A téli időszak fehérjékben gazdag hüvelyesei közül a lencsefélékből készült ételeket sokan az újévi szerencsekívánságokhoz kötik, az év többi részében nem igazán jutnak főszerephez. Persze nem kevés háztartásban kedveltek a lencséből készült főzelék, levesek, krémlevesek vagy épp a pürék. Különösen a nagyobb szemű barna lencsefajták népszerűek idehaza, de aki aromásabb ízekre vágyik, biztosan szívesen használja az apróbb, zöld puy lencsét is, a vörösről, a feketéről (beluga lencse) és a számos indiai „dahlról” nem is szólva!
Habliliom Könnyed Konyhájában ezúttal apró, zöld színű lencséből és céklakockákból készült ízletes saláta:
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg apró, zöld színű lencse
4 db kisméretű céklagumó
2 db salottahagyma
1 teáskanálnyi őrölt tárkony
2 babérlevél
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vörösborecet
Ízlés szerint: só, bors
Elkészítés: A lencsét válogatás és alapos mosás után minimum 2 órára hideg vízbe áztatom. Amíg a lencsék áznak, a megsikált céklagumókat egyesével alufóliába csomagolom, 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütöm (kis női ökölnél nagyobb cékláknak akár 1 teljes óra is szükséges). Hagyom, hogy kihűljenek.
A kissé megduzzadt lencsét babérlevéllel és annyi vízzel teszem fel főzni, hogy az legalább 2 ujjnyival ellepje a lábos tartalmát. Nagyjából 20-25 perc alatt megpuhul, de csak a végén sózom. A lencsét leszűröm, kissé hűlni hagyom.
A céklákat meghámozom (gumikesztyűben érdemes ezt a műveletet végrehajtani), kb. 1 cm-es kockákra vágom.
A salottahagymákat nagyon finomra vágom. Az olajat, ecetet, tárkonyt, sót, borsot egy kis üvegbe öntöm, jól összerázom, majd a felkockázott céklára öntöm, összekeverem.
Tálaláskor adagonként veszek 1 evőkanálnyi lencsét, erre kanalazok nagyjából ugyanennyi céklát, majd megismétlem a rétegezést. Salottahagymával díszítve tálalom.
Ez a saláta kifejezetten ízletes kissé langyosan, de a lencse, a hagymakockák és a cékla elegyíthető is egy nagy tálban – lehűtve is nagyon finom! Előételként, de köretként is fogyasztható.
Lencséből természetesen nagyon sokféle előétel készülhet. Baráti, családi összejövetelekre például kitűnő kosárkákkal is elkápráztathatók a vendégek. Ehhez akár az előző nap fűszeres lében főtt lencse is felhasználható.
Az alábbi recept ötletét egy külföldi gasztroblogon közreadott gyönyörű képsorozat adta – mivel a látvány ragadott meg, az oldal nyelvét pedig sajnos nem beszélem, igyekeztem hát rekonstruálni a látottakat. Azt persze nem tudom, hogy eredetileg ki volt az ötletgazda, de mindenképp komoly elismerés illeti!
Sikerült aztán kifejleszteni a saját, immár jól bevált verziómat. A rusztikus hatású, mégis könnyű kosárkák szinte bármivel tölthetők – akár zöldfűszeres túró- vagy sajtkrém, fűszeres burgonyapüré is kerülhet bele, de az enyhén fűszeres, üde, zöld avokadókrémmel valóságos tavaszváró falatkák lesznek!
Habliliomnál tehát így készülnek a
Hozzávalók 12 darab kb. 4 cm átmérőjű kosárkához:
A lencsekosárkához:
25 dkg előzetesen fűszeres lében főzött lencse
5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg frissen reszelt parmezán vagy grana padano
1 teáskanál olívaolaj
1 nagy méretű tojás
Ízlés szerint: kevés frissen őrölt bors
A formák olajozásához kb. 1-1 ½ evőkanál olívaolaj
A töltelékhez:
1 nagyobbacska érett avokadó
175 ml natúr joghurt
2 kis csokor felaprított petrezselyemzöld
½ citrom frissen facsart leve
1 kis salottahagyma
2 teáskanál dijoni mustár
só, bors ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint: paradicsom (vagy apróra kockázott piros színű paprika)
Elkészítés: A lencsét áztatást követően hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, borssal fűszerezett vízben (só nélkül!) kb. 20 perc alatt puhára főzöm, mikor már megpuhult, sózom. Leszűröm, lehűtöm.
Egy 12 mélyedéses muffintepsit kibélelek muffinpapírokkal. A papírokat kenőecsettel enyhén kiolajozom.
A kosárkához a lecsepegtetett lencsét tálba szórom, hozzáadom a zsemlemorzsát, a sajtot, a kissé felvert tojást, az olívaolajat, kevés borsot őrlök bele. Sózni nem szükséges, mert a lencse már eleve sós-fűszeres, és a sajt is sós! Alaposan összekeverem. Az így kapott keveréket elosztom a 12 mélyedésben úgy, hogy nedves kézzel egy-egy jó diónyi mennyiséggel gyakorlatilag kibélelem a mélyedéseket, a peremére is olyan magasra húzva a lencsés masszát, hogy lehetőség szerint a papírgallér széléig érjen.
180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöm – kb. 20-25 perc alatt.
Amíg hűlnek, elkészítem az avokadókrémet. A hagymát egészen finomra aprítom. A puha avokádót keverőpohárba kanalazom, citromlével meglocsolom – így elkerülhető a barnulás –, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, a mustárt és a joghurtot. Sózom, borsozom. Botmixerrel pürésítem, végül hozzákeverem a hagymakockákat. A krémet a hűtőben alaposan lehűtöm.
A már hideg kosárkákról óvatosan eltávolítom a papírt. Vigyázni kell, mert nagyon vékonyak és törékenyek!
Az avokadókrémet csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedem, megtöltöm a kosárkákat. Mindegyik tetejére paradicsomszeletet biggyesztek. Jól behűtve tálalom!
A céklás lencsesaláta elkészítése minimális gyakorlatot követel csupán, a harmonikus fűszerezésnek köszönhetően könnyen sikerdarab lehet bármely konyhában. A kosárkák elkészítése kis ügyességet és némi türelmet igényel ugyan, de a látvány és az ízhatás megéri a fáradozást!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.