Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A március már elkezdődött, a tél mintha mégsem akarna búcsúzni. A hideg és a jócskán elhúzódó fázós, friss vitaminokban szegény időszak végét várva is lehetséges azért az ilyenkor kéznél lévő alapanyagokból izgalmas „vitaminbombákkal” hadat üzenni a megfázásnak és a borúnak – szezonális, tartalmas salátával feledtetni a telet, ínyenckosárkákkal várni a tavasz beköszöntét.

A téli időszak fehérjékben gazdag hüvelyesei közül a lencsefélékből készült ételeket sokan az újévi szerencsekívánságokhoz kötik, az év többi részében nem igazán jutnak főszerephez. Persze nem kevés háztartásban kedveltek a lencséből készült főzelék, levesek, krémlevesek vagy épp a pürék. Különösen a nagyobb szemű barna lencsefajták népszerűek idehaza, de aki aromásabb ízekre vágyik, biztosan szívesen használja az apróbb, zöld puy lencsét is, a vörösről, a feketéről (beluga lencse) és a számos indiai „dahlról” nem is szólva!

Lencse és salottahagyma – mindkét fogáshoz elengedhetetlen
Lencse és salottahagyma – mindkét fogáshoz elengedhetetlen

Habliliom Könnyed Konyhájában ezúttal apró, zöld színű lencséből és céklakockákból készült ízletes saláta:

Tárkonyos cékla-lencse saláta
A zamatos és vitamindús saláta előételként vagy köretként is kitűnő választás!
A zamatos és vitamindús saláta előételként vagy köretként is kitűnő választás!

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg apró, zöld színű lencse
4 db kisméretű céklagumó
2 db salottahagyma
1 teáskanálnyi őrölt tárkony
2 babérlevél
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vörösborecet
Ízlés szerint: só, bors

Elkészítés: A lencsét válogatás és alapos mosás után minimum 2 órára hideg vízbe áztatom. Amíg a lencsék áznak, a megsikált céklagumókat egyesével alufóliába csomagolom, 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütöm (kis női ökölnél nagyobb cékláknak akár 1 teljes óra is szükséges). Hagyom, hogy kihűljenek.

A kissé megduzzadt lencsét babérlevéllel és annyi vízzel teszem fel főzni, hogy az legalább 2 ujjnyival ellepje a lábos tartalmát. Nagyjából 20-25 perc alatt megpuhul, de csak a végén sózom. A lencsét leszűröm, kissé hűlni hagyom.

A céklákat meghámozom (gumikesztyűben érdemes ezt a műveletet végrehajtani), kb. 1 cm-es kockákra vágom.

A salottahagymákat nagyon finomra vágom. Az olajat, ecetet, tárkonyt, sót, borsot egy kis üvegbe öntöm, jól összerázom, majd a felkockázott céklára öntöm, összekeverem.
Tálaláskor adagonként veszek 1 evőkanálnyi lencsét, erre kanalazok nagyjából ugyanennyi céklát, majd megismétlem a rétegezést. Salottahagymával díszítve tálalom.

Ez a saláta kifejezetten ízletes kissé langyosan, de a lencse, a hagymakockák és a cékla elegyíthető is egy nagy tálban – lehűtve is nagyon finom! Előételként, de köretként is fogyasztható.

3 összetevő – és micsoda ízek…
3 összetevő – és micsoda ízek…

Lencséből természetesen nagyon sokféle előétel készülhet. Baráti, családi összejövetelekre például kitűnő kosárkákkal is elkápráztathatók a vendégek. Ehhez akár az előző nap fűszeres lében főtt lencse is felhasználható.

Az alábbi recept ötletét egy külföldi gasztroblogon közreadott gyönyörű képsorozat adta – mivel a látvány ragadott meg, az oldal nyelvét pedig sajnos nem beszélem, igyekeztem hát rekonstruálni a látottakat. Azt persze nem tudom, hogy eredetileg ki volt az ötletgazda, de mindenképp komoly elismerés illeti!

