis lecsóban. Aztán a kísérletező kedvű, változatos ételek iránt elkötelezettek igyekeznek arra törekedni, hogy az adott szezonnak, no meg a család vagy baráti társaság ízlésének legmegfelelőbbet hozzák ki a kéznél lévő hozzávalókból.
Egy dolog biztos: akármilyen is legyen a lecsó típusú étel, azt sosem szabad főzni, mindig sütni kell. Így lesz igazán aromás és tökéletes a fogás.
Ezen a héten itt a konyhában most a bébitök került a mediterrán hangulatú lecsó középpontjába – a paprika sem hiányzott azért, őrölt, pirospaprika formájában került a serpenyőbe. Aztán olyan gazdag és ízletes lett a többféle zöldségtől és gombától a frissen, melegítve, de még hidegen is igencsak kapós májusi bébitöklecsó, hogy gyorsan készítem is az utánpótlást!
Bébitöklecsó – tavaszi kiadásban
Hozzávalók:
2-3 db kisebb bébitök (kb. 50 dkg)
2-3 db zsenge sárgarépa (kb. 25 dkg)
1 fürt friss, húsos paradicsom (vagy 1 doboz hámozott konzerv)
25 dkg friss csiperkegomba
1 fej hagyma
2-3 db napon szárított paradicsom
10-12 szem fekete olívabogyó
1 csokor friss bazsalikom
1 kisebb ágacska rozmaring levelei finomra aprítva
1 evőkanál olívaolaj
½ mokkáskanál cayenne-i bors
1 teáskanál őrölt pirospaprika
só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
Elkészítés: A tököt, ha szükséges, vékonyan meghámozom, nagyjából 1½ m-es kockákra darabolom, a paradicsom héját kereszt alakban bemetszem, ½ perre forró vízbe dobom, meghámozom, a tökkel azonos méretűre kockázom. A sárgarépát és a gombát tisztítást követően hasonlóra darabolom. A szárított paradicsomot vékonyan felcsíkozom, az olívákat megfelezem. A hagymát egészen finomra aprítom.
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítom az olajat, megszórom a pirospaprikával, a hagymát üvegesre pirítom, majd hozzáadom a sárgarépát. Kissé átpirítom, majd gyorsan beleszórom a paradicsomkockákat. Amint levet engednek, hozzáadom a gombát, az olívákat, majd a bébitököt. Sózom, enyhén borsozom, a rozmaringot is hozzáadom. 6-8 perc alatt roppanósra sütöm. A bazsalikomból egy kis bóbitát félreteszek a tálaláshoz, a többit finomra tépkedem, és hozzákeverem az elkészült fogáshoz. Aromái felszabadulnak, de nem veszít színéből.
Friss kenyérrel vagy péksüteménnyel kínálom. Egyszerű, de igazi gyorsétel!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.