Sikerült aztán kifejleszteni a saját, immár jól bevált verziómat. A rusztikus hatású, mégis könnyű kosárkák szinte bármivel tölthetők – akár zöldfűszeres túró- vagy sajtkrém, fűszeres burgonyapüré is kerülhet bele, de az enyhén fűszeres, üde, zöld avokadókrémmel valóságos tavaszváró falatkák lesznek!

Habliliomnál tehát így készülnek a

Rusztikus lencsekosárkák elegáns avokadótöltelékkel
A lencsekosárkák rusztikusságát a csinos avokadókrém ellenpontozza
A lencsekosárkák rusztikusságát a csinos avokadókrém ellenpontozza

Hozzávalók 12 darab kb. 4 cm átmérőjű kosárkához:

A lencsekosárkához:
25 dkg előzetesen fűszeres lében főzött lencse
5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg frissen reszelt parmezán vagy grana padano
1 teáskanál olívaolaj
1 nagy méretű tojás
Ízlés szerint: kevés frissen őrölt bors
A formák olajozásához kb. 1-1 ½ evőkanál olívaolaj

A töltelékhez:
1 nagyobbacska érett avokadó
175 ml natúr joghurt
2 kis csokor felaprított petrezselyemzöld
½ citrom frissen facsart leve
1 kis salottahagyma
2 teáskanál dijoni mustár
só, bors ízlés szerint

A díszítéshez:
ízlés szerint: paradicsom (vagy apróra kockázott piros színű paprika)

Elkészítés: A lencsét áztatást követően hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, borssal fűszerezett vízben (só nélkül!) kb. 20 perc alatt puhára főzöm, mikor már megpuhult, sózom. Leszűröm, lehűtöm.

Egy 12 mélyedéses muffintepsit kibélelek muffinpapírokkal. A papírokat kenőecsettel enyhén kiolajozom.

A kosárkához a lecsepegtetett lencsét tálba szórom, hozzáadom a zsemlemorzsát, a sajtot, a kissé felvert tojást, az olívaolajat, kevés borsot őrlök bele. Sózni nem szükséges, mert a lencse már eleve sós-fűszeres, és a sajt is sós! Alaposan összekeverem. Az így kapott keveréket elosztom a 12 mélyedésben úgy, hogy nedves kézzel egy-egy jó diónyi mennyiséggel gyakorlatilag kibélelem a mélyedéseket, a peremére is olyan magasra húzva a lencsés masszát, hogy lehetőség szerint a papírgallér széléig érjen.

A formák kibélelve!
A formák kibélelve!

180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöm – kb. 20-25 perc alatt.

Amíg hűlnek, elkészítem az avokadókrémet. A hagymát egészen finomra aprítom. A puha avokádót keverőpohárba kanalazom, citromlével meglocsolom – így elkerülhető a barnulás –, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, a mustárt és a joghurtot. Sózom, borsozom. Botmixerrel pürésítem, végül hozzákeverem a hagymakockákat. A krémet a hűtőben alaposan lehűtöm.

A már hideg kosárkákról óvatosan eltávolítom a papírt. Vigyázni kell, mert nagyon vékonyak és törékenyek!

A kosárkák töltelékre várnak…
A kosárkák töltelékre várnak…

Az avokadókrémet csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedem, megtöltöm a kosárkákat. Mindegyik tetejére paradicsomszeletet biggyesztek. Jól behűtve tálalom!

A paradicsomtól kelnek igazán életre!
A paradicsomtól kelnek igazán életre!

A céklás lencsesaláta elkészítése minimális gyakorlatot követel csupán, a harmonikus fűszerezésnek köszönhetően könnyen sikerdarab lehet bármely konyhában. A kosárkák elkészítése kis ügyességet és némi türelmet igényel ugyan, de a látvány és az ízhatás megéri a fáradozást!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